Pohodniške počitnice za najmlajše v Radovljici

Pohodniške počitnice za najmlajše v Radol'ci

Čudovito vreme, šolske počitnice in epidemija, zaradi katere smo bili primorani ostati v domači občini. Kaj pa zdaj?

Šobčev bajer zgodaj pomladi
Jesen ob Fuxovi brvi čez reko Savo
Jesen ob reki Savi
Planina Planinca

Čeprav bi marsikdo pomislil ravno obratno, nam res ni bilo dolgčas. Čas smo namenili predvsem pohodništvu in s povprečno uhojenim štiriletnikom ter sedemletnico smo imeli veliko izbire za poldnevne pohodniške ture v okolici Radovljice.

 

Prehodili smo te poti oziroma njihove dele v občini Radovljica:

  1. Brezjanska pot miru
  2. Radovljica - Kamna Gorica čez Fuxovo brv
  3. Dolina Draga - Planina Planinca
  4. Lesce - Šobec
  5. Lambergova pot Begunje

 

Predvsem smo želeli, da so poti dovolj raznolike, da bodo tudi po nekaj dnevih hoje zanimive, zato smo izbrali nekaj bolj planinskih ter nekaj ravninskih poti, ponekod pa dodali še kakšno zanimivost na poti.

 

Na primer Peračiški slap, do katerega je bil enourni sprehod po Brezjanski poti miru zanimiv že zaradi mostičkov. Če lahko verjamem moji sedemletnici, jih je bilo le v eno smer več kot 20.

Brezjanska pot miru jeseni

Brezjanska pot miru preko številnih mostičkov vodi do slikovitega slapa.

 

Lambergova pot, ki smo jo prehodili od Krpina do Gradu Kamen, pa pri najmlajšem vedno uspe, saj je navdušen nad gradovi.

Grad Kamen, cilj Lambergove poti, foto: Jošt Gantar

Grad Kamen lahko obiščete po Lambergovi poti iz Krpina ali središča Begunj, foto: Jošt Gantar

 

Nekatere poti smo prehodili že pred tem, povsem novi za otroka pa sta bili Brezjanska pot miru in planinska pot na planino Planinca, na katero smo se odpravili peš od Gostišča Draga.

Planina Planinca, pohod iz doline Draga

Planina Planinca nad dolino Draga je na sredi poti do bolj znanega Roblekovega doma.

 

Vsak pohod nam je vzel od ure do slabih dveh ur v eno smer, tako pri Lambergovi poti kot pri Brezjanski poti miru, ki sta sicer krožni tematski pohodniški poti, smo se vrnili kar po isti poti nazaj, saj je bil pohod za otroka tako bolj zanimiv, izognili pa smo se tudi hoji po cesti.

 

Ker živimo v Lescah, smo se na Šobec odpravili seveda peš. Iz Lesc lahko naredite krožno turo tako, da se proti Šobcu opravite po Finžgarjevi ulici, kjer sledite smerokazom, nazaj s Šobca pa greste po makadamskem delu Šobčeve ceste mimo naselja Plana. Iz Radovljice se lahko na Šobec odpravite po delu četrte etape daljinske pohodniške poti Juliana Trail, ki vodi ob reki Savi.

Jesen pri Šobčevem bajerju

Šobčev bajer s celotnim območjem kampa je prijetno sprehajališče od zgodnje jeseni do pozne pomladi, poleti pa kopališče in kamp.

 

Šobec, ki je v poletnem času sicer kamp, je zares odličen za sprehajanje v vseh preostalih letnih časih. Poleti pač ne, ker imajo tudi gostje kampa radi svoj mir in to povsem razumemo, ga pa zato redno obiskujemo od zgodnje jeseni do pozne pomladi. Otroci imajo tam seveda najraje igrala. Ta so v času epidemije zaprta, kar pa sta otroka brez težav razumela in sprejela. Druga priljubljena točka v kampu je prod ob reki Savi Dolinki.

Sava Dolinka na Šobcu

Ena od priljubljenih točk na Šobcu je prod ob reki Savi Dolinki.

 

Pot RadovljicaKamna Gorica zaradi družinskih vezi z ene ali z druge strani prehodimo večkrat, tokrat je bila dodatna motivacija nabiranje kamenčkov ob reki Savi za poslikavo popoldan. Prehodite lahko celotno pot, ki je med Radovljico in zadnjim razpotjem v gozdu pred Kamno Gorico del Naravoslovne učne poti Pusti Grad ter obiščete še prikupno vaško jedro Kamne Gorice.

Naravoslovna učna pot Pusti grad jeseni

Pravljičen jesenski gozd na Naravoslovni učni poti Pusti Grad med Fuxovo brvjo in Kamno Gorico.

 

Lahko pa se iz Radovljice odpravite le do reke Save in naredite krožen izlet iz Radovljice tako, da greste po Naravoslovni učni poti Pusti grad do Fuxove brvi, prečkate Savo, nato pa sledite oznakam za Pot ob reki Savi, po kateri hodite do mosta na Lancovem. Ponovno prečkate Savo ter se po Cesti Svobode povzpnete nazaj v Radovljico. Seveda pa je zelo lep tudi pohod po celotni Naravoslovni učni poti Pusti grad, ki vas na koncu pripelje do ruševin Pustega gradu nad vasjo Zgornja Lipnica, od koder se odprejo čudoviti pogledi proti Triglavu.

Jesenski razgled s Pustega gradu, foto: Aleš Krivec

Jesenski razgled s Pustega gradu razkriva tudi Blejski grad.

 

Seveda bodo otroci poleg zgoraj opisanih z lahkoto prehodili tudi te poti:

 

Pred nami je še en počitniški teden v domači občini. Torej ravno prav da ponovno obiščemo še te poti, ki jih sicer že poznamo, v jesenskem času pa vseh še nismo obiskali.

 

Nam je tokrat na poteh dodatna motivacija tudi Radolški izziv. V prvem počitniškem tednu smo uspeli izpolniti že skoraj polovico nalog od skupno desetih. Se izziva še niste lotili? Nič hudega, čas, da opravite naloge in sodelujete v žrebanju za super nagrade se izteče šele konec februarja!

 

Niste iz naše občine in trenutno ne morete k nam? Nič hudega, vse omenjene poti ne bodo nič drugačne spomladi ali drugo leto, zato le dodajte Radol'co na vaš spisek destinacij po koncu epidemije in jih prehodite takrat.

 

Zapisala: Kaja Beton, november 2020

Povezane novice

Radovljiški družinski krog za mlade kolesarje
Družinski kolesarski izlet, ki vas bo z aktivnostmi ob poti zabaval ves dan

Radovljiški družinski krog vabi na aktiven dan v Radovljico. Poleg kolesarjenja vas na poti čakajo tudi edinstveno otroško igrišče v Krpinu, minigolf ter veliko priložnosti za kulinarične postanke.

16.10.2019 22:34
Narava, kultura in odlična kulinarika

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

Po manj uhojenih poteh da čudovitih razgledov

Ste prehodili že vse tematske in planinske poti v okolici Bleda in Radovljice? Se vam zdi, da ste se povzpeli že na vse razgledne točke? Razmislite še enkrat, ali pa si kar takoj poglejte naša dva pohodniška predloga za čudovit razgled.

Pot k Peračiškima slapovoma

Od Brezij do Peračiških slapov vodi lahka pohodna pot pretežno skozi gozd. Predstavlja sožitje naravne, kulturne in duhovne krajine. 

Grad Kamen
Grad Kamen & dolina Draga

Območje Begunj je bogato z arheološkimi najdbami. Do njih pelje Lambergova pot, katere osrednja točka so ruševine gradu Kamen.

Narava pod Pustim gradom
Iz Radovljice preko reke Save do čudovitih razgledov

Očarljiv krožni potep vodi iz Radovljice preko reke Save na ruševine Lipniškega gradu.

22.03.2020 10:44
Vodna pot Grabnarca
Ta pot je marca tako posebna, da se sprehoda veselijo še otroci

Moji otroci spadajo med tiste sprehajalce, ki poleg hoje potrebujejo dodaten motiv za sprehod. Razkrivam pot, za katero meseca marca najdemo največ motivacije.

Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih