Skoči do osrednje vsebine

Zgornji Otok

Zgornji in Spodnji Otok

Ohranjene kmečke hiše ob lokalni cesti, nad njimi pa obzidana cerkvica sv. Janeza Krstnika.

V vasi Zgornji Otok stare gorenjske hiše stojijo nanizane ob glavni cesti. Nekoč je bila to glavna prometna pot preko Radovljiške ravnine, t.i. Cesarska cesta. Hiše na Zgornjem Otoku so popotnikom, prevoznikom in trgovcem ponujale hrano ter pijačo in poskrbele tudi za popravila popotne opreme. Nekaj hiš je čudovito ohranjenih, njihova pročelja pa krasijo poslikave.

 

Spodnji Otok je od glavne ceste odmaknjen proti severu. Domačije se v gruči stiskajo pod pobočjem, na katerem stoji cerkev sv. Janeza Krstnika z lepo ohranjenimi freskami iz 15. stoletja. V času turških vpadov so okrog nje zgradili obzidje, iz tega časa pa izvira tudi legenda, povezana z njo. Ta pripoveduje, zakaj poldne namesto ob 12.00 tu bije že uro prej. Ko so se vasi in cerkvi približali Turki, so njihove konje napadli sršeni in jih pognali v beg. Ker se je to zgodilo natanko ob 11.00, v cerkvici še danes ob tej uri zvoni poldne. Legenda tudi pravi, da je neki Turek svojega konja tako močno pognal v beg, da je ta s kopitom udaril v cerkvena vrata in za vedno zapustil za seboj vdolbino.

 

Prvi naseljenci tu so bili kmetje iz nemško govorečih dežel. Te so ob koncu 13. in na začetku 14. stoletja naselili Ortenburžani. Prvotna naselitev je bila na pobočju, saj je bila ravnina močno močvirnata, ker je ostala za nekdanjim jezerom. Šele v 18. stoletju so prebivalci s kanali uspeli ravnino dokončno izsušiti.

 

Povezane novice

Vhod v cerkev
Cerkvica z obzidjem iz časa turških obleganj

Ljubko cerkvico obkroža obzidje iz časa turških vpadov. Vhodno fasado krasijo izvrstno ohranjene poslikave iz 15. stoletja.

S kolesom na Bled in še dlje.

Odpravite se na krajši kolesarski potep po okolici Radovljice ali na daljšo kolesarsko turo po Gorenjski.

Prvi koraki v svet jahanja

Izkušeni se podajte na jahanje po zeleni naravi, začetniki pa izkoristite priložnost za prve ure jahanja.

Minigolf v Radovljici
Zabava za vso družino

Družabno doživetje z razgledom. Skupaj z otroci odigrajte igro minigolfa, nato pa jim dovolite, da za nekaj časa postanejo iskalci zlata.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih