Graščina Katzenstein

Graščina Katzenstein

Ob graščini se sprehodite pod krošnjami kostanjevega drevoreda. Ta vodi do Plečnikovih umetnin in urejenega grobišča talcev v parku.

Jožamurka po načrtih Jožeta Plečnika

Mogočen dvorec Katzenstein ima status kulturnega spomenika državnega pomena. Na ogled vabita park z deli Jožeta Plečnika in Borisa Kalina ter Muzej Talcev.

 

PARK Z DELI JOŽETA PLEČNIKA

Od graščine kostanjev drevored vodi k lopi Brezjanki in naprej k paviljonu s kapelico sv. Jožefa, ki je dobil ime Jožamurka. Načrte zanju je v letih 1937–39 po naročilu usmiljenk reda sv. Vincencija Pavelskega izdelal arhitekt Jože Plečnik.

V parku je urejeno grobišče talcev in borcev druge svetovne vojne, ki ga je zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. Kipi Talca in Pripornika iz brona ter Talke iz kraškega marmorja, ki stojijo v parku, so delo Borisa Kalina. Tam je tudi nekdanji zvon iz župnijske cerkve, ki ga je leta 1923 vlila Kranjska industrijska družba, in spomenik žrtvam fašističnega nasilja Sintom.

 

Graščina z zapori in parkom z grobiščem ter Plečnikovima Jožamurko in Brezjanko so razglašeni za kulturni spomenik državnega pomena. Ogled notranjosti ni mogoč.

 

ZGODOVINSKI ORIS

Graščina Katzenstein v središču Begunj, prvotno poznana kot dvor Begunje, je bila zgrajena v 14. stoletju. Današnja podoba je nastala s prenovami v 16., 17. in 18. stoletju. Hudo preizkušnjo je doživela leta 1439, ko jo je razdejal Jan Vitovec. V času protestantizma je bila v nekdanjem stolpu protestantska kapela, v kateri je pridigal Jurij Dalmatin in ki jo je protireformacijska komisija pozneje razstrelila. 

Graščina je dobila ime po Kacijanarjih, ki so bili njeni lastniki od druge polovice 14. stoletja pa vse do leta 1764. Takrat so lastniki postali znameniti grofje Lambergi in jo združili s posestjo gradu Kamen. Pozneje je postala last ljubljanskega fevdalca Jermana, ta pa jo je leta 1875 prodal avstro-ogrski pravosodni upravi, ki je v njej uredila žensko kaznilnico. Vodile so jo usmiljenke reda sv. Vincencija Pavelskega.

V času nemške okupacije so bili v graščini zaprti politični zaporniki. Od leta 1953 je v večjem delu graščine Psihiatrična bolnišnica Begunje. V pritlični stavbi na severozahodnem delu so bili med okupacijo zapori, od leta 1961 pa je preurejena v Muzej talcev.

 

Sodeluj v nagradni igri Okusov Radol'ce

 

 

Povezane novice

Nekdanje jetniške celice
Spominski muzej v jetniških celicah

Temna zgodba druge svetovne vojne. Nekdanje jetniške celice gestapovskega zapora so spremenjene v spominski muzej.

Voden ogled Begunj
Vaške zanimivosti, dela Jožeta Plečnika in glasba Slavka Avsenika

Z lokalnim vodnikom obiščite zanimivosti v Begunjah na Gorenjskem.

Rojstna hiša Slavka Avsenika
Zanimiv sprehod po Begunjah

Vaška pot vabi na sprehod skozi rodni kraj Slavka Avsenika, kjer je še vedno živ spomin na pretekle dni.

Sveti Peter, v daljavi Julijske Alpe
Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

 

Aktualno & Blog

 

Narava, kultura in odlična kulinarika

Zapisala Kaja Beton, oktober 2019

 

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni

Okusi Radol'ce bodo letos že sedmo leto zapored povabili novembra na lokalne menije. Letos v dveh novih restavracijah in z nekaj spremembami.

01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!

Tudi vi jeseni radi odhajate v gozd? Se vam ne zdi, da je gozd čudovit ko se v soncu lesketajo zlate barve jesenskega listja, ko nam zašumi pod nogami in nas osveži jesenski zrak? Delite z nami vaš jesenski gozd in se potegujte za lokalne menije Okusov Radol'ce!

17.10.2018 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

 

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

Naziv vsebine

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni
10.10.2019 08:48
Daljinska pohodna pot vodi tudi skozi Radovljico
03.10.2019 09:53
01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih