Skoči do osrednje vsebine

Sveti Peter

Cerkev sv. Petra na Gori

Povzpnite se na grič nad Begunjami in nagrajeni boste s pogledom na prikupno cerkvico in razgledom po širni Gorenjski.

Sveti Peter

Od daleč je pod grebenom visokih Karavank viden travnat pomol s cerkvijo sv. Petra. V pol ure vzpona iz Begunj boste dosegli čudovito razgledno točko in enega najzanimivejših gorenjskih cerkvenih spomenikov. Prav zaradi izjemne lege na hribu nad Begunjami, 839 metrov nad morjem, so podružnično cerkev sv. Petra imenovali tudi cerkev na Gori

 

Danes je sv. Peter na Gori priljubljena sprehajalna točka. Poti na vrh vodijo iz več smeri, večina jih gre z različnih koncev vasi Begunje. Tematska Petrova pot se prične pred TIC Begunje. 

Od cerkve sv. Petra nadaljujte po poti in kmalu pridete k Sankaški koči z razgledom na Bled z okolico, kjer se lahko tudi okrepčate.

 

Zaradi razgleda je imel hrib s cerkvijo, ki je omenjena že v 14. stoletju, pomembno vlogo v času turških vpadov. Od tu so z ognjem opozarjali na nevarnosti, točo pa je preganjal mežnar z zvonovi.

 

Cerkev je veljala za pomembno romarsko točko že v 17. stoletju, o čemer pričajo tri kapele ob pešpoti iz vasi Poljče. Današnja cerkev je z začetka 16. stoletja.

Zvonik je bil prvotno prostostoječ, a so ga v obdobju baroka prizidali cerkvi. Poleg cerkve stoji mežnarija iz 17. stoletja.

 

Notranjost cerkve

Cerkev ima dvoladijsko zvezdasto obokano dvorano. Notranjost bogatijo čudovite freske, nastale v 16. stoletju. Njihov avtor je Jernej iz Loke in freske v cerkvi predstavljajo njegovo najobsežnejše ohranjeno delo.

Freske v prezbiteriju upodabljajo prizore iz legende o sv. Petru. Na ladijski slavoločni steni je prikazana poslednja sodba, šestindvajset prizorov na severni steni pa tvori enega najobsežnejših pasijonskih ciklov v slovenskem srednjeveškem stenskem slikarstvu.

Z motiviko fresk se skladajo tudi figuralni sklepniki. Kamnit baročni oltar iz leta 1767 dopolnjujejo leseni kipi.

 

Povezane novice

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Roblekov dom, planinske poti v Radol'ci
Razgledi na Julijce in planine na Jelovici

Najbolj priljubljena planinska pot v Radol'ci je tista, ki vodi k slovitemu Roblekovemu domu. Poleg »Robleka« pa vas vabimo tudi na Dobrčo, Vodiško planino, na Talež, Jamnik ter po mreži ostalih poti.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih