Skoči do osrednje vsebine

S fotoaparatom in (ali) kolesom čez Radolco

25.01.2018 08:47

zapisal in fotografiral Miran Kambič, januar 2018

 

Dobil sem nalogo, da izberem in vam predstavim "mojih najljubših 10" v Radol'ci. In ker je leto kulturne dediščine, naj bo teh deset s kulturno dediščino obarvanih. 

Do fotografiranja Radovljice in okolice me je prvič pripeljala Enciklopedija Slovenije. Za njihove izdaje sem fotografiral umetnost in arhitekturo po celi Sloveniji. V Radovljiškem koncu (danes Radolci) se je nabralo kar nekaj zanimivih fotografij. Potem sem začel sodelovati z Muzeji radovljiške občine in na veliko fotografiral umetnost, arhitekturo in zgodovino tega predela. Še nekaj projektov za Zavod za kulturno dediščino, Narodno galerijo in seveda nekaj novejših arhitekturnih projektov mi je še razširilo pregled nad kulturno dediščino območja.

 

Zdaj sem dobil nalogo, da izberem in vam predstavim "mojih najljubših 10". Na hitro sem prebrskal spomin, Radovljica, Lesce, Begunje, Kropa in vse vasi vmes in okoli, precej tega se mi je motalo po glavi. Na hitro sem preletel še zemljevid občine, da vidim kje so meje, da me ne bi zaneslo predaleč. Čeprav tele meje ne pomenijo veliko, ti pa pomagajo da preko Bleda, Bohinja in železniškega tunela ne končaš opisov v Kobaridu ali Ljubljani (tudi Benetke in Dunaj niso tako daleč). Vse skupaj je pri nas tako majhno in blizu. Za ogled Radolce zadostuje že kolo.

 

Pa začnimo, ampak kje? Pri Enciklopediji je šlo vse po abecedi, torej začnimo z A, ampak tu se ničesar ne spomnim. Torej B, Begunje. Tam je Plečnik (hm, ja, sem arhitekt in ravno se je zaključilo Plečnikovo leto), Plečnikov paviljon Jožamurka iz leta 1938. Čudovita kombinacija stebrov in zidu iz kamna in opeke, z lepimi pogledi na bližnjo graščino Katzenstein

 

Miran Kambič, paviljon Jožamurka v Begunjah

 

Malo višje, proti dolini Drage stoji Grad Kamen, pravzaprav ostanki gradu.  Nanizana obzidja in cik-cak pot med ostanki zidov, na vrhu pa pogled proti dolini in Begunjščici.

 

Miran Kambič, Grad Kamen pri Begunjah

 

Zadnja vas bi morala biti na koncu, ker je zadnja in še na Z, je pa bolj v Begunjskem koncu in jo omenim tukaj. Tam me je vedno pritegnila cerkvica sv. Lucije s svojo veliko vhodno lopo in čudovito izdelanem renesančnem portalu iz peračiškega kamna. Že nekaj časa razmišljam o fotozgodbi o peračiškem kamnu pa nikoli ne najdem časa za to. 

 

Miran Kambič: Cerkev sv. Lucije

 

Potem se spustimo v dolino, do centra, do Radovljice. Seveda celo mesto (mestece) en sam muzej. Fotografije celotnega Linhartovega trga so vam že poznane, zato vam pokažem tri detajle. Visoko gor, na baročni fasadi graščine, kamor marsikdo ne pogleda, so čudovito grde maske. Ena grša od druge. Ena od njih je vrsto let krasila plakat festivala stare glasbe. 

 

Miran Kambič, grdobe na Radovljiški graščini

 

Moj prvi veliki projekt so bile fotografije za razstavo Ivan Vurnik v Cankarjevem domu leta 1994. Vurnikov tebernakelj za oltar cerkve sv. Petra v Radovljici se mi je že takrat vtisnil v spomin. Lepo zaključuje "zbirko" oltarjev iz različnih časovnih obdobij in stilov. Zdaj je bil prenovljen postavljen na razstavi v Narodni galeriji. 

 

Miran Kambič: Tabernakelj Ivana Vurnika

 

Pa stare hiše, ne vem katero bi pokazal. Šivčevo vsi najbolj poznate, potem je tu Vidičeva, Malijeva,...in Magušarjeva hiša, rahlo razsuta, ampak zato toliko bolj avtentična z neštetimi pogledi in arhitekturnimi detajli. Všeč so mi stare, rahlo razsute stvari s patino časa.  

 

Miran Kambič, Magušarjeva hiša v Radovljici

 

Preko Save na drug, kovaški del Radolce. Mimo Kamne gorice oz. Malih Benetk, kjer se vedno rad ustavim ob rakah, malih kanalih ali še edinem vrtečem mlinskem kolesu. Vedno pomislim zakaj ta kolesa tečejo v prazno, zakaj nam ne dajejo energije kot v starih časih. Ne najdem mape s fotografijami in nadaljujem do Krope.

 

V Jelovico vrezana dolina s strnjeno vrsto hiš na vsakem bregu živahnega potoka Kroparice, dvema cerkvama, kanali, rakami in fotogeničnimi uličicami. 

 

Miran Kambič, Kropa

 

Nešteto kovanih izdelkov, detajlov, od ograj, mrež, vrat, kljuk do luči in nagrobnikov. Veliko tega sem že fotografiral za tamkajšni Kovaški muzej a še vedno najdem kakšen nov, skrit detajl ki me preseneti.  

 

Miran Kambič, kovana vrata v Kropi

 

In vedno zakajeni muzejski vigenjc Vice, z značilnim zvokom vrtečega kolesa, vzdihovanjem meha in udarci kladiva. Prestaviš se v tiste stare čase ko še ni bilo elektrike in strojev in so vse skovali na roko. Tole fotografijo sem naredil med snemanjem spota za Radolco, tako da je morda bolj Rožletova kot moja. 

 

Miran Kambič, Vigenjc Vice v Kropi

 

Še zadnja, deseta od "mojih najljubših 10". Težka odločitev, ponavadi naredim več fotografij in prepustim izbor drugim, tokrat se moram odločiti sam. Pa zakrožimo čez Podnart, Ljubno, Brezje (to bi bilo številka 11) nazaj proti začetku. Povsod bomo našli čudovite primerke ljudske arhitekture. Stare kmeče hiše, kmečka poslopja, kapelice, znamenja. Portali in okenski okvirji iz zelenega (peračiškega) tufa, kovane mreže, freske, rezljani detajli.....  

 

Miran Kambič, detajl kmečke hiše

 

Morda vam kdaj pripravim "mojih najljubših 100", takrat bom lažje izbral in pokazal kar mi je všeč.

Ko imam pa po delovnem tednu dovolj arhitekture in kulturne dediščine se zaženem v zelena prostranstva neskončnih okoliških gozdov.

 

Povezane novice

15.12.2017 21:42
Kako je nastal naš promo video

zapisala Kaja Beton, december 2017

 

Radol'ca je od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi, ki navdih najdejo v neokrnjeni naravi, čudovitih razgledih in bogati zapuščini prednikov.

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Linhartov trg ob mraku
Najslajše mesto v Sloveniji

Sprehodite se po enem najlepših starih mestnih jeder v Sloveniji. Občudujte slikovite hiše iz 16. in 17. stoletja ter se poglobite v zgodbe, ki jih pišejo njihovi prebivalci.

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih