Skoči do osrednje vsebine

Zakaj je Radovljica odlično izhodišče za počitnice v Sloveniji

10.03.2019 10:28

Zapisala Adele Gray, marec 2019

 

Ko sem bila leta 2006 na počitnicah v Sloveniji, sem kolesarila ob reki Savi z Bleda v Radovljico in takoj ko sem se pripeljala v čudovito staro mestno jedro, sem se v Radovljico zaljubila.

Leta 2007 sem se odločila za selitev v Slovenijo. Odločitev, kam točno, je bila glede na vtis, ki ga je Radovljica name napravila že ob prvem obisku, precej enostavna. No, v resnici sem si kasneje vzela nekaj časa za raziskovanje tudi drugih mest v Sloveniji. Najela sem avto, na zemljevidu označila kraje, ki so bili hkrati blizu gora, avtoceste in Ljubljane ter jih odšla raziskat. Ampak nobeno od ostalih mest me ni tako prevzelo kot Radovljica.

 

Spodaj sem naštela samo nekaj od mnogih razlogov, v naključnem zaporedju, zakaj je Radovljica odlična destinacija za počitnice v Sloveniji. Hkrati je seveda odlična ne le za počitnice, temveč tudi za življenje za vse, ki imajo, tako kot jaz, radi aktivnosti na prostem.

 

  1. Bližina kar treh pogorij

Karavanke so dobesedno na pragu, Julijske Alpe in Kamniško-Savinjske Alpe pa so hitro dosegljive z avtom. Tri izvrstna in enostavno dostopna pogorja omogočajo veliko izbiro za vaše pohodne ture. Na voljo so kratke pohodne poti, celodnevne pohodniške ture in večdnevne ture od koče do koče.

 

Poleg tega planota Pokljuka nad Bledom ponuja celoletno igrišče za aktivnosti vseh vrst – od enostavnih sprehodov do zahtevnejših pohodov, teka na smučeh, turnega smučanja, kolesarjenja in biatlonskega centra.

 

pohodništvo v okolici Radovljice

 

  1. Blizu (a ne preblizu) Blejskega jezera

Moram priznati, da kakorkoli čudovito izgleda Blejsko jezero na fotografijah, nisem ravno največja ljubiteljica Bleda.  Še posebej ne v poletnih mesecih, ko Bled poka po šivih od turistov in se duši v kilometrskih kolonah na cestah ki vodijo na Bled in z Bleda. Imam pa zelo rada tek okrog Blejskega jezera pozimi, ko ni gneče, in če greste zelo zgodaj zjutraj, boste imeli obalo jezero samo zase!

 

Dobra stvar Radovljice je, da je za vse, ki si Bled želite ogledati, ta dovolj blizu, a hkrati dovolj daleč (7 kilometrov), da tudi na višku turistične sezone Radovljica ohrani umirjen ton brez prometne gneče in brez težav pri parkiranju vašega avta.

To seveda ne pomeni, da v Radovljici ni turistov. So, in vedno več jih je, odkar je svet odkril, da ima Radovljica zares čudovito zgodovinsko mestno jedro, ki je zdaj že uvrščeno v vse turistične vodnike o Sloveniji.

 

Če boste prišli v glavni turistični sezoni in si želite ogledati tudi Bled, predlagam da greste tja s kolesom. Kolesarite lahko po kolesarski stezi Radovljica – Lesce – Bled ali pa, če želite bolj slikovito pot, po makadamu ob reki Savi. Po obeh poteh se lahko tudi sprehodite.

 

Blejsko jezero

 

  1. Odličen javni prevoz in dostopnost avtoceste

Radovljica se nahaja na železniški progi Ljubljana – Jesenice in tudi vsi avtobusi, ki Ljubljano povezujejo z mesti zgornje Gorenjske, se ustavijo v Radovljici. Avtobusna in železniška postaja sta od starega mestnega jedra oddaljeni le nekaj minut hoje. Avtocesta A2, ki povezuje Karavanški tunel, Ljubljano in Obrežje na meji s Hrvaško, gre tik mimo Radovljice in z izvozom v Lescah ter Radovljici zagotavlja enostaven dostop. Brez motečega hrupa z avtoceste.

 

Odlična prometna lega Radovljice

 

  1. 4 smučišča na dosegu roke in še več smučišč ne daleč proč

Kranjska Gora, Vogel, Soriška planina in Krvavec – štiri velika slovenska smučarska središča so od Radovljice oddaljena približno 45 minut vožnje z avtom. Druga, kot so Cerkno, Kanin, Rogla, Stari Vrh, so dosegljiva v največ dveh urah.

 

Smučišče Vogel

  1. V Sloveniji nič ni daleč!

Zjutraj se povzpnite po poteh v Julijski Alpah, popoldan pa se že lahko namakate v Jadranskem morju. Pozimi zjutraj smučajte na enem od smučišč, popoldan pa obiščite Škocjanske jame ali Postojnsko jamo. Odpravite se na panoramsko vožnjo preko prelaza Vršič, se na poti ustavite pri Ruski kapelici ter ostalih zanimivostih, popoldan pa se z raftom spustite po reki Soči. Obiščite Ljubljano, nato pa še Škofjo Loko s čudovitim gradom nad mestom.

Vse to je možno v Sloveniji, in prav vse tudi če si za izhodišče izberete Radovljico.

Povezane novice

01.09.2022 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

09.08.2018 10:37
Trije kolesarski predlogi

zapisala Kaja Beton, avgust 2018

 

Radovljica je odlično izhodišče za odkrivanje čudovitih krajev in zanimivosti s kolesom. Poglejte si naše tri predloge. 

25.01.2018 08:47
Najljubših 10 Mirana Kambiča

zapisal in fotografiral Miran Kambič, januar 2018

 

Dobil sem nalogo, da izberem in vam predstavim "mojih najljubših 10" v Radol'ci. In ker je leto kulturne dediščine, naj bo teh deset s kulturno dediščino obarvanih. 

22.02.2018 13:43
Sveti Peter nad Begunjami, foto: Bojan Kolman
Zimski razgledi na Radol'co

Čeprav v resnici nikoli ne bom ljubiteljica zime in snega, sem od leta 2007, ko sem se preselila v Slovenijo,  spoznala, da je v Radovljici pozimi sneg dejstvo. Do neke mere sem se naučila v njem celo uživati!

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih