Skoči do osrednje vsebine

Zeleni znak za Radovljico

Radovljici srebrni znak Slovenia Green

18.05.2023 10:11

Destinacija Radol'ca še naprej v družbi trajnostnih destinacij Slovenia Green

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program, ki združuje prizadevanja za trajnostni razvoj turizma na območju Slovenije. ZSST preko certifikacijske sheme podeljuje destinacijam in ponudnikom trajnostne znake in jim omogoča uporabo orodij za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja.

 

Destinacije se ocenjuje po globalnih kriterij standarda Green Destination, ki obsegajo kar 84 meril razdeljenih v šest kategorij, končna ocena pa je podana na lestvici od 1 do 10. S pomladjo 2023 so v veljavo stopili posodobljeni standardi, ki destinacijam nalagajo še več zahtev na področju kvantifikacije ciljev. To pomeni zahtevo po podrobnejšem spremljanju sledenja doseganja ciljev na področjih odpadkov, rabe energije, emisij ter spodbujanje vpeljave meril tudi v privatni turistični sektor.

 

Destinacija Radol'ca je v shemo vstopila leta 2019. Po prizadevanjih in temeljito izvedenih aktivnostih je jeseni 2019 Občina Radovljica podpisala zeleno zavezo, v začetku leta 2020 pa je bil občini in destinaciji podeljen zlati znak za destinacije. Destinacije, ki so del sheme, morajo vsak tri leta opraviti ponovno presojo trajnostnega delovanja.

 

Radol'ca je tokrat skupno dosegla oceno 8,0, kar zadostuje za še vedno odličen srebrni znak destinacije. Najvišjo oceno je dosegla tudi tokrat v kategoriji Kultura in tradicija (10). Dobre ocene je bila deležna tudi na področju Družbene klime (8,3) in Narave in krajine (8,1). S 7,8 sta bili ocenjeni področji Destinacijski management in Okolje in podnebje, najslabše, s 5,8 pa je bilo ocenjeno področje Poslovanje turističnih podjetij in komunikacija. Po mnenju komisije je razlog predvsem premalo izvedenih izobraževanj za turistični sektor o trajnostnih temah, kot so racionalna raba vode in energije, merjenje ogljičnega odtisa, spodbujanje pravičnega zaposlovanja.

 

Med aktivnostmi, ki jih destinacija izvaja, pa je komisija izpostavila nekaj primerov dobrih trajnostnih praks. To so projekt Okusi Radol'ce, trajnostna politika poslovanja javnega zavoda in analiza zadovoljstva prebivalcev s turizmom na način, da so prebivalci, ki imajo ekonomske koristi od turizma obravnavani ločeno.

 

Več o trajnostnih aktivnostih in ponudbi destinacije

Povezane novice

07.09.2022 14:10
Ideje za bolj trajnosten obisk Radol'ce

Vsako potovanje pušča sledi v okolju, zato je prav, da jih čim bolj zmanjšamo. Pripravili smo nekaj enostavnih predlogov. 

Radol'ca v projektu LAS Eko Okusi Slovenije
LAS projekt povezovanja regij

Radol'ca je del vseslovenskega projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki poteka v letu 2023 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

30.01.2023 15:11
Na poti k bolj zelenemu turizmu
Izpolnjevanje zelene zaveze destinacije Radol'ca

Destinacija Radovljica je že od leta 2019 nosilka zlatega znaka Slovenia Green. Znak občino zavezuje k trajnostnemu delovanju in zelenim aktivnostim na različnih področjih delovanja.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih