Skoči do osrednje vsebine

Vhod v cerkev

Cerkev sv. Janeza Krstnika

Ljubko cerkvico obkroža obzidje iz časa turških vpadov. Vhodno fasado krasijo izvrstno ohranjene poslikave iz 15. stoletja.

Na robu ravnine, pod gozdnatim gričevjem med Begunjami in Podvinom, stoji na griču stara cerkvica sv. Janeza Krstnika.

 
LEGENDA O ZVONENJU OB 11.00

Cerkev, do katere se iz vasi Spodnji Otok povzpnete v nekaj minutah po urejeni poti, se prvič omenja leta 1405. Iz obdobja turških vpadov se je ohranila legenda, ki pripoveduje, zakaj poldne namesto ob 12.00 tu bije že uro prej. Ko so se vasi in cerkvi približali Turki, so njihove konje napadli sršeni in jih pognali v beg. Ker se je to zgodilo natanko ob 11.00, v cerkvici še danes ob tej uri zvoni poldne. Legenda tudi pravi, da je neki Turek svojega konja tako močno pognal v beg, da je ta s kopitom udaril v cerkvena vrata in za vedno zapustil za seboj vdolbino.

 

Zunanja podoba

Pred vhodnimi vrati stoji lopa z zidanim oltarjem in prižnico, sezidana verjetno v začetku 16. stoletja. Opremljena je bila z lesenim kasetnim stropom, ki ga je poslikal Jernej iz Loke okoli leta 1530. Strop s figuralnimi poslikavami je bil uničen leta 1927. Imenitno so ohranjene poslikave na vhodnem pročelju iz sredine 15. stoletja. Naslikane so v slogu Janeza Ljubljanskega, ki je združil furlansko in koroško slikarsko dediščino. Freske upodabljajo Marijo in sv. Janeza pod Jezusovim križem, nad vhodom pa je na tronu sedeča Marija z detetom.
 

Notranjost cerkve

Prvotno je bila cerkvica na hribčku manjša in preprostejša kot danes. Pozneje so jo povečali in obokali v baročnem slogu. Dodali so dve stranski ladji in leta 1694 prizidali še baročni kapeli.

Glavni oltar sv. Janeza Krstnika je leta 1859 izdelal Matej Goričnik. Sliko zanj je leta 1923 naredil kranjski slikar Matija Bradaška ml. V severni kapeli je oltar, posvečen sv. Janezu Nepomuku, verjetno delo Mateja Goričnika iz okoli leta 1859. V južni kapeli je oltar posvečen sv. Martinu.

 

Povezane novice

Zgornji Otok
Postojanki ob nekdanji Cesarski cesti

Ohranjene kmečke hiše ob lokalni cesti, nad njimi pa obzidana cerkvica sv. Janeza Krstnika.

Poslikave iz 15. stoletja
Ena najstarejših cerkva na Slovenskem

Cerkev v Mošnjah velja za eno najstarejših na Slovenskem. Čudovite so ohranjene freske iz 15. stoletja. 

Sveti Peter
Kratek vzpon, neskončen razgled

Povzpnite se na grič nad Begunjami in nagrajeni boste s pogledom na prikupno cerkvico in razgledom po širni Gorenjski.

Minigolf v Radovljici
Zabava za vso družino

Družabno doživetje z razgledom. Skupaj z otroci odigrajte igro minigolfa, nato pa jim dovolite, da za nekaj časa postanejo iskalci zlata.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih