Skoči do osrednje vsebine

Radovljica nad dolino reke Save

Družinski izlet: V Radovljico z vlakom!

Radovljica se je s ponudbo v starem mestnem jedru in s tematskimi potmi priljubila tudi družinam. Če vas k nam pripelje vlak, bo otroško doživetje še polnejše!

Veliko razlogov je, zakaj je Radovljica odlična destinacija za vse, ki radi potujejo z vlakom, tudi za družine. Naj bo to izlet s starši ali z dedki in babicami, z vlakom je potovanje za vse manj stresno, pa še okolju prijaznejše. Zbrali smo 7 razlogov in izletniških idej, ki vas bodo prepričale, da za vaš naslednji družinski izlet morate izbrati Radovljico.

 

  1. LOKACIJA ŽELEZNIŠKEGA POSTAJALIŠČA RADOVLJICA

Mestno jedro v neposredni bližini železniške postaje

Prvi razlog, zakaj se v Radovljico odpraviti z vlakom je nedvomno lokacija železniškega postajališča. Postajališče v Radovljici je bilo z obnovo železniške proge v celoti obnovljeno in je postalo mnogo prijaznejše za vse generacije. S postajališča je do slikovitega Linhartovega trga le nekaj minut hoje (ali vožnje s kolesom) navkreber. Radovljiška železniška postaja je umeščena tako, da boste na najbližji tematski poti, ki vodi v naravo, z otroki v pičlih 10 minutah hoje.

 

  1. OTROKOM PRIJAZNA PONUDBA MESTA

Družinski izlet v Radovljico: S čebelico po Radovljici

Slikovito staro mestno jedro Radovljice z ohranjenimi stavbami, muzeji ter butičnimi trgovinicami je od železniške postaje oddaljeno le nekaj minut hoje. Linhartov trg z okolico nudi celotno podporo in ponudbo obiskovalcu. Predlagamo, da najprej zavijete v TIC Radovljica, kjer vas bomo oskrbeli s potrebnimi informacijami in zemljevidi (v kolikor pokažete vozovnico za vlak, vam zemljevid tematskih pohodnih poti podarimo!).

 

V TIC Radovljica lahko dobite tudi knjižico za igrivo doživetje S čebelico po Radovljici (toplo priporočamo za predšolske otroke in otroke prve triade osnovne šole). V mestu bodo otroci navdušeni tudi nad doživetjem v Lekarniškem in alkimističnem muzeju, kjer bodo z uspešno opravljenimi nalogami prejeli Diplomo iz magije in alkimije, v Čebelarskem muzeju pa je na ogled nova razstava z interaktivnimi točkami. Sicer pa se na sprehod po mestnih zanimivostih lahko odpravite tudi s poganjalci ali vozički.

 

  1. ODLIČNA KULINARIČNA PONUDBA

Odlična radovljiška kulinarika tudi za družine

Obisk Radovljice ni pravi brez vsaj enega kulinaričnega postanka, pa naj bo to sladka malenkost ali celotno kosilo. Posladkajte se v kateri od slaščičarn, ki jih najdete tako na srednjeveškem trgu kot v njegovi okolici, vse ljubitelje čokoladnih dobrot pa bo zagotovo navdušila nova butična čokoladnica Radolška čokolada.

 

Vzemite si čas za kosilo v eni od dobrih radovljiških gostiln. Kulinarične dobrote Okusov Radol'ce ter ostalih gostiln v mestu vam bodo še posebej teknile po raziskovanju mesta ali aktivnostih v naravi.

 

  1. Z VLAKOM V NARAVO

Razgled s Pustega gradu nad Lipnico, Naravoslovna učna pot Pusti grad

Že pogled z vlaka tik pred postajališčem vas bo prepričal, da ste se pripeljali v naravo. Zato izkoristite lep dan in se podajte v bližnje gozdove, na polja in travnike ali pa osvojite katero od razglednih točk v bližini. Že pred časom smo predstavili ideje za pohodniške počitnice z otroki v Radovljici, tu pa izpostavljamo dve poti, ki sta dospotni iz radovljiške železniške postaje:

  • Naravoslovna učna pot Pusti grad: pot vas iz mestnega jedra Radovljice vodi k reki Savi ter k razglednim ruševinam Pustega gradu.
  • Po Poti ob Savi do Šobčevega bajerja: z železniške postaje Radovljica se spustite k reki Savi ter ob njenem toku hodite vse do čudovitega kampa Šobec, kjer lahko uživate v naravi in kulinariki, otroci pa na igralih.

 

  1. ZAPELJITE SE S KOLESI NA BLED

Z vlakom v Radovljico in s kolesom po Gorenjski

Družine, ki imate rade kolesarjenje, se z radovljiške ali leške železniške postaje lahko podate na družinski kolesarski krog. Na Radovljiškem družinskem krogu bo mnogo priložnosti tudi za druge otrokom prijazne aktivnosti na poti, o katerih smo več zapisali v enem naših prejšnjih zapisov.

 

S kolesi se lahko odpravite iz Radovljice tudi na Bled. Tja vas vodita kolesarska steza ob glavni cesti Lesce-Bled. Starejši otroci pa bodo uživali v izzivu turno-kolesarskega kroga Ob reki Savi na Bled. Če ste za še bolj adrenalinske kolesarske izlete, pa preverite celotno ponudbo turno-kolesarskih tras.


Če se v Radovljico odpravljate s kolesi, bodite v voznem redu pozorni na ikono kolesa. Ta namreč označuje vse tiste vlake, ki imajo priklopljen poseben vagon za prevoz koles.

 

  1. PRISTNO PODEŽELJE

Z vlakom do Podnarta ali Otoč in na razgledni Stovc

Železniško postajališče v Radovljici seveda ni edina možnost, ko pripotujete v Radol'co z vlakom. Tu so tudi postajališča Podnart, Otoče in Globoko ter mednarodna železniška postaja Lesce–Bled. Zato ne bo odveč, če naštejemo še nekaj predlogov in idej za odlične družinske aktivnosti v naravi ob uporabi vlaka kot glavnega prevoznega sredstva:

 

 

  1. Z VLAKOM NA POČITNICE

 

Zakaj pa ne? Odpravite se skupaj z otroki na počitnice z vlakom in podoživite čase, ko ste morda kot študent tudi sami z nahrbtnikom potovali po Evropi. Bogata izbira nastanitev v bližini železniške postaje v Radovljici in v Lescah je razlog, da boste brez težav prepešačili od postaje do vaše izbrane nastanitve, otroci pa bodo doživeli povsem novo izkušnjo popotovanja. Tako boste enostaven izlet po Sloveniji spremenili v pravo popotniško doživetje.

 

Povezane novice

28.10.2023 10:00
Jesenski program na Gradu Kamen
Radovljica z okolico

Raznolik in zanimiv počitniški program med 28. oktobrom in 5. novembrom bo tudi letos popestril jesenske počitnice v Radovljici.

Jesen ob Fuxovi brvi čez reko Savo
Družinski poldnevni pohodi v okolici Radovljice

Čudovito vreme, šolske počitnice in kup otroške energije. Podajte se na prijetne družinske pohode v čudovito okolico Radovljice.

01.09.2023 08:00
Narava, kultura in odlična kulinarika

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

Radovljiški družinski krog za mlade kolesarje
Družinski kolesarski izlet, ki vas bo z aktivnostmi ob poti zabaval ves dan

Radovljiški družinski krog vabi na aktiven dan v Radovljico. Poleg kolesarjenja vas na poti čakajo tudi edinstveno otroško igrišče v Krpinu, minigolf ter veliko priložnosti za kulinarične postanke.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih