Skoči do osrednje vsebine

Jesen ob Fuxovi brvi čez reko Savo

Pohodniške počitnice za najmlajše v Radol'ci

Čudovito vreme, šolske počitnice in kup otroške energije. Podajte se na prijetne družinske pohode v čudovito okolico Radovljice.

Peraški slapovi jeseni
Šobčev bajer zgodaj pomladi
Jesen ob reki Savi
Planina Planinca
Pohodniške počitnice za najmlajše v Radovljici

Tokrat predstavljamo nekaj idej za pohode, ki jih zmorejo tudi predšolski otroci. Na vse predlagane poti smo se podali s povprečno uhojenim štiriletnikom ter sedemletnico. V okolici Radovljice smo imeli veliko izbire za poldnevne pohodniške ture.

 

Prehodili smo te poti oziroma njihove dele v občini Radovljica:

  1. Brezjanska pot miru (OBVESTILO: pot je zaradi posledic poplav trenutno neprehodna, ponovno bo odprta predvidoma v sezoni 2024)
  2. Radovljica - Kamna Gorica čez Fuxovo brv
  3. Dolina Draga - Planina Planinca
  4. Lesce - Šobec
  5. Lambergova pot Begunje

 

Predvsem smo želeli, da so poti dovolj raznolike, da bodo tudi po nekaj dnevih hoje zanimive, zato smo izbrali nekaj bolj planinskih ter nekaj ravninskih poti, ponekod pa dodali še kakšno zanimivost na poti.

 

Na primer Peračiški slap, do katerega je bil enourni sprehod po Brezjanski poti miru zanimiv že zaradi mostičkov. Če lahko verjamem moji sedemletnici, jih je bilo le v eno smer več kot 20.

Brezjanska pot miru jeseni

Brezjanska pot miru preko številnih mostičkov vodi do slikovitega slapa.

 

Lambergova pot, ki smo jo prehodili od Krpina do Gradu Kamen, pa pri najmlajšem vedno uspe, saj je navdušen nad gradovi.

Grad Kamen, cilj Lambergove poti, foto: Jošt Gantar

Grad Kamen lahko obiščete po Lambergovi poti iz Krpina ali središča Begunj, foto: Jošt Gantar

 

Nekatere poti smo prehodili že pred tem, povsem novi za otroka pa sta bili Brezjanska pot miru in planinska pot na planino Planinca, na katero smo se odpravili peš od Gostišča Draga.

Planina Planinca, pohod iz doline Draga

Planina Planinca nad dolino Draga je na sredi poti do bolj znanega Roblekovega doma.

 

Vsak pohod nam je vzel od ure do slabih dveh ur v eno smer, tako pri Lambergovi poti kot pri Brezjanski poti miru, ki sta sicer krožni tematski pohodniški poti, smo se vrnili kar po isti poti nazaj, saj je bil pohod za otroka tako bolj zanimiv, izognili pa smo se tudi hoji po cesti.

 

Ker živimo v Lescah, smo se na Šobec odpravili seveda peš. Iz Lesc lahko naredite krožno turo tako, da se proti Šobcu opravite po Finžgarjevi ulici, kjer sledite smerokazom, nazaj s Šobca pa greste po makadamskem delu Šobčeve ceste mimo naselja Plana. Iz Radovljice se lahko na Šobec odpravite po delu četrte etape daljinske pohodniške poti Juliana Trail, ki vodi ob reki Savi.

Jesen pri Šobčevem bajerju

Šobčev bajer s celotnim območjem kampa je prijetno sprehajališče od zgodnje jeseni do pozne pomladi, poleti pa kopališče in kamp.

 

Šobec, ki je v poletnem času sicer kamp, je zares odličen za sprehajanje v vseh preostalih letnih časih. Poleti pač ne, ker imajo tudi gostje kampa radi svoj mir in to povsem razumemo, ga pa zato redno obiskujemo od zgodnje jeseni do pozne pomladi. Otroci imajo tam seveda najraje igrala. Druga priljubljena točka v kampu je prodnata plaža ob reki Savi Dolinki.

Sava Dolinka na Šobcu

Ena od priljubljenih točk na Šobcu je prod ob reki Savi Dolinki.

 

Pot RadovljicaKamna Gorica zaradi družinskih vezi z ene ali z druge strani prehodimo večkrat, tokrat je bila dodatna motivacija nabiranje kamenčkov ob reki Savi za poslikavo popoldan. Prehodite lahko celotno pot, ki je med Radovljico in zadnjim razpotjem v gozdu pred Kamno Gorico del Naravoslovne učne poti Pusti Grad ter obiščete še prikupno vaško jedro Kamne Gorice.

Naravoslovna učna pot Pusti grad jeseni

Pravljičen jesenski gozd na Naravoslovni učni poti Pusti Grad med Fuxovo brvjo in Kamno Gorico.

 

Lahko pa se iz Radovljice odpravite le do reke Save in naredite krožen izlet iz Radovljice tako, da greste po Naravoslovni učni poti Pusti grad do Fuxove brvi, prečkate Savo, nato pa sledite oznakam za Pot ob reki Savi, po kateri hodite do mosta na Lancovem. Ponovno prečkate Savo ter se po Cesti Svobode povzpnete nazaj v Radovljico. Seveda pa je zelo lep tudi pohod po celotni Naravoslovni učni poti Pusti grad, ki vas na koncu pripelje do ruševin Pustega gradu nad vasjo Zgornja Lipnica, od koder se odprejo čudoviti pogledi proti Triglavu.

Jesenski razgled s Pustega gradu, foto: Aleš Krivec

Jesenski razgled s Pustega gradu razkriva tudi Blejski grad.

 

Seveda bodo otroci poleg zgoraj opisanih z lahkoto prehodili tudi te poti:

 

Zapisala: Kaja Beton, november 2020

Povezane novice

28.10.2023 10:00
Jesenski program na Gradu Kamen
Radovljica z okolico

Raznolik in zanimiv počitniški program med 28. oktobrom in 5. novembrom bo tudi letos popestril jesenske počitnice v Radovljici.

Radovljica nad dolino reke Save
7 razlogov in izletniških idej

Radovljica se je s ponudbo v starem mestnem jedru in s tematskimi potmi priljubila tudi družinam. Če vas k nam pripelje vlak, bo otroško doživetje še polnejše!

Radovljiški družinski krog za mlade kolesarje
Družinski kolesarski izlet, ki vas bo z aktivnostmi ob poti zabaval ves dan

Radovljiški družinski krog vabi na aktiven dan v Radovljico. Poleg kolesarjenja vas na poti čakajo tudi edinstveno otroško igrišče v Krpinu, minigolf ter veliko priložnosti za kulinarične postanke.

01.09.2023 08:00
Narava, kultura in odlična kulinarika

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih