Skoči do osrednje vsebine

S kolesom okrog Radovljice

09.08.2018 10:37

zapisala Kaja Beton, avgust 2018

 

Radovljica je odlično izhodišče za odkrivanje čudovitih krajev in zanimivosti s kolesom. Poglejte si naše tri predloge. 

Mesto Radovljica leži na sončni ravnini tik nad dolino reke Save. Od tu ni daleč na eni strani do čudovitega Bleda in na drugi do naročja Karavank. Med njima zanimivosti in omrežje lokalnih cest kar kličejo na odkrivanje s kolesom. 

Pripravili smo tri predloge za lahkoten kolesarski izlet, na katerem si boste lahko ogledali zanimivosti v okolici mesta Radovljica. Poleg dodajamo še ideje, kje se lahko na kolesarskih poteh dobro najeste.

 

1. Radovljica - Bled

Zakaj bi se na Bled prebijali v kolonah vozil, če ga je tako enostavno obiskati s kolesom? Jeklenega konjička pustite v Lescah ali Radovljici ter se na Bled odpeljite po stranskih poteh s kolesom.

Bled

Skozi staro mestno jedro Radovljice se spustite proti reki Savi. Savo prečkate ter takoj nato zavijete desno. Mimogrede obiščite sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke nato pa se vrnete na cesto ter nadaljujete po makadamu ob reki Savi Bohinjki. Preko reke od tu dalje vodijo trije mostovi. Prvi vas na Bled pripelje skozi vasico Bodešče, drugi skozi Ribno in zadnji skozi vas Selo. Izberite kateregakoli. Če se odločite za pot skozi Selo, pa lahko obiščete še Čebelarstvo Kralov med.
 

Kaj vidite na poti: staro mestno jedro Radovljice, sotočje Save Bohinjke in Save Dolinke, Čebelarstvo Kralov Med, Bled

Kje lahko kaj dobrega pojeste: restavracije v Radovljici: Gostilna Kunstelj, Gostilna Lectar, Gostilna Avguštin

 

2. Gradovi in dvorci

Zaokrožite med gradovi in dvorci na radovljiški Deželi. Pot lahko zaključite v senci doline Drage in obiščete katerega od številnih muzejev na poti.

Dvorec Drnča na radovljiški ravnini

Drugi predlog vodi iz Radovljice skozi Predtrg in mimo gozdne učne poti do vasi Mošnje. Tam lahko pokukate k ruševinam Vile Rustice in se osvežite na vrtu Vile Podvin. Če kolesarite skupaj z otroci, bodo veseli manjšega ovinka v vas Gorica, kjer vas pričakuje prijetno urejen minigolf. Pot nadaljujte po nekdanji cesarski cesti skozi Spodnji in Zgornji otok ter v Dvorsko vas. Pot vodi mimo dvorca Drnča ter naprej vse do gradu Kamen. Obiščite grajske ruševine in če imate še dovolj energije nadaljujte pot še skozi dolino Draga, kjer se boste lahko ohladili v prijetni senci ob potočku. Nazaj v Radovljico se lahko vrnete skozi vas Begunje, kjer si lahko ogledate še park ob Graščini Katzenstein, Muzej Avsenik ali Alpski smučarski muzej Elan. Najbližja pot do Radovljice je od tu skozi Novo vas.
 

Kaj vidite na poti: Radovljica, Mošnje, hiše na Zgornjem Otoku, Dvorec Drnča, Grad Kamen, dolina Draga, Graščina Katzenstein, Muzej Avsenik, Alpski smučarki muzej Elan

Kje lahko kaj dobrega pojeste: Vila Podvin, Restavracija Hotel Lambergh, Gostišče Draga, Gostilna Pr' Tavčar

 

3. Iz Lesc k vasem pod stolom

Tretji predlog vas popelje med hiše slovenskih literatov, k Janševemu čebelnjaku ter do čudovite doline Završnice.

Janšev čebelnjak, foto: Jošt Gantar za slovenia.info

Iz Lesce se odpravite v vas Hraše, kjer zavijete levo proti Studenčicam in od tam naprej po makadamu proti vasem pod Stolom. Na poti lahko obiščete Vrbo in nadaljujete vse do Zabreznice. Če vam vožnja le po ravnini ni dovolj, nadaljujte naprej v Žirovnico in Moste ter se povzpnite v dolino Završnico. Pot nazaj vodi skozi vasi Breznica (tu ne pozabite na spominski čebelnjak Antona Janše), Smokuč, Rodine in Poljče, nato pa zavijte proti Lescam. Pri odcepu za vas Zapuže nadaljujte naravnost in potem kmalu zavijte na makadam na levi strani ceste ter po njem vozite do Letališča Lesce. Tam se priključite na glavno cesto proti Lescam. V Lescah obiščite še Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske.
 

Kaj vidite na poti: Prešernova rojstna hiša, dolina Završnica, Janšev čebelnjak, Letališče Lesce, Čebelarski center Gorenjske

Kje lahko kaj dobrega pojeste: Gostišče Tulipan

 

Zgoraj predlagani kolesarski izleti potekajo po lokalnih cestah in makadamih in niso posebej označene. Za boljšo orientacijo si v TIC Radovljica priskrbite zemljevid kolesarskih vozlišč, na pot pa se lahko odpravite s pomočjo kolesarskih planerjev, ki so prav tako na voljo v TIC Radovljica. Nanje vpišete zaporedne številke kolesarskih smerokazov in jim enostavno sledite.

 

In tisti, ki bi radi daljšo kolesarsko pot? Predlagane tri ture lahko združite v eno samo in sicer takole nekako: Radovljica - Bled - Zasip - Breg - Žirovnica - Begunje na Gorenjskem - Mošnje - Radovljica.

 

Pa veselo kolesarjenje!

Povezane novice

Kolesarska tabla v Radovljici
Izberi svojo kolesarsko pot

S pomočjo kolesarskih smerokazov, zemljevidov in planerjev, sami načrtujte kolesarski izlet po Radovljici in Bledu.

S kolesom na Bled in še dlje.

Odpravite se na krajši kolesarski potep po okolici Radovljice ali na daljšo kolesarsko turo po Gorenjski.

Kolesarjenje po makadamskih cestah.
S kolesom na planine

Gozdne steze, makadami in planine na Jelovici ter v Karavankah vabijo na kolesarjenje v naravi.

Linhartov trg ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih