Skoči do osrednje vsebine

Kdo in zakaj naj letos obišče Radol'co?

07.07.2020 11:14

Se še niste odločili, kje boste izkoristili turistične bone ali zgolj zbirate ideje za dnevni izlet po Sloveniji? Pri nas se boste odlično počutili, če ustrezate kateri od spodnjih skupin:

GURMANI

Te moramo tokrat prav zares postaviti na prvo mesto. Letos smo namreč z Michelinovo zvezdico dobili še en dokaz več, da je Radovljica z okolico prava destinacija za ljubitelje dobre hrane. Michelinova zvezdica za Uroša Štefelina in Hišo Linhart je Radol'co postavila na mednarodni kulinarični zemljevid, na račun Okusov Radol'ce in odličnih kulinaričnih zgodb vsakega od njih, pa že več let veljamo za kulinarično središče Gorenjske. Če vas torej pot zanese na Gorenjsko, veste kam na kosilo ali večerjo – k Okusom Radol'ce!

Radovljica je prava destinacija za ljubitelje dobre hrane

Lokalne sestavine in vrhunska priprava, foto: Polona Bartol

Poleg gostiln in restavracij ljubitelje naravnih sestavin in vrtičkarstva julija in avgusta vabimo na voden strokovni ogled biodinamične kmetije, posebej za vas pa smo z Okusi Radol'ce oblikovali izbrane kulinarične pakete - oglejte si jih tukaj. 

 

DRUŽINE

Od druge točke dalje je razpored povsem naključen. Družine boste najbolj uživale v kombinaciji s kampiranjem in pohodništvom. Našli boste tudi simpatične nastanitve na podeželju ter prijetne družinske sobe v penzionih. Turističnih kmetij sicer nimamo veliko, nekaj pa jih vendarle je (na primer te). Med kampi sta na prvem mestu Kamp Šobec in letošnja novost, River Camping Bled, ljubitelji kopanja v bazenu pa boste verjetno izbrali Kamp Radovljica.

Družine bodo v Radol'ci uživali v kampih ob reki Savi

Družine bodo uživale ob reki Savi, foto: River Camping Bled

Kaj početi v Radovljici z otroki? Poleg uživanja v pristnih nastanitvah ter kopanja v bazenih v Radovljici ali Kropi, v Šobčevem bajerju ali reki Savi, za otroke priporočamo obisk Minigolfa in Zlatokopa, družinsko dogodivščino S čebelico po Radovljici, tisti malo večji bodo uživali na raftingu ali kakšnem drugem vodnem doživetju na reki Savi, v dolini Draga pa bo posebno doživetje obisk lokostrelskega parkurja.

Radovljica je prijetna destinacija za družinske počitnice

Številne pohodne poti so primerne za družine, foto: Jošt Gantar

Družine lahko izbirate tudi med številnimi različno zahtevnimi pohodnimi potmi. Najbolj priljubljen je vzpon na sv. Petra, za družine pa so zanimive tudi poti Pot ob reki Savi, Vodna učna pot Grabnarca, Poti miru Brezje in Lambergova pot Begunje ali vzpon na Roblekov dom, Dobrčo in Vodiško planino. Seveda pa so v neposredni bližini doživetja na Bledu – Pustolovski park in poletno sankanje Straža na primer.

Preberite si tudi lanske namige za poletje z otroki v Radovljici, pripravili pa smo tudi spisek večjih otroških igrišč.

 

KOLESARJI

Čeprav se ne moremo hvaliti s kilometri kolesarskih stez, se lahko pohvalimo z izvrstno lokacijo za krajše in daljše kolesarske kroge po lokalnih cestah in makadamskih poteh. Na kolesu lahko odkrijete najlepše koščke Gorenjske, dolžino in intenzivnost kolesarjenja pa si prilagodite sami. Cestni kolesarji se lahko podate po slikoviti cesti pod Dobrčo v Tržič, čez Jamnik v Kranj ali čez Pokljuko v Bohinj. Manjši kolesarski krogi povezujejo Radovljico z Begunjami, Žirovnico, Bledom, Kropo, Brezjami. Morda vam bo pri načrtovanju v pomoč zemljevid kolesarskega omrežja.

Kolesarji, vabljeni v Radovljico in njeno okolico

Izbirate lahko med lokalnimi cestami, makadami, kolovozi in gorskimi cestami, foto: Miran Kambič

 

Zadovoljni boste tudi ljubitelji makadamov, kolovozvo in gorskih cest. Poiščete lahko pretežno nižinske makadamske poti ali pa izberete vzpone na planine na Jelovici ter v Karavankah. V Radovljici lahko kolesa tudi najamete (in prav tako tudi gorsko-kolesarskega vodnika). Na voljo so tako e-kolesa kot klasična kolesa (kje si izposoditi kolo)

 

LJUBITELJI KULTURE IN ZGODOVINE

Vi boste tu zares prišli na svoj račun. Poskrbite, da si boste za Radol'co rezervirali dovolj časa, saj je nabor kulturne dediščine in muzejev zares bogat. Že samo staro mesto jedro Radovljice poleg stavbne dediščine ponuja štiri muzeje. Če načrtujete oddih v Radovljici v juliju in avgustu, ne zamudite vodenih ogledov zanimivosti ob torkih in četrtkih v sklopu Hop-On Hop-Off avtobusa, s katerim se na oglede lahko zapeljete tudi v sosednji destinaciji Tržič in Žirovnica ter na obisk Bleda.

Radovljica je kulturno središče Julijskih Alp

Staro mestno jedro Radovljice, foto: Miran Kambič

 

Poleg starega mestnega jedra Radovljice je za ljubitelje kulturne dediščine obvezen tudi obisk Krope, Kamne Gorice, Bazilike na Brezjah ter gradu Kamen. Če kulturo in zgodovino radi popestrite tudi s sprehodom v naravo, predlagamo obisk Lambergove poti h gradu Kamen, Naravoslovne učne poti Pusti grad in Vaške poti Begunje. Če na oddihu ne morete brez dobrih filmov, vsak petek zvečer lahko obiščete kino na prostem, če pa radi tudi sami ustvarjate, pa lahko počitnice izkoristite za intenzivni individualni likovni tečaj, ki ga ponujamo v enem od paketov.

 

POHODNIKI

Verjetno boste ljubitelji visokogorja lokacijo za svoj dopust prej poiskali ob katerem od bolj znanih izhodišč v visokogorje, vendar se boste dobro počutili tudi v Radol'ci. Iz vasi Begunje na Gorenjskem se lahko navsezgodaj povzpnete na Begunjščico. Tudi izhodišča na druge vrhove Karavank in Julijskih Alp niso preveč daleč.

Radovljica je blizu izhodišč v Julijske Alpe in Karavanke

Sončni vzhod na Begunjščici, foto: Jošt Gantar

Radovljica z okolico pa je odlična destinacija za tiste, ki se radi podate na planine in po nižinskih poteh, ki poleg narave ponujajo še vpogled v življenje na podeželju. Vabi vas 11 tematskih poti, letošnja novost pa je daljinska pohodna pot Juliana. Njena 4. etapa vodi iz Begunj na Gorenjskem skozi Radovljico na Bled. Iz Radovljice lahko z uporabo javnega prevoza prehodite prve štiri etape daljinske poti med Kranjsko Goro in Bledom.

Tematske poti vabijo v Radovljico

Brezjanska pot miru, foto: Aleš Krivec

 

MLADI

Le kaj naj v Radovljici nas počnejo mladi? Najbolj boste nedvomno uživali v dogodivščinah na reki Savi in kopanju na različnih lokacijah. Poleg tega se lahko s kolesom ali javnim prevozom zapeljete na Bled, ter tam uživate v aktivnostih, ki jih ponuja ta alpski biser. Enkratno doživetje je Zip-line Dolinka, še več doživetij pa bodo za vas organizirali v mladinskih prenočiščih. Na voljo imate kar tri hostle, vsi v neposredni bližini javnega prevoza in s pestro ponudbo aktivnosti. 

 

Pri nas boste uživali tudi mladi pari, ki se boste podali na romantične razgledne točke, okusno večerjo v dvoje na lepih terasah ali pa se s kolesi zapeljali na letos še posebej čudoviti Bled. Nastanite se lahko v enostavnih glampingih ali butičnih penzionih.

Mladi uživajo na dogodivščinah v reki Savi

Rafting na reki Savi, foto: Tinaraft

 

Se ne najdete med zgodnjimi kategorijami? Mhm, predlagamo da nas kontaktirate in poveste kaj točno si želite. Še malo bomo pobrskali in morda izpolnimo tudi vaše želje. Se vidimo v Radovljici!
 

Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, julij 2020

Povezane novice

01.06.2020 08:03
Julijske Alpe: Radovljica

Turistična destinacija občine Radovljica bo tudi letos v poletni sezoni gostom ponudila brezplačno kartico ugodnosti. 

16.06.2020 13:03
Prve Michelinove zvezdice v Sloveniji

V Sloveniji je danes potekala prva podelitev Michelinovih zvezdic v zgodovini. Podeljenih je bilo sedem zvezdic, eno je prejel tudi Uroš Štefelin.

11.06.2020 12:11
Produkti

Kljub dejstvu, da bo v času letošnje sezone v destinaciji turistov manj, ter da je tudi proračun javnega zavoda nižji, so se na zavodu odločili, da avtobus organizirajo.

Linhartov trg ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih