Skoči do osrednje vsebine

Vodna pot Grabnarca

Sprehod, ki se ga marca veselijo še otroci

22.03.2020 10:44

Moji otroci spadajo med tiste sprehajalce, ki poleg hoje potrebujejo dodaten motiv za sprehod. Razkrivam pot, za katero meseca marca najdemo največ motivacije.

Nabiranje trobentic, lapuha, čemaža in regrata ne prepriča več. Štruklji ali jabolčni zavitek v gorski koči so premajhna nagrada za vloženi trud. Nekaj povsem drugega pa vedno deluje: živali, pa čeprav majhne. V mesecu marcu s tem nimam težav. Res je, da hodimo po eni in isti poti, ampak glede na to, da dodatna motivacija med hojo in na cilju ni potrebna, me to ne moti. In kje hodimo?

 

Začnemo na Lancovem in se po vaški poti odpravimo skozi Spodnjo Lipnico do Kolnice. Tu lahko krenemo še pred hišami levo (tu je manjše parkirišče) in hodimo prvi del poti po desnem bregu potoka Lipnica ter obiščemo še izvir Lipnice, ali pa nadlajujemo po cesti do potoka Grabnarica. Grabnarica je levi pritok Lipnice, oba pa se napajata z vodami iz Jelovice. 

Izvir Lipnice

Po cesti, ki sicer vodi na Jelovico, gremo do smerokaza za Grabnarico ter sledimo stezi desno in kmalu pridemo do prvega mostička. Od tu dalje vodi pot ob potoku, ki ga večkrat prečkamo po lesenih mostičkih. Če pričakujete lepo vzdrževano pot in pravljične mostičke, vam obisk odsvetujem, saj pot trenutno ni najbolje vzdrževana. Če pa ste vajeni nekoliko robinzonskih neobljudenih poti, pa le pogumno. Pot ni nevarna, se pa na določenih mestih lesene brvi nagibajo, manjka del ograje ali pa lesena deska na tleh. Za otroke je to poseben užitek, nevarnost pa edino mokri čevlji.   

Vodna pot Grabnarca

 

Že na prvem mostu, se prične naša družinska tekma. Ko prečkamo prvi most in se zazremo v potok Grabnarica, začnemo tekmovati, kdo bo prvi zagledal potočnega raka. Ko se umiriš in res nekaj časa potrpežljivo čakaš ga zagledaš, ima odlično varovalno barvo in ga opaziš šele, ko se premakne. Potočni raki živijo samo v čisti tekoči vodi.

Potočni rak

Naslednja tekma se začne nekoliko višje, kjer se potok umiri in se vidijo mrestišča. Mrest je tvorba iz žabjih jajc obdana z sluzjo, ki varuje mrest pred drugimi živalmi. Navadne krastače v mesecu marcu med parjenjem odlagajo v do 6 m dolgi vrvici oplojena jajčeca okoli vodnega rastlinja. Tekmujemo kdo bo našel največji mrest.

Mrest v stoječi vodi, Vodna učna pot Grabnarca

Žabji mrest, Vodna učna pot Grabnarca

 

Ob poti ves čas spremljamo še sledi gozdni živali. H Grabnarci namreč živali z Jelovice hodijo pit, zato razrite poti divjih prešičev, sledovi srnjadi in jelenjadi niso nič nenavadnega. Ljubitelji cvetja pa marca lahko občudujete pomladne cvetlice.

Zvončki ob Grabnarci

 

Naša končna postaja je Grofov bajer, ki je bil v lasti gospode iz Pustega gradu na Zgornji Lipnici. Marca je bajer in okolica polna krastač, to je prava žabja komedija zmešnjav. Krastače so aktivne ponoči, podnevi pa počivajo, razen v času razmnoževanja. Prav zato je marec pravi čas za obisk.

Navadna krastača je v Sloveniji zavarovana vrsta, na Rdeči seznam ogroženih dvoživk pa je uvrščena kot ranljiva vrsta. Krastačin strup človeku ni nevaren, saj ne prodre skozi našo debelo kožo. Paziti je treba le, da ga ne dobimo v oči ali odprto rano.

Navadna krastača, Vodna učna pot Grabnarca

Navadna krastača, Vodna učna pot Grabnarca

Tu se naše tekmovanje konča, zmaga tista, ki poljubi žabca. Zmagovalke še nimamo, princa pa tudi ne!

Žabji princ

Zpisala: Nataša Mikelj, marec 2020
Foto: Nataša Mikelj, Kaja Beton

 

Nekaj dodatnih namigov za pot:

Od parkirišča v Kolnici do bajerja je 45 minut otroške hoje. Pot lahko nadaljujete po Vodni učni poti Grabnarca skozi vasi Vošče in Brda ter se po sončnih dobravah vrnete na Lancovo, otrokom pa bo verjetno bolj zabavno, če se vrnete po isti poti čez mostičke.

Izhodišče:

Povezane novice

Neokrnjena narava pod Jelovico

Podajte se ob potočku Grabnarica od izvira Lipnice čez lesene mostiče do grofovega bajerja in nazaj po čudovitih poljih s pogledom na Karavanke in Julijske Alpe.

Lipniška dolina jeseni
Kovana lepota narave

Lipniška dolina navdušuje z neokrnjeno naravo ter dediščino kovaštva v Kropi in Kamni Gorici.

Pusti grad nad Lipniško dolino
Ruševine gradu z razgledom

Ruševine gradu na pobočju nad Lipniško dolino ponujajo razgled prek zelenih brd do Julijskih Alp.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih