Sveti Peter

Cerkev sv. Petra na Gori

Povzpnite se na grič nad Begunjami in nagrajeni boste s pogledom na prikupno cerkvico in razgledom po širni Gorenjski.

Sveti Peter

Od daleč je pod grebenom visokih Karavank viden travnat pomol s cerkvijo sv. Petra. V pol ure vzpona iz Begunj boste dosegli čudovito razgledno točko in enega najzanimivejših gorenjskih cerkvenih spomenikov. Prav zaradi izjemne lege na hribu nad Begunjami, 839 metrov nad morjem, so podružnično cerkev sv. Petra imenovali tudi cerkev na Gori

 

Danes je sv. Peter na Gori priljubljena sprehajalna točka. Poti na vrh vodijo iz več smeri, večina jih gre z različnih koncev vasi Begunje. Tematska Petrova pot se prične pred TIC Begunje. 

Od cerkve sv. Petra nadaljujte po poti in kmalu pridete k Sankaški koči z razgledom na Bled z okolico, kjer se lahko tudi okrepčate.

 

Zaradi razgleda je imel hrib s cerkvijo, ki je omenjena že v 14. stoletju, pomembno vlogo v času turških vpadov. Od tu so z ognjem opozarjali na nevarnosti, točo pa je preganjal mežnar z zvonovi.

 

Cerkev je veljala za pomembno romarsko točko že v 17. stoletju, o čemer pričajo tri kapele ob pešpoti iz vasi Poljče. Današnja cerkev je z začetka 16. stoletja.

Zvonik je bil prvotno prostostoječ, a so ga v obdobju baroka prizidali cerkvi. Poleg cerkve stoji mežnarija iz 17. stoletja.

 

Notranjost cerkve

Cerkev ima dvoladijsko zvezdasto obokano dvorano. Notranjost bogatijo čudovite freske, nastale v 16. stoletju. Njihov avtor je Jernej iz Loke in freske v cerkvi predstavljajo njegovo najobsežnejše ohranjeno delo.

Freske v prezbiteriju upodabljajo prizore iz legende o sv. Petru. Na ladijski slavoločni steni je prikazana poslednja sodba, šestindvajset prizorov na severni steni pa tvori enega najobsežnejših pasijonskih ciklov v slovenskem srednjeveškem stenskem slikarstvu.

Z motiviko fresk se skladajo tudi figuralni sklepniki. Kamnit baročni oltar iz leta 1767 dopolnjujejo leseni kipi.

 

Sodeluj v nagradni igri Okusov Radol'ce

 

 

Povezane novice

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Sveti Peter, v daljavi Julijske Alpe
Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Pohodne poti z razgledi na Gorenjsko
Razgledi na Julijce in planine na Jelovici

Prijetne planine in razgledni vrhovi v Radovljici vabijo vse leto.

 

Aktualno & Blog

 

Narava, kultura in odlična kulinarika

Zapisala Kaja Beton, oktober 2019

 

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni

Okusi Radol'ce bodo letos že sedmo leto zapored povabili novembra na lokalne menije. Letos v dveh novih restavracijah in z nekaj spremembami.

01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!

Tudi vi jeseni radi odhajate v gozd? Se vam ne zdi, da je gozd čudovit ko se v soncu lesketajo zlate barve jesenskega listja, ko nam zašumi pod nogami in nas osveži jesenski zrak? Delite z nami vaš jesenski gozd in se potegujte za lokalne menije Okusov Radol'ce!

17.10.2018 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

 

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

Naziv vsebine

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni
10.10.2019 08:48
Daljinska pohodna pot vodi tudi skozi Radovljico
03.10.2019 09:53
01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih