Zgornji Otok

Zgornji in Spodnji Otok

Ohranjene kmečke hiše ob lokalni cesti, nad njimi pa obzidana cerkvica sv. Janeza Krstnika.

V vasi Zgornji Otok stare gorenjske hiše stojijo nanizane ob glavni cesti. Nekoč je bila to glavna prometna pot preko Radovljiške ravnine, t.i. Cesarska cesta. Hiše na Zgornjem Otoku so popotnikom, prevoznikom in trgovcem ponujale hrano ter pijačo in poskrbele tudi za popravila popotne opreme. Nekaj hiš je čudovito ohranjenih, njihova pročelja pa krasijo poslikave.

 

Spodnji Otok je od glavne ceste odmaknjen proti severu. Domačije se v gruči stiskajo pod pobočjem, na katerem stoji cerkev sv. Janeza Krstnika z lepo ohranjenimi freskami iz 15. stoletja. V času turških vpadov so okrog nje zgradili obzidje, iz tega časa pa izvira tudi legenda, povezana z njo. Ta pripoveduje, zakaj poldne namesto ob 12.00 tu bije že uro prej. Ko so se vasi in cerkvi približali Turki, so njihove konje napadli sršeni in jih pognali v beg. Ker se je to zgodilo natanko ob 11.00, v cerkvici še danes ob tej uri zvoni poldne. Legenda tudi pravi, da je neki Turek svojega konja tako močno pognal v beg, da je ta s kopitom udaril v cerkvena vrata in za vedno zapustil za seboj vdolbino.

 

Prvi naseljenci tu so bili kmetje iz nemško govorečih dežel. Te so ob koncu 13. in na začetku 14. stoletja naselili Ortenburžani. Prvotna naselitev je bila na pobočju, saj je bila ravnina močno močvirnata, ker je ostala za nekdanjim jezerom. Šele v 18. stoletju so prebivalci s kanali uspeli ravnino dokončno izsušiti.

 

Sodeluj v nagradni igri Okusov Radol'ce

 

 

Povezane novice

Vhod v cerkev
Cerkvica z obzidjem iz časa turških obleganj

Ljubko cerkvico obkroža obzidje iz časa turških vpadov. Vhodno fasado krasijo izvrstno ohranjene poslikave iz 15. stoletja.

Cestno kolesarjenje po okolici Radovljice.
S kolesom na Bled in še dlje.

Odpravite se na krajši kolesarski potep po okolici Radovljice ali na daljšo kolesarsko turo po Gorenjski.

Prvi koraki v svet jahanja

Izkušeni se podajte na jahanje po zeleni naravi, začetniki pa izkoristite priložnost za prve ure jahanja.

Zabava za vso družino

Družabno doživetje z razgledom. Skupaj z otroci odigrajte igro minigolfa, nato pa jim dovolite, da za nekaj časa postanejo iskalci zlata.

 

Aktualno & Blog

 

01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!

Tudi vi jeseni radi odhajate v gozd? Se vam ne zdi, da je gozd čudovit ko se v soncu lesketajo zlate barve jesenskega listja, ko nam zašumi pod nogami in nas osveži jesenski zrak? Delite z nami vaš jesenski gozd in se potegujte za lokalne menije Okusov Radol'ce!

24.09.2019 11:30
Dogodek poteka v znamenju sodelovanja
Okusi Radol'ce 2019

Vstopnice za otvoritveno večerjo Okusov Radol'ce in darilne bone za lokalne menije lahko letos kupite tudi preko spleta.

17.10.2018 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

 

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

Podajte se na doživetje v spremstvu ljubke čebelice. Ta bo otrokom razložila kje živi, kaj so njene naloge in kje nabira medičino. Po uspešno opravljenih nalogah vas čaka sladko presenečenje! 

Naziv vsebine

10.10.2019 12:39
Novosti v letošnji sezoni
10.10.2019 08:48
Daljinska pohodna pot vodi tudi skozi Radovljico
03.10.2019 09:53
01.10.2019 13:32
S fotografijo gozda do brezplačnega lokalnega menija!
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih