Video pop-up
Razstava o čebeli kranjski sivki

Čebelarski muzej

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Biologija čebele
Razstava panjev in panjskih končnic
Panjske končnice

Čebele ter odnos med človekom in čebelo imata v slovenski tradiciji in sodobnosti poseben prostor. Slovensko čebelarstvo odlikuje večstoletna in svetovno znana tradicija. Temu priča tudi dejstvo, da je bil 20. maj, rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janše, leta 2017 razglašen za svetovni dan čebel. Čebelarski muzej v Radovljici je specializiran muzej, ki predstavlja dediščino slovenskega čebelarstva že od leta 1959.

 

Stalna razstava, postavljena maja 2021, nosi naslov Živeti skupaj. O čebeli in človeku. V središče slovenskega čebelarstva postavlja kranjsko sivko, čebelo, ki navdušuje čebelarje s svojo krotkostjo, prilagodljivostjo, mirnostjo, donosnostjo ter odpornostjo. Izjemne kvalitete čebele, inovativnost slovenskih čebelarjev ter ohranjena narava Slovenije zagotavljajo osnovne pogoje za bogato čebelarsko tradicijo, ki se iz roda v rod prenaša in nadgrajuje že stoletja.

 

V Čebelarskem muzeju, ki se nahaja v Radovljiški graščini, je predstavljena biologija kranjske sivke, njena umeščenost v prostor ter grožnje, ki ji pretijo v naravi. V drugem delu se razstava posveti čebelarski preteklosti, razvoju čebelarskega orodja in opreme ter znamenitim poslikanim panjskih končnicam. Zadnji del je namenjen slovenskim čebelarjem in trgovanju s kranjsko sivko. Ta je namreč prepotovala že dobršen del sveta. Posebno mesto med čebelarji ima tako v čebelarskem svetu kot na razstavi Anton Janša. V muzeju so predstavljene tudi obrti, povezane s čebelarstvom. 

 

V muzeju je od maja do oktobra opazovalni panj z živimi čebelami, razstava pa je podprta z video vsebinami ter interaktivnimi točkami, ki zaposlijo vse generacije. Posebne interaktivne točke so namenjene otrokom, ki bodo svet čebel lahko spoznavali na doživet in zabaven način.

 

Čebelarski muzej so v Radovljiški graščini odprli leta 1959 in je do danes po svojih vsebinah in obsegu edinstven v slovenskem in tudi evropskem prostoru. Razstava je v slovenskem in angleškem jeziku. V  muzeju so zaključenim skupinam ob predhodni najavi na voljo vodeni ogledi v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

 

INFORMACIJE

Muzeji radovljiške občine, Linhartov trg 1, Radovljica 
T: (04) 532 05 20
E: mro@mro.si
W: www.mro.si

 

 

 
ODPRTO
januar, marec torek-petek 8.00-15.00
april, september - december

torek-sobota

10.00-16.00

maj - avgust

torek-nedelja 10.00-18.00

 

CENIK
  • otroci: 4 €
  • odrasli: 8 €
  • družine: 16 €

Kombinirana vstopnica Čebelarski muzej in Mestni muzej:

  • otroci: 5 €
  • odrasli: 9 €
  • družine: 18 €

 

Povezane novice

Nova razstava v Čebelarskem muzeju
Živeti skupaj. O čebeli in človeku

Čebelarski muzej, ki je ena glavnih radovljiških atrakcij, v letošnjo turistično sezono vstopa z novo stalno razstavo. Ta še vedno predstavlja kranjsko sivko in bogato dediščino čebelarstva pri nas. Tokrat na bolj interaktiven način. 

13.10.2020 13:03
Muzeji ponovno odprti

Aktualni urniki muzejev v Radovljici in okolici na enem mestu.

Čebelja družinska dogodivščina Radovljica
Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje! 

Ogled čebelnjaka
sodobno čebelarstvo in bogato založena trgovina

Obisk čebelarskega centra vam razkrije sodobno čebelarstvo in vas popeljali v skrivni svet čebel.

Razstava o Antonu Tomažu Linhartu
Anton Tomaž Linhart (1756–1795)

Spoznajte zakaj je bilo 18. stoletje prelomno za razvoj slovenstva in slovenskega gledališča.

Radovljiška graščina
Kraljica Linhartovega trga

Arhitekturno podobo graščine zaznamuje 18. stoletje, notranjost pa polnijo muzeji, glasba in prireditve.

Voden ogled starega mestnega jedra
Radovljica z lokalnim vodnikom

Raziščite staro mestno jedro Radovljice v družbi izkušenega lokalnega vodnika.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih