Jesenske ture – Kam radi hodimo domačini?

17.10.2018 13:56

zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

 

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

Izbrali smo tri lepe krožne pohodne poti, po katerih se radi sprehajamo domačini in na katerih boste uživali v pogledu na jesensko pokrajino. Prvo vse leto z veseljem obiskujejo domačini Krope in Kamne Gorice, druga je, v nekoliko drugačni obliki, priljubljena med Radovljičani tako za sprehode kot tek, tretjo pa obiskujejo družine iz cele Gorenjske ter domačini, ki si po službi ali pred nedeljski kosilom zaželijo malo rekreacije in svežega zraka.

 

  • IZ KROPE NA VodiškO planinO

Vodiška planina jeseniČeprav Vodiška planina, ki leži na planoti Jelovica, ne ponuja čudovitega razgleda na okoliške vrhove, je dobra izletniška točka v vseh letnih časih. Gozd, ki jo objema z vseh strani, ponuja stik z naravo in mir, jeseni pa tudi čudovite barve. Če želite krožen izlet, začiniti še z odkrivanjem kulturne dediščine, za začetek poti izberite Kropo. Avto lahko pustite bodisi v trškem jedru, več prostora pa je ob cesti proti Jamniku, kmalu za zadnjimi kroparskimi hišami. Le kratka pot je do ostankov Slovenske peči, kjer že zavijete na gozdno pot. Če pokukate skozi okna kamnite stavbe, boste videli ostanke talilne peči iz 14. stoletja!

 

Izvir Kroparice

Prvi čudovit pogled na naravo ponuja potok Kroparica, ki buči po strmi strugi. Pot k planini se v začetku hitro vzpenja, na vmesnih delih pa lahko zadihate in uživate v pisanih krošnjah, morda celo sončnih žarkih, ki posijejo skoznje. Do Vodiške planine je ura hoje. Na planini boste uživali v pristni naravi, če pa se povzpnete na travnat hrib za Partizanskim domom, ki je odprt vse dni v letu, pa boste videli vrhove Begunjščice in Storžiča.

Za pot v dolino od mogočne lipe pred hišo sledite najširši stezi in hodite najprej z gozdom na levi strani, nato pa v gozdu zavijte desno in sledite oznakam za Kropo. Pot vas bo v Kropo pripeljala k cerkvi sv. Lenarta. Od tam se spustite do trškega jedra, kjer si lahko ogledate še zanimivosti starega fužinarskega kraja, ali pa se ob cesti in potoku Kroparica sprehodite do izhodišča. 

Pogled na Kropo od cerkve sv. Lenarta, foto: Jošt Gantar

Namig za kosilo: Med 26. oktobrom in 30. novembrom Okusi Radol'ce vabijo v Joštov hram v Podnartu.

 

  • peš Čez tri save

Most čez Savo Dolinko

Se še kje lahko na enem sprehodu sprehodite čez Savo Dolinko, Savo Bohinjko in Savo? Pri nas je to mogoče. Med domačini je zelo priljubljena pot čez tri mostove, naša različica, ki smo jo poimenovali "Čez tri Save", pa je nekoliko spremenjena. Prične se v starem mestnem jedru Radovljice, del pa vodi po tematski poti Pot ob Savi. Iz starega mestnega jedra Radovljice se po Cesti Svobode spustite proti reki Savi in že pred mostom zavijete desno.

 

Pot ob reki Savi

Hodite pravzaprav po tematski pohodniški poti »Pot ob reki Savi«, ki je opremljena z informacijskimi tablami ter klopmi. Sledite ji do kampa Šobec in vstopite v kamp, ki je odprt za sprehajalce. Na krožišču v kampu izberite levo ali desno pot, obe namreč pripeljeta do lesenega mosta čez reko Savo Dolinko. To je prvi od treh mostom, ki ga prečkate.

 

Na drugi strani zavijete levo in sledite uhojeni poti čez travnike, se rahlo povzpnete in takoj nato spustite k reki Savi Bohinjki. Prečkate most, vaš drugi na poti, na drugi strani pa zavijete levo. Naprej hodite po makadamu in nato po asfaltu ob reki Savi Bohinjki. Ko pridete do križišča lahko zavijete ostro levo in obiščete še sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke, lahko pa nadaljujete naravnost do glavne ceste.

Sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke

Tam boste na vzpetini že zagledali Radovljico, vi pa prečkate še tretji most, tokrat čez reko Savo. Nazaj v mestno jedro se lahko vrnete po isti poti, kot ste prišli ali pa ob reki zavijete desno med hiše in še za nekaj časa ostanete bližje reki Savi ter zeleni naravi ob mestu Radovljica.

 

Namig za kosilo: Med 26. oktobrom in 30. novembrom Okusi Radol'ce vabijo v Radovljiške gostilne Kunstelj, Avguštin in Lectar.

 

  • klasika: na Svetega Petra

 

Sveti Peter jeseni

Pot na Svetega Petra imamo radi v vseh letnih časih, tudi jeseni, ko je gozd čudovito obarvan.

Tukaj je naš predlog za izlet krožna Petrova tematska pot. Pot se prične v središču Begunj na Gorenjskem, kjer ob parkirišču nasproti gostišča Pri Jožovcu stoji informativna tabla. Na grič nad Begunjami boste pristopili po gozdni stezi z južne strani. Na vrhu nadaljujte od cerkve naprej po poti do Sankaške koče. V dolino se odpravite po poti, ki pri cerkvi sv. Petra zavije levo navzdol.

V dolini vas čaka otroško igrišče, v središče vasi pa se lahko vrnete po stezi ob dnu starega smučišča. Tako boste pot zaključili s sprehodom skozi park ob graščini Katzenstein, kjer jeseni navduši kostanjev drevored. Poleg parka pa si v Begunjah na Gorenjskem lahko ogledate še druge zanimivosti in muzeje.

Park ob graščini Katzenstein

Namig za kosilo: Med 26. oktobrom in 30. novembrom Okusi Radol'ce vabijo v Gostilno Pr'Tavčar, Gostišče Draga in Restavracijo Lambergh.

 

Vse predlagane pohodniške ture lahko obiščete v vseh letnih časih, izrisane pa so tudi na naši Karti pohodniških poti, ki je na voljo v TIC Radovljica in na spletni strani.

 

 

Povezane novice

21.10.2018 09:00
Prvi pohod po Pohodniški poti Julijske Alpe

Pridružite se vodenemu pohodu po radovljiškem delu nove Pohodniške poti Julijske Alpe.

Ob reki Savi po ribiških poteh.

Prijetno interaktivno pohodno pot spremlja reka Sava z njenim naravnim bogastvom.

Vodiška planina pozimi
Planinski dom na Jelovici

Planino obdajajo obsežni gozdovi, poti pa vodijo na Jamnik in v Kropo. S kolesom pa se lahko odpeljete tudi na okoliške planine in v Bohinj.

Sveti Peter, v daljavi Julijske Alpe
Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen & dolina Draga

Območje Begunj je bogato z arheološkimi najdbami. Do njih pelje Lambergova pot, katere osrednja točka so ruševine gradu Kamen.

 

Kmalu v Radol'ci

 

04.07.2019 20:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Prijeten ambient, odlični koncerti in okusna ponudba ulične prehrane Okusov Radol'ce.

28.07.2019 10:00
Venerina pot v Radovljici
Radovljica

Srednjeveška tržnica obrtnikov in rokodelcev iz vse Slovenije.

10.08.2019 00:00
Festival stare glasbe
Radovljiška graščina, avgust

Radovljica že 36 let razveseljuje ljubitelje stare glasbe. Poleg koncertov potekajo tudi glasbene delavnice.

PROGRAM 2019

23.08.2019 00:00
Slavko Avsenik
Begunje na Gorenjskem, avgust

Vsako drugo leto avgusta v rojstnem kraju Slavka Avsenika poteka festival Avsenikovih viž. 

 

Aktualno & Blog

 

Pregled najboljših otroških igrišč

Zapisala Rebecca Svetina, marec 2019

 

Kje otroci vzamejo vso energijo?! Ko se morajo vaši otroci malce zdivjati, vi pa bi radi le posedeli na klopi ali si privoščili kavo, razmislite o obisku teh otroških igrišč v Radovljici in na Bledu ter v njuni okolici. Vsako ima svoje prednosti.

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa

Tudi letos se lahko obiskovalci štirikrat tedensko odpeljejo po nova doživetja s turističnim avtobusom. 

Naziv vsebine

10.07.2019 13:14
Nova sezona turističnega avtobusa
14.06.2019 08:03
13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev
12.06.2019 15:35
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih