Sveti Peter

Cerkev sv. Petra na Gori

Povzpnite se na grič nad Begunjami in nagrajeni boste s pogledom na prikupno cerkvico in razgledom po širni Gorenjski.

Sveti Peter

Od daleč je pod grebenom visokih Karavank viden travnat pomol s cerkvijo sv. Petra. V pol ure vzpona iz Begunj boste dosegli čudovito razgledno točko in enega najzanimivejših gorenjskih cerkvenih spomenikov. Prav zaradi izjemne lege na hribu nad Begunjami, 839 metrov nad morjem, so podružnično cerkev sv. Petra imenovali tudi cerkev na Gori

 

Danes je sv. Peter na Gori priljubljena sprehajalna točka. Poti na vrh vodijo iz več smeri, večina jih gre z različnih koncev vasi Begunje. Tematska Petrova pot se prične pred TIC Begunje. 

Od cerkve sv. Petra nadaljujte po poti in kmalu pridete k Sankaški koči z razgledom na Bled z okolico, kjer se lahko tudi okrepčate.

 

Zaradi razgleda je imel hrib s cerkvijo, ki je omenjena že v 14. stoletju, pomembno vlogo v času turških vpadov. Od tu so z ognjem opozarjali na nevarnosti, točo pa je preganjal mežnar z zvonovi.

 

Cerkev je veljala za pomembno romarsko točko že v 17. stoletju, o čemer pričajo tri kapele ob pešpoti iz vasi Poljče. Današnja cerkev je z začetka 16. stoletja.

Zvonik je bil prvotno prostostoječ, a so ga v obdobju baroka prizidali cerkvi. Poleg cerkve stoji mežnarija iz 17. stoletja.

 

Notranjost cerkve

Cerkev ima dvoladijsko zvezdasto obokano dvorano. Notranjost bogatijo čudovite freske, nastale v 16. stoletju. Njihov avtor je Jernej iz Loke in freske v cerkvi predstavljajo njegovo najobsežnejše ohranjeno delo.

Freske v prezbiteriju upodabljajo prizore iz legende o sv. Petru. Na ladijski slavoločni steni je prikazana poslednja sodba, šestindvajset prizorov na severni steni pa tvori enega najobsežnejših pasijonskih ciklov v slovenskem srednjeveškem stenskem slikarstvu.

Z motiviko fresk se skladajo tudi figuralni sklepniki. Kamnit baročni oltar iz leta 1767 dopolnjujejo leseni kipi.

 

Okusi piva Radovljica, 1. junij 2019

 

 

Povezane novice

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Sveti Peter, v daljavi Julijske Alpe
Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Pohodne poti z razgledi na Gorenjsko
Razgledi na Julijce in planine na Jelovici

Prijetne planine in razgledni vrhovi v Radovljici vabijo vse leto.

 

Kmalu v Radol'ci

 

Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina, od 24. maja dalje!

Z otroki se podajte na doživetje v spremstvu ljubke čebelice. Ta bo otrokom razložila kje živi, kaj so njene naloge in kje nabira medičino. Obiščite Čebelarski muzej in si oglejte njegove zaklade, za nagrado pa se posladkajte z medenjaki.

Na voljo od 24. maja dalje.

17.05.2019 19:00
Gostilna Avsenik, Begunje na Gorenjskem

Večer, posvečen Avsenikovi glasbi, slovenski kulinariki, ljudskim plesom in običajem ter gorenjski narodni noši.

01.06.2019 12:00
Okusi Piva Radovljica
Radovljica

V Radovljico prihajajo pivovarji iz vse Slovenije. Okusite odlična lokalna piva in se družite ob glasbi v čudovitem parku.

04.07.2019 20:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Prijeten ambient, odlični koncerti in okusna ponudba ulične prehrane Okusov Radol'ce.

 

Aktualno & Blog

 

21.03.2019 13:36
Nova publikacija destinacije Radol'ca

Radovljica z okolico je predstavljena v novem promocijskem katalogu, ki ga je izdal Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

Pregled najboljših otroških igrišč

Zapisala Rebecca Svetina, marec 2019

 

Kje otroci vzamejo vso energijo?! Ko se morajo vaši otroci malce zdivjati, vi pa bi radi le posedeli na klopi ali si privoščili kavo, razmislite o obisku teh otroških igrišč v Radovljici in na Bledu ter v njuni okolici. Vsako ima svoje prednosti.

05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica

Čebelarski muzej v Radovljici že 60 let hrani najdragocenejšo dediščino slovenskega čebelarstva.

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

06.05.2019 12:33
05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica
16.04.2019 08:55
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih