Skoči do osrednje vsebine

Naj bo obisk Radovljice bolj trajnosten

07.09.2022 14:10

Vsako potovanje pušča sledi v okolju, zato je prav, da jih čim bolj zmanjšamo. Pripravili smo nekaj enostavnih predlogov. 

1.      V RADOL'CO Z JAVNIM PREVOZOM

Radovljica je ena najlažje in najhitreje dostopnih destinacij v Sloveniji, saj jo vlaki povezujejo z Ljubljano, Jesenicami, Kranjem, avtobusi pa z Bledom, Bohinjem ter Kranjsko Goro. Avtobusna in železniška postaja Radovljica se nahajata tik ob starem mestnem jedru Radovljice, ki velja za enega najlepših v Sloveniji. Ideje kako zapolniti družinski izlet z vlakom smo zbrali v enem prejšnjih zapisov.

V bližini Radovljice se nahaja tudi železniška postaja Lesce-Bled na kateri ustavljajo mednarodni vlaki in omogoča direktno povezavo z Avstrijo.

Slika 1: Železniška postaja se nahaja tik ob mestnem jedru

 

2.      RAZISKUJTE S KOLESOM ALI PEŠ

Radovljica je odlično izhodišče za odkrivanje podeželja in kulturne dediščine s kolesom. Dobro označene cestne kolesarske poti vas po manj prometnih stranskih cestah, skozi čudovito naravo in slikovite vasice pripeljejo h gradovom, prikupnim cerkvicam ali na sloviti Bled. Zemljevid z označenimi kolesarskimi potmi je na voljo v TIC Radovljica. Radovljica je v kombinaciji s čudovitimi kraji in razglednimi točkami tudi izvrstno izhodišče za turno-kolesarske izlete, do izbrane trase lahko dostopate preko aplikacije OutdoorActive, ki vas bo preko GPS povezave vodila po izbranih poteh. Pri vožnji v naravi vozite po predlaganih trasah in upoštevajte pravila obnašanja. Če kolesa ne pripeljete s seboj, si ga lahko tudi sposodite v eni od izposojevalnic, ena izmed možnosti izposoje je tudi gorenjski sistem izposoje navadnih cestnih električnih koles "Gorenjska.bike". 

 

Radovljico z okolico lahko raziskujemo tudi peš oz. v kombinaciji z javnim prevozom, ki vas popelje do izhodišča. Na voljo je veliko poti, ki so različne tako po težavnosti kot po naklonih in dolžini. Med obiskom vas bodo zagotovo navdušile lepo označene tematske in ostale pohodniške poti, ki obiskovalce vabijo preko celega leta, marsikatera od njih pa poleg čudovite narave in bogate dediščine postreže tudi s čudovitim razgledom na radovljiško ravnino, Karavanke in Julijske Alpe.

Slika 2: Tematske in planinske poti vabijo preko celega leta

 

3.      JEJTE IN KUPUJTE LOKALNO

Kupujte in uživajte sezonsko in lokalno pridelano hrano. Lokalno pridelana hrana je, zaradi kratke dobavne poti, bolj kakovostna, sveža in zdrava. Pri radovljiških pridelovalcih lahko dobite marsikaj: od mleka, mlečnih izdelkov, domačih sokov, mesa, sadja, medu in zelenjave. Radovljiške ponudnike vsako prvo soboto v mesecu združuje Radolš'ka tržnica, sejem lokalnih dobaviteljev, rokoldelskih izdelkov in starin. Lokalno pridelana hrana nam je na voljo tudi v manjših trgovinah oz. lokalnih dobaviteljih, ki se nahajajo po mestu in okolici. 

 

Lokalni pridelovalci s svežimi pridelki oskrbujejo tudi radovljiške gostilne, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi. Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno, temelj za pripravo okusnih jedi predstavljajo prav zdrave surovine lokalnih pridelovalcev. Gostilne z domačo hrano, ki vsebujejo sezonske oz. lokalne sestavine najdemo pod znamko Okusi Radolce. Kar pet radovljiški ponudnikov (Gostišče Tulipan, Hiša Linhart, Gostišče Kunstelj, Baffi house of pizza ter Gostišče Draga) se lahko pohvalijo z znakom Green Cuisine, ki so ga prejeli za svoja trajnostna prizadevanja.

 

Poleg lokalno pridelane hrane, v Radovljici in okolici lahko kupite tudi številne rokodelske izdelke. V mestnem jedru je, poleg gostiln in kavarn, kar nekaj lokalnih rokodelcev, ki nudijo izdelke iz keramike, lesa, usnja, filca in ostalih materialov. Veliko zanimivih lokalnih izdelkov najdete tudi v TIC Radovljica, Lekarniškem in alkimističnem muzeju ter Čebelarskem muzeju

Slika 3: Lokalni pridelovalci s svežimi pridelki oskrbujejo tudi radovljiške gostilne, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi.

 

4.      NA POT BREZ PUŠČANJA SLEDI

Radovljica v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljena destinacija. Med svojim obiskom načrtujte in zavestno sprejmite odločitve, ki bodo prispevale k ohranjanju okolja za prihodnje obiskovalce. Smeti odvrzite in ločite na temu namenjenih ekoloških otokih in poskrbite, da po vašem obisku za vami ne ostane drugega kot le stopinje.

Slika 4: Varujmo naravo, naj za nami ostanejo le stopinje.

 

5.      PIJTE VODO IZ PIPE

V Radovljici in okolici se lahko odpočijete in odžejate na mnogih točkah. Pitniki, ki obratujejo med aprilom in oktobrom omogočajo pitno vodo po naseljih, ob sprehajalnih in kolesarskih poteh, športnih parkih in igriščih. Ob pitnikih oz. v njihovi bližini se nahajajo tudi klopi za počitek.

Slika 5: Odpočijete in odžejate se lahko na mnogih lokacijah po mestu in okolici

 

6.      OSTANITE DLJE

Izberite daljše počitnice v eni destinaciji, tako se izognete večkratnim vožnjam, čas pa vam bo omogočal, da potujete bolj trajnostno kot sicer. Radovljica z okolico je izjemno zanimiva za ljubitelje čudovitih mestnih jeder in kulturnih znamenitosti ter muzejev. Hkrati pa v bližnji okolici nudi nešteto možnosti za različne aktivnosti v naravi. Radovljica navduši tudi družine z majhnimi otroki, njim so na voljo številna otroška igrišča ali dogodivščine za družine. Radovljica se nahaja na pragu Julijskih Alp, Bled pa je od Radovljice oddaljen le 7 kilometrov. Zato pred prihodom dobro naštudirajte vse možnosti in jih izkoristite

Slika 6: Družinska dogodivščina S čebelico po Radovljici

 

7.      OBIŠČITE NAS IZVEN GLAVNE SEZONE

Razlogov in prednosti, ki jih prinaša obisk Radovljice izven glavne sezone, je mnogo. Poleg miru, čudovite narave in znamenitosti, ki vas bodo navdušile ne glede na letni čas, je tu na izbiro še paleta različnih aktivnosti, ki bodo poskrbele za pravšnjo mero zdrave zabave in rekreacije. V času izven glavne sezone je izbor prostih nastanitev večji, tako lahko lažje prilagajate željeno lokacijo in ceno, nastanitev pa rezervirajte direktno pri ponudnikuTako bo cena najverjetneje ugodnejša, saj se boste izognili stroškom mednarodnih rezervacijskih sistemov. Ponudniki storitev se vam bodo v pred in po sezonskem času tudi lažje posvetili in si za vas vzeli več časa. Prav jeseni je na vrtovih še obilica lokalnih dobrot, ki vas bo navduševala v kulinariki, dnevi so še dovolj topli za aktivnosti na prostem brez sončnih krem, bivanje pa udobno tudi brez klimatskih naprav. Destinacija Radovljica ima že kar nekaj ponudnikov s certifikatom Green Key. To so: Kamp Šobec, Hiša Linhart, Gostišče Tulipan, Gostilna in penzion Kunstelj, Gostišče Draga. Z obiskom izven glavne sezone lahko pomembno minimiziramo negativne vplive na okolje z vidika obremenjenosti prostora.

Slika 7: Radovljica navdušuje ne glede na letni čas

 

8.      POKLEPETAJTE Z DOMAČINI

Ozrite se naokrog in spoznajte lokalne prebivalce. Umetniki, rokodelci, gostinci in ostali prebivalci bodo veseli vašega nasmeha ali kratkega klepeta. Če boste med tednom posedeli na Linhartovem trgu pred Radovljiško graščino, pa boste lahko prisluhnili mladim glasbenikom, ki obiskujejo Glasbeno šolo. Prijeten utrip boste začutili tudi v ostalih vaseh, ki obdajajo Radovljico: Kropi, Kamni Gorici, Begunjah, Brezjah, Mošnjah in Lescah. Obiskovalci radovljičane označujejo kot prijazne in gostoljubne ljudi, ki radi poklepetajo oz. priskočijo na pomoč.

Slika 8: Obiskovalci radovljičane označujejo kot prijazne in gostoljubne ljudi

 

Povezane novice

Radovljica nad dolino reke Save
7 razlogov in izletniških idej

Radovljica se je s ponudbo v starem mestnem jedru in s tematskimi potmi priljubila tudi družinam. Če vas k nam pripelje vlak, bo otroško doživetje še polnejše!

23.08.2021 10:47
Vrt Gostilne Kunstelj
Trajnostni turizem

Kar 5 nastanitvenih obratov, ki so vsi tudi gostinski obrati in člani Okusov Radol'ce je v letošnjem poletju pridobilo okoljski znak Zeleni ključ oziroma Green Key.

Z vlakom ali avtobusom ugodno na pot

Radovljica je ena najlažje in najhitreje dostopnih destinacij v Sloveniji, saj jo vlaki povezujejo z Ljubljano, Jesenicami, Kranjem, z avtobusi pa je odlično povezana z Bledom, Bohinjem ter Kranjsko Goro.

03.02.2024 10:00
Linhartov trg, trg pred cerkvijo, vsako prvo soboto

Sejem lokalnih pridelovalcev, rokodelskih izdelkov in starin poteka vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro, na trgu pred cerkvijo, v primeru slabega vremena pa v Radovljiški graščini.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih