Skoči do osrednje vsebine

Radol'ca v projektu LAS Eko Okusi Slovenije

Radol'ca vključena v projekt Eko Okusi Slovenije

Radol'ca je del vseslovenskega projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki poteka v letu 2023 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Projekt EKO Okusi Slovenije pod vodstvom LAS Posavje povezuje pet regij, in sicer Posavje, Vipavsko dolino, Gorenjsko, Goričko in Južno Istro. V konzorciju sodeluje 20 partnerjev. V gorenjski regiji, kjer je partner LAS Gorenjska košarica sodelujejo BSC Kranj, Kmetija VEgerila, Klasa d.o.o. in JZ Turizem in kultura Radovljica. 

 

Projekt je bil odobren v okviru 6. javnega razpisa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) – za podukrep 19.3 »Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja operacij sodelovanja lokalnih akcijskih skupin«, ki je bil objavljen konec leta 2021. MKGP je razpisal razpoložljivih 4.188.000,00 EUR sredstev, s katerimi je junija 2022 odobril dvanajst novih projektov sodelovanja LAS, v skupni vrednosti 4.074.960,00 EUR. Partnerji projekta »EKO OKUSI SLOVENIJE« so skupaj zaprosili za 380.136,25 EUR sofinanciranja, od tega bo za izvedbo projekta na območju LAS Gorenjska košarica s strani sklada EKSRP namenjenih 99.924,20 EUR.

 

Javni zavod Turizem in kultura Radovljica bo v okviru razpisa pripravil dva nova turistična produkta, in sicer razvoj kulinaričnega kolesarskega doživetja z vodenimi turami ter razvoj ter izvedba doživetja vrhunske kulinarike na ekološki kmetiji. Poleg tega bomo s sredstvi projekta izvajali skupne aktivnosti vseh partnerjev, promovirali ekološke surovine preko delavnic in dogodkov ter pripravili kulinarično brošuro destinacije. Na območju destinacije bosta sredstva z naslova razpisa pridobili tudi Kmetija Vegerila ter trgovina Klasa d.o.o.

 

Namen celotnega projekta »EKO OKUSI Slovenije« je krajšanje dobavnih verig, večji pridelavi in prodaji varne hrane, boljši promociji lokalnih ekoloških surovin in vključevanju le-teh v vrhunsko kulinariko. Na ta način bo nadgrajena edinstvena gastronomska ponudba Slovenije, uresničena pa bo tudi najboljša praksa povezovanja kmetijstva s turizmom. Sodelovanje s tujim partnerjem LAG Južna Istra bo namenjeno promociji izbrane ponudbe ter izmenjavi in ogledu dobrih praks. Osrednji dogodek celotnega projekta bo konec oktobra v Posavju.

 

Povezane novice

03.02.2024 10:00
Linhartov trg, trg pred cerkvijo, vsako prvo soboto

Sejem lokalnih pridelovalcev, rokodelskih izdelkov in starin poteka vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro, na trgu pred cerkvijo, v primeru slabega vremena pa v Radovljiški graščini.

Zdravi proizvodi zelenih dobrav in dežele

V zelenem okolju sončnih dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih s skrbnostjo vzgajajo kmetje, sadjarji, zeliščarji in čebelarji. 

Kolesarska tura po kmetijah
S kolesom po radovljiškem podeželju

Odkrijte idilično radolško podeželje s kolesom v spremstvu izkušenega vodnika in se prepustite okusom sveže lokalne kulinarike.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih