Skoči do osrednje vsebine

Jesenski izlet v Radol'co

16.10.2019 22:34

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

1. V gozd po JESENSKE BARVE

Kaj je najlepše pri jesenskem gozdu? So to pisane krošnje dreves ali zvok listja, ki šumi pod nogami? Je to kostanj ali veselje ob sveže nabrani gobi? Kakršenkoli je že razlog, če iščete pristne poti po gozdu, jih je pri nas kar nekaj. Mi vam tokrat predlagamo Lambergovo pot Begunje. Pot vodi skozi čudovit gozd iz Krpina h gradu Kamen, nadaljujete pa jo lahko skozi dolino Draga vse do gostišča. 

Grad Kamen jeseni

Foto: Jošt Gantar

 

2. V hribe po razgled

Jesen je še čas da pred prvim snegom osvojite slovenske hribe in gore. Vrh Begunjščice še vedno vabi planince, čudovit razgled pa vas počaka tudi na vrhu krajših poti. Pot k cerkvici sv. Petra nad Begunjami verjetno že poznate, iz Krope pa se lahko sprehodite k cerkvici sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Hodili boste skozi čudovit gozd in na koncu nagrajeni z izjemnim pogledom na znano cerkvico in širok pogled nad celotno Gorenjsko. Če bi radi daljšo turo, pa predlagamo krožno pot Kropa - Jamnik - Češnjica pri Podnartu - Kropa. Več predlogov za pohodniške poti, si oglejte na tej strani.

Jamnik, foto: Anton Calpagiu, Shutterstock

Foto: Anton Calpagiu, Shutterstock

 

3. V MESTO NA SPREHOD IN V MUZEJ

Staro mestno jedro Radovljice je prijeten prostor, kjer lahko preživite kakovosten čas v vsakem vremenu. Najprej se podajte na sprehod med številnimi mestnimi znamenitostmi. Na lep jesenski dan lahko posedite na terasah lokalov, v jesenskem dežju pa je pravi čas za ogled katerega od muzejev. Izbira je zares pestra, saj imate na voljo Čebelarski muzej, Mestni muzej, Lekarniški in alkimistični muzej, Lectarsko delavnico in Galerijo Šivčeva hiša. Družine še do 4. novembra pričakuje tudi posebna dogodivščina S čebelico po Radovljici.

Staro mestno jedro Radovljice

Foto: Miran Kambič

 

4. K OKUSOM RADOL'CE NA LOKALNO KOSILO ALI VEČERJO

Že samo odlična kulinarika je razlog, da obiščete Radol'co, prav gotovo pa vam bodo dobrote naših gostiln še bolj teknile po eni od zgornjih aktivnosti. Gostilne, združene v Okuse Radol'ce, bodo lokalne menije ponujale od 26. oktobra dalje, pa vse do 30. novembra. Tudi letos lahko izbirate med devetimi restavracijami in gostilnami v Radovljici, Lescah, Begunjah, Mošnjah in tudi v Podbrezjah. Vsaka ima na voljo lokalni meni z vsaj tremi hodi po ceni 20 €. Leta 2019 je bila tema njihovih menijev gozd. Kuharji so nam o njem zaupali tole:

Maja Buden, Gostilna Kunstelj: "V gozdu se nadiham svežega zraka, polnega gozdnih arom in sveže energije."
Mojca Ažman, Gostišče Tulipan: "V gozdu najdem mir in energijo ter poskrbim za kondicijo. Posebej uživam v pogledu na planinske cvetove"
Darijan Trope, Gostilna Avguštin: "V gozd grem, da se odklopim od sveta"
Uroš Štefelin, Vila Podvin: "V gozdu najdem mir in uživam v zelenem okolju."
Jože Andrejaš, Gostilna Lectar: "V gozdu najdem ideje za nove krožnike."
Mitja Krnc, Gostilna Pr'Tavčar: "Gozd je prostor za relaksacijo."
Aleš Tavčar, Gostišče Draga: "V gozd grem po gobe, po svobodo, naravo, mir in šumenje."
Mateja Markič, Restavracija Tabor: "V gozdu najdem svoj notranji mir."
Martin Gluščič: Restavracija Center: "V gozd se odmaknem od hitrega in stresnega vsakdana, se napolnim z novo energijo umirim svoje misli in ponovno pridem v stik s seboj."

 

Okusi Radol'ce 2019

Foto: Boris Pretnar

 

Zapisala Kaja Beton, oktober 2019

Povezane novice

Ideje Gostilne Kunstelj za jedi iz gozdnih zelišč

Zapisala Maja Buden, oktober 2019

 

Kakšni so okusi gozda? Pisani in sveži! O tem se boste lahko prepričali v novembru, ko poteka že tradicionalni mesec lokalne radol'ške kulinarike. Tu pa si preberite, kako lahko nekatere gozdne dobrote pripravite tudi sami.

17.10.2018 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

 

Zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

Čebelja družinska dogodivščina Radovljica
Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje! 

Vsako leto novembra

Lokalne sestavine in vrhunska priprava! Vsako leto novembra vabljeni v najboljše radolške restavracije na lokalne menije po enotni ceni ter na dneve odprtih vrat lokalnih kmetij.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih