Graščina Katzenstein

Graščina Katzenstein

Ob graščini se sprehodite pod krošnjami kostanjevega drevoreda. Ta vodi do Plečnikovih umetnin in urejenega grobišča talcev v parku.

Jožamurka po načrtih Jožeta Plečnika

Mogočen dvorec Katzenstein ima status kulturnega spomenika državnega pomena. Na ogled vabita park z deli Jožeta Plečnika in Borisa Kalina ter Muzej Talcev.

 

PARK Z DELI JOŽETA PLEČNIKA

Od graščine kostanjev drevored vodi k lopi Brezjanki in naprej k paviljonu s kapelico sv. Jožefa, ki je dobil ime Jožamurka. Načrte zanju je v letih 1937–39 po naročilu usmiljenk reda sv. Vincencija Pavelskega izdelal arhitekt Jože Plečnik.

V parku je urejeno grobišče talcev in borcev druge svetovne vojne, ki ga je zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. Kipi Talca in Pripornika iz brona ter Talke iz kraškega marmorja, ki stojijo v parku, so delo Borisa Kalina. Tam je tudi nekdanji zvon iz župnijske cerkve, ki ga je leta 1923 vlila Kranjska industrijska družba, in spomenik žrtvam fašističnega nasilja Sintom.

 

Graščina z zapori in parkom z grobiščem ter Plečnikovima Jožamurko in Brezjanko so razglašeni za kulturni spomenik državnega pomena. Ogled notranjosti ni mogoč.

 

ZGODOVINSKI ORIS

Graščina Katzenstein v središču Begunj, prvotno poznana kot dvor Begunje, je bila zgrajena v 14. stoletju. Današnja podoba je nastala s prenovami v 16., 17. in 18. stoletju. Hudo preizkušnjo je doživela leta 1439, ko jo je razdejal Jan Vitovec. V času protestantizma je bila v nekdanjem stolpu protestantska kapela, v kateri je pridigal Jurij Dalmatin in ki jo je protireformacijska komisija pozneje razstrelila. 

Graščina je dobila ime po Kacijanarjih, ki so bili njeni lastniki od druge polovice 14. stoletja pa vse do leta 1764. Takrat so lastniki postali znameniti grofje Lambergi in jo združili s posestjo gradu Kamen. Pozneje je postala last ljubljanskega fevdalca Jermana, ta pa jo je leta 1875 prodal avstro-ogrski pravosodni upravi, ki je v njej uredila žensko kaznilnico. Vodile so jo usmiljenke reda sv. Vincencija Pavelskega.

V času nemške okupacije so bili v graščini zaprti politični zaporniki. Od leta 1953 je v večjem delu graščine Psihiatrična bolnišnica Begunje. V pritlični stavbi na severozahodnem delu so bili med okupacijo zapori, od leta 1961 pa je preurejena v Muzej talcev.

 

Okusi piva Radovljica, 1. junij 2019

 

 

Povezane novice

Nekdanje jetniške celice
Spominski muzej v jetniških celicah

Temna zgodba druge svetovne vojne. Nekdanje jetniške celice gestapovskega zapora so spremenjene v spominski muzej.

Voden ogled Begunj
Vaške zanimivosti, dela Jožeta Plečnika in glasba Slavka Avsenika

Z lokalnim vodnikom obiščite zanimivosti v Begunjah na Gorenjskem.

Rojstna hiša Slavka Avsenika
Zanimiv sprehod po Begunjah

Vaška pot vabi na sprehod skozi rodni kraj Slavka Avsenika, kjer je še vedno živ spomin na pretekle dni.

Sveti Peter, v daljavi Julijske Alpe
Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

 

Kmalu v Radol'ci

 

Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina, od 24. maja dalje!

Z otroki se podajte na doživetje v spremstvu ljubke čebelice. Ta bo otrokom razložila kje živi, kaj so njene naloge in kje nabira medičino. Obiščite Čebelarski muzej in si oglejte njegove zaklade, za nagrado pa se posladkajte z medenjaki.

Na voljo od 24. maja dalje.

17.05.2019 19:00
Gostilna Avsenik, Begunje na Gorenjskem

Večer, posvečen Avsenikovi glasbi, slovenski kulinariki, ljudskim plesom in običajem ter gorenjski narodni noši.

01.06.2019 12:00
Okusi Piva Radovljica
Radovljica

V Radovljico prihajajo pivovarji iz vse Slovenije. Okusite odlična lokalna piva in se družite ob glasbi v čudovitem parku.

04.07.2019 20:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Prijeten ambient, odlični koncerti in okusna ponudba ulične prehrane Okusov Radol'ce.

 

Aktualno & Blog

 

21.03.2019 13:36
Nova publikacija destinacije Radol'ca

Radovljica z okolico je predstavljena v novem promocijskem katalogu, ki ga je izdal Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

Pregled najboljših otroških igrišč

Zapisala Rebecca Svetina, marec 2019

 

Kje otroci vzamejo vso energijo?! Ko se morajo vaši otroci malce zdivjati, vi pa bi radi le posedeli na klopi ali si privoščili kavo, razmislite o obisku teh otroških igrišč v Radovljici in na Bledu ter v njuni okolici. Vsako ima svoje prednosti.

05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica

Čebelarski muzej v Radovljici že 60 let hrani najdragocenejšo dediščino slovenskega čebelarstva.

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

Naziv vsebine

06.05.2019 12:33
05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica
16.04.2019 08:55
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih