Sveti Peter nad Begunjami, foto: Bojan Kolman

5 idej za zimski izlet v hribe

22.02.2018 13:43

zapisala Adele Gray, februar 2018

 

Čeprav v resnici nikoli ne bom ljubiteljica zime in snega, sem od leta 2007, ko sem se preselila v Slovenijo,  spoznala, da je v Radovljici pozimi sneg dejstvo. Do neke mere sem se naučila v njem celo uživati!

Razgled s Taleža
Roblekov dom
Razgled s poti na Dobrčo

Ker sem velika ljubiteljica vseh aktivnosti na prostem, sneg vsekakor v določeni meri vpliva na moje aktivnosti, nikakor pa zaradi njega ne ostajam doma. V teh letih sem odkrila več čudovitih krajev za svoje zimske pohode.

Izbrala sem jih nekaj, ki bi jih rada delila z vami.

 

1. Cerkvica sv. Petra

sončni vzhod na Svetem Petru pozimi

Cerkvica sv. Petra nad Begunjami na Gorenjskem je vse leto izjemno priljubljen cilj za kratek izlet v hribe. Do cerkvice vodi več poti z izhodiščema v bližini pošte v Begunjah ali z otroškega igrišča v Krpinu. Že po približno polurnem vzponu boste nagrajeni s čudovitimi razgledi na Deželo in Julijske Alpe.

Do Sankaške koče (odprta vse leto, od srede do nedelje), kjer lahko na leseni terasi uživate v veličastnem razgledu na Blejsko jezero in okusni domači hrani vas od cerkvice loči le še pet minut hoje.

Pozimi jutranje vzpone pogosto načrtujem tako, da lahko uživam v čudovitih sončnih  vzhodih, ki bogato poplačajo zgodnji odhod!

 

2. Smokuški vrh

Adele Gray na Smokuškem vrhu

Smokuški vrh se dviga nad vasico Smokuč, ki se nahaja ob cesti med Radovljico in Žirovnico. Na Smokuški vrh se lahko odpravite po že omenjenih poteh iz Begunj ali Krpina – enako kot pri vzponu k cerkvici sv. Petra – ali iz vasi Rodine.

Za mnoge je obisk Smokuškega vrha logično podaljšanje vzpona k cerkvici sv. Petra.

Pot se od Sankaške koče nadaljuje v smeri Poljške planine. Čeprav pot na Smokuški vrh ni označena, je pot dobro uhojena in ji ni težko slediti. Le nekaj korakov pred prihodom na makadamsko cesto, ki vodi v dolino Završnice, se v levo odcepi pot na Smokuški vrh.

Z vrha, ki je poznan tudi kot Peči (1122 m) se odpirajo veličastni razgledi, odpočijete pa si lahko na eni od lesenih klopi. Lahko si postrežete celo s šilcem žganja in zanj pustite prostovoljni prispevek!

 

3. Roblek

Zasnežen Roblekov dom

Roblekov dom (1672m) na Begunjščici v pogorju Karavank je ena najbolj poznanih pohodniških točk v državi. Leta 2017 je Roblekov dom prejel naziv Naj planinska koča 2017.

Zame, tako kot tudi za mnoge druge, je ena glavnih prednosti dejstvo, da dostop do koče z avtom ni mogoč, kar pomeni, da si razglede in malico pošteno zaslužiš z vzponom, oboje pa potem še bolj prija. Da tišine in nedotaknjene narave niti ne omenjam.

Dostop do Roblekovega doma je mogoč vse leto. Pravzaprav je verjetno ta cilj pozimi celo bolj priljubljen kot poleti. Koča je pozimi odprta ob koncih tedna, poleti pa vsak dan.

Na Roblek se še posebej rada odpravim pozimi, saj lahko tam pogosto uživam v zimskem soncu nad oblaki, ki prekrivajo dolino – takrat je občutek še posebej veličasten!

 

4. Dobrča

Razgled z Dobrče

Čeprav bi glede na njeno lego lahko kaj hitro napačno sklepali, da Dobrča spada v pogorje Karavank, je v resnici del Kamniško-Savinjskih Alp.

Na vrh vodi več poti z izhodišči na Brezjah pri Tržiču, v Hudem Grabnu in v Bistrici pri Tržiču. 

Sama se običajno na pot odpravim iz vasi Slatna ob cesti ob vznožju Dobrče, ki povezuje Begunje in Tržič. Slatna je le 10 minut vožnje oddaljena od Radovljice. Po strmi poti skozi gozd boste po približno uri in pol prispeli do Koče na Dobrči (1478m), ki je pozimi odprta ob koncih tedna.

Za pristop na sam vrh Dobrče (1634m) boste od koče potrebovali še dodatnih 30 minut, od tam pa je le še 10 minut hoje do razgledne točke Šentanski vrh. Dodatna pot se zagotovo izplača, saj je razgled od koče in z vrha Dobrče omejen.

 

5. Talež

Razgled s Taleža, foto: Lovska koča Talež

V desetih letih, odkar živim v Radovljici, sem se prav gotovo največkrat odpravila na Talež, ki se nahaja na planoti Jelovica. Za izlet sploh ne potrebujem avtomobila, kar je zelo prikladno, če nimam veliko časa, pa tudi zato, ker se tja lahko odpravim praktično v vsakem vremenu.

Do Lovske koče na Taležu, ki je bila v lanskem letu v celoti na novo zgrajena, vodijo številne poti z izhodišči na Lancovem, v Bodeščah in v Ribnem. S Taleža se odpirajo veličastni panoramski razgledi. Pozimi je koča odprta ob koncih tedna.

 

Na koncu naj ne bo odveč opozorilo, da se na pot odpravite šele potem, ko ste preverili vremensko napoved in se ustrezno opremili z zimsko opremo. Ne precenjujte svojih zmožnosti in ne podcenjujte narave. Po obilnem sneženju je nevarnost snežnih plazov velika, ponekod pa je nujna uporaba zimske opreme, na primer derez, cepina in gamaš.

 

Več idej za izlete pa na mojem blogu.

 

 

Povezane novice

25.01.2018 08:47
Najljubših 10 Mirana Kambiča

zapisal in fotografiral Miran Kambič, januar 2018

 

Dobil sem nalogo, da izberem in vam predstavim "mojih najljubših 10" v Radol'ci. In ker je leto kulturne dediščine, naj bo teh deset s kulturno dediščino obarvanih. 

Pohodne poti z razgledi na Gorenjsko
Razgledi na Julijce in planine na Jelovici

Prijetne planine in razgledni vrhovi v Radovljici vabijo vse leto.

Sveti Peter, v daljavi Julijske Alpe
Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

Roblekov dom na Begunjščici
Naj planinska koča leta 2017

Roblekov dom iz znane Avsenikove pesmi vabi ljubitelje planin, neokrnjene narave, gorskega zraka in miru. Leta 2017 je bil izbarn za naj planinsko kočo v Sloveniji.

Goška ravan
Raj za ljubitelje gozda

Pobegnite v naročje zelenega gozda. Kraška planota Jelovica nudi številne možnosti rekreacije v naravnem okolju.

 

Kmalu v Radol'ci

 

12.12.2018 17:30
Praznični koncerti priznanih pevskih zborov

Pevski zbori z radovljiškega območja, skupaj z JSKD Radovljica, v decembru vabijo na številne koncerte. 

16.12.2018 16:00
Kropa

Prednovoletni koncert zborov iz Krope.

22.12.2018 00:00
Med 22. in 31. decembrom, Radovljica

Radovljica bo v mesecu decembru ponudila pestro paleto dogajanja za vse generacije.

22.12.2018 10:00
22. decembra na Linhartovem trgu

V Radovljico se vrača praznično dogajanje s sejmom, kroparsko delavnico, koncertom Manouche in ponudbo Okusov Radol'ce.

 

Aktualno & Blog

 

17.10.2018 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

zapisala Kaja Beton, oktober 2018, foto: Kaja Beton in Jošt Gantar

 

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

27.11.2018 07:54
Pestro dogajanje in čarobna okrasitev

Letošnji december se bo pričel z MIklavževim sejmom v sklopu katerega bomo prižgali lučke ter zaključili mesec kulinarike. Letos december v Radovljici promoviramo tudi s filmčkom.

01.12.2018 00:00
Nabiralnik Dedka Mraza Radovljica
Decembrska družinska dogodivščina po Radovljici

Orientacijski potep po Radovljici, na katerem bodo uživali tako otroci kot njihovi starši.

05.12.2018 09:41
Pristno okrasje za pravljično mesto

zapisala Kaja Beton, december 2018

 

Radovljica se decembra ne spremeni v svetlečo galaksijo in ne razbohoti s kilometri lučk. Radovljica se decembra bohoti s pristnim, naravnim okrasjem, rdečimi srci in pravljično smrečico.

Naziv vsebine

27.11.2018 07:54
Pestro dogajanje in čarobna okrasitev
23.11.2018 13:59
Vključenih pet radolških ponudnikov
25.10.2018 14:04
Mesec lokalne kulinarike
09.10.2018 21:57
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih