Park ob Baziliki Marije Pomagaj

Brezje

Brezje so najbolj poznane po Baziliki Marije Pomagaj, ki sem privablja romarje iz Slovenije in tujine. 

Brezjanska Bazilika

Slava Brezij se je pričela v 19. stoletju, ko se je ob milostni podobi Marije Pomagaj zgodilo nekaj čudežnih ozdravljenj. Leta 1988 je cerkev Marije Pomagaj na Brezjah papež Janez Pavel II. razglasil za baziliko. Leta 2000 je bila bazilika Marije Pomagaj razglašena za slovensko narodno svetišče

 

Za svetišče skrbijo frančiškani, ki so ob cerkvi postavili samostan. Na njegovem dvorišču je čudovita kapela, za katero je načrte izdelal arhitekt Ivan Vurnik. Ob baziliki je kip papeža Janeza Pavla II, pred baziliko pa urejen park s kipom svete družine, velikim križem in razstavo na prostem. Tik ob baziliki je v prostoru nekdanjega hleva urejen Muzej Jaslic z bogato zbirko jaslic z vsega sveta.

 

Vse potrebne informacije o obisku Brezij ponujajo v sodobnem Romarskem uradu. Tudi če želite Brezje obiskati s skupino ali darovati za sveto mašo, vam bodo tu z veseljem pomagali.

 

Z Brezij vodi pohodna Pot miru proti Peraškima slapovoma, urejeni sta dve romarski poti: Rožnovenska pot in Božja pot Otoče - Brezje.

 

ZGODOVINA VASI

Brezje so bile v pisnih virih prvič omenjene že v 11. stoletju, nastanek imena pa ima več razlag. Po eni od teh ime izhaja iz številnih brez, ki naj bi rasle na tem območju. Domačini še danes raje uporabljajo besedo breški (breško polje, breška Marija), medtem ko je uradno v uporabi beseda brezjanski (brezjansko polje, brezjanska Marija). Domačini so se nekdaj preživljali s kmetovanjem in konjerejo, dodaten vir zaslužka pa je bilo kamnoseštvo, ki je temeljilo na zelenem peračiškem tufuV vasi Črnivec pri Brezjah še vedno deluje znana delavnica družine Kocijančič. 

 

 

 

Povezane novice

Okrasje po načrtih Ivana Vurnika
Romarsko središče z deli Ivana Vurnika

Brezjansko Baziliko obiščite zaradi milostne podobe Marije Pomagaj in zaradi del arhitekta Ivana Vurnika ter drugih slovenskih umetnikov.

Razstava jaslic
Jaslice z vsega sveta

Čaroben svet jaslic, ki so na Brezje priromale z vseh koncev. Na ogled jih je preko 500.

Rožnovenska pot blizu vasi Hudo
Prek polj in gozdov od Brezij do Brezij

Krožna pot v obliki rožnega venca, pelje po starih romarskih poteh, ki se srečajo na Brezjah.

Pot k Peračiškima slapovoma

Od Brezij do Peračiških slapov vodi lahka pohodna pot pretežno skozi gozd. Predstavlja sožitje naravne, kulturne in duhovne krajine. 

Ljubno
Gorenjska vas, polna fresk

Hiše, prepolne fresk, se stiskajo na pobočju ob nekdanji romarski cerkvi Marije Udarjene. 

 

Aktualno & Blog

 

5 družinskih aktivnosti, ki preženejo vročino

Zapisala Rebecca Svetina, julij 2019

 

Poletje se je letos začelo z vročinskim valom, po ohladitvi pa je še en vročinski val pred vrati. Preverili smo najboljše lokacije v Radovljici za plavanje, sladoled in uživanje poletja z majhnimi otroci.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa

Tudi letos se lahko obiskovalci štirikrat tedensko odpeljejo po nova doživetja s turističnim avtobusom. 

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih