Skoči do osrednje vsebine

Hiše na Linhartovem trgu Radovljica

Sprehod med kulturnimi znamenitostmi Radovljice

Sprehod po Radovljici, ki poleg Linhartovega trga vključuje tudi druge znamenitosti in vas seznani z znanimi možmi iz Radovljice. Za lažjo orientacijo dodajamo tudi zemljevid.

Zemljevid poti

Odkrivanje Radovljice pričnite s postankom na Vurnikovem trgu, kjer si oglejte posebno maketo mesta. Maketo Radovljice je iz keramike izdelal domačin Urban Magušar, predstavlja pa mesto med 16. in 19. stoletjem.

 

Pot nadaljujte z ogledom secesijskih in historičnih vil na Gorenjski cesti. Šmajdova in Šarčeva Vila spominjata na dela Jožeta Plečnika, saj ju je le nekaj let po končanem študiju zasnoval njegov učenec Danilo Fürst. V bližini, pred stavbo območje obrtne zbornice je kip obrtnika iz radovljiškega grba. Predstavlja moža, ki v desni roki drži kolo, v levi pa mesto.

Stavba Čebelica, zdaj Upravna enota Radovljica

Na Gorenjski cesti je tudi znamenita stavba Čebelica s prepoznavnim okrasjem nad vhodom, na drugi stran križišča pa nekdanja hranilnica, prav tako z začetka 20. stoletja. Pot vas pripelje do majhnega parka, v katerem stoji spomenik Antonu Tomažu Linhartu ter unikatne kovane luči. Ulične svetilke so delo priznanih oblikovalcev ter kovaških mojstrov iz Krope, v nadaljevanju odkrivanja Radovljice pa jih boste lahko opazili tudi na nekaterih parkiriščih ter ob drevoredu v nekdanjem grajskem parku. Če nadaljujete pot po Gorenjski cesti, boste mimo Resmanove vile s čudovitim vrtom prišli do vhoda na Linhartov trg.

 

Linhartov trg ponuja vpogled v tipično meščansko arhitekturo iz obdobja 16. do 19. stoletja. Sprehodite se mimo rojstne hiše Antona Tomaža Linharta s podobno iz 19. stoletja. Iz tega obdobja so tudi nekatere sosednje hiše, ki jih krasijo zanimivi ornamenti. Pri mestnem vodnjaku, ki je hkrati spomenik Josipini Hočevar, se trg razširi. Več o spomeniku izveste z uporabo obiskom spletne aplikacije Radol'ca APP. Na vaši desni je niz nekdanjih obrtniških hiš z ohranjeno podobno 16. in 17. stoletja. Med njimi je najbolj zanimiva Šivčeva hiša z galerijo. Če utegnete, vstopite v njeno notranjost na ogled likovne razstave. 

Linhartov trg s starimi obrtniškimi hišami

Na koncu niza obrtniških hiš nadaljujte desno proti razgledni točki, ko se naužijete čudovitega razgleda na dolino reke Save in Julijske Alpe, pa hodite v smeri pokopališča. Na starem pokopališču ob obzidju po svoji obliki izstopata dve grobnici, ki sta sezidani po načrtih radovljškega arhitekta Ivana Vurnika. Ta je skupaj z ženo in sinom tukaj tudi pokopan. 

Trg pred cerkvijo sv. Petra v Radovljici

 

Od pokopališča se vrnite proti razgledni točki, tik pred urejenim razglediščem pa se po stopnicah na desni strani ceste povzpnite med hiše. Pot pripelje na slikovit trg pred cerkvijo sv. Petra, kjer je na ogled razstava o urbanističnem razvoju Radovljice. Tu je tudi kip umetnostnega zgodovinarja Ceneta Avguština.

 

Veža v Radovljiški graščini

Po ogledu stavb ob cerkvenem trgu obiščite Radovljiško graščino. Po stopnišču se povzpnite do vhoda v Baročno dvorano. Njeno notranjost si oglejte s pomočjo spletne aplikacije, dostopne tule ali preko QR kode ob vhodu v dvorano. V prvem nadstropju imata prostore v letu 2021 obnovljen Čebelarski muzej ter Mestni muzej Radovljica z razstavo o življenju in delu Antona Tomaža Linharta. Nato ob lectarjevi hiši zavijte desno in nadaljujte po Trubarjevi ulici, ki vas pripelje do nekdanjega baročnega parka. Sprehodite se pod starodavnimi lipami, mimo grobnice NOB proti Grajskemu dvoru, ki je prav tako delo Ivana Vurnika, nato pa obrnite nazaj in se skozi gabrov drevored ali pod unikatnimi uličnimi svetilkami sprehodite nazaj proti LInhartovemu trgu. Na koncu drevoreda se "zaletite" v Vilo Savnik, še eno delo Ivana Vurnika in prispete na krožišče pred mestnim jedrom.

Savnikova Vila in hiše ob vstopu na Linhartovem trg

Tokrat krožišče prečkate in se po strmi cesti spustite do srednjeveškega obrambnega jarka. To je edini ohranjeni mestni obrambni jarek v Sloveniji. Sprehodite se skozenj, na drugi strani pa zavijte levo proti hiši, ki ima v vogalu kip Marije z Jezusom. To je rojstna hiša arhitekta Ivana Vurnika. Nadaljujte po cesti in nato kolovozu, ki vas pod obzidjem radovljiškega parka vodi nazaj proti izhodišču.

Rojstna hiša arhitekta Ivana Vurnika v Radovljici

Povezane novice

Linhartov trg ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

18.06.2024 10:00
Vodenje po starem mestnem jedru
Vsak torek dopoldan

Sprehod po stari Radovljici v družbi lokalnega vodnika. Vsak torek dopoldan. 

Razstava o razvoju Radovljice
Umetnostni zgodovinar iz Radovljice

Na trgu pred radovljiško cerkvijo vas pozdravlja bronasti kip Ceneta Avguština. Nedaleč stran je razstava o razvoju mesta z edinstveno keramično maketo.

Čebelica
Secesija v Radovljici

Podajte se na sprehod po Radovljici in poiščite secesijsko Čebelico, vilo Beli dvor, Šarčevo in Šmajdovo vilo.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih