Skoči do osrednje vsebine

Sankanje v Radovljici

Zimske radosti z otroki

Zapisala Rebecca Svetina, januar 2019

 

Všeč mi je začetek leta v Radovljici, kjer je (zdaj) moj dom. Po končanih praznikih lahko uživamo v zimski pokrajini in zasneženih gorah, zaradi katerih je pravljična Radovljica še bolj idilična.

Drsanje na Blejskem jezeru
Sankanje v Krpinu
Zima na Pokljuki
Zimski pogled s Svetega Petra

Božično okrasje in lučke so že preteklost. Odprli smo že vsa darila in smo na dieti brez sladkorja. Včeraj me je moj dvoletnik vprašal, kam je izginilo božično drevesce. Bil je žalosten, ker smo vse okraske pospravili nazaj v škatle, jaz pa sem mu skušala razložiti, da gremo lahko kljub temu še vedno na sankanje, postavimo snežaka in si privoščimo vročo čokolado. 

 

looking out the window

Sončni vzhod pozimi, foto: Rebecca Svetina

 

Ne glede na to, ali greste raje ven, ali pa se ob ognjišču razvajate ob skodelici kave, Radovljica je pravi kraj za oboje, gostje pa bodo v tem posezonskem obdobju veseli nižjih cen namestitev. V nadaljevanju je nekaj predlogov za družinske zimske aktivnosti na prostem, če pa imate zimskega vremena že dovolj, boste našli tudi nekaj predlogov za aktivnosti v notranjosti, ob katerih se boste ogreli in prijetno izkoristili čas v Radovljici.

 

Drsanje

V središču športnega parka Radovljica se nahaja pokrito drsališče, na katerem je vedno živahno. Drsanje je za otroke do 18. leta brezplačno, za vse starejše pa stane le dva evra. Možna je tudi izposoja drsalk. Ne spreglejte malih tjulnjev, s pomočjo katerih najmlajši laže ujamejo ravnotežje in se naučijo drsati! Več informacij

Drsališče Radovljica

Drsališče Radovljica, foto: Grega Kofler

Če boste imeli srečo, se boste po daljšem obdobju zelo hladnega vremena lahko sprehodili po Blejskem jezeru! V 10 letih, odkar živim v Sloveniji, je jezero zamrznilo le trikrat, a pogled na zaledenelo jezero je veličasten. Še zlasti, če si boste privoščili še panoramski polet z letališča v Lescah. Drsanje na zaledenelem jezeru je na lastno odgovornost in ni organizirano, zato boste potrebovali svoje drsalke.

 

Zimski sprehodi in pohodi

Ko se je januarja lani rodila moja hčerka, so na dvotedenski obisk prišli moji starši. Pokrajina je bila pokrita s snežno odejo, zato z malo dojenčico in dvema upokojencema naših zimskih aktivnosti ni bilo prav veliko. A nihče ne želi biti ves dan ujet v stanovanju – četudi morda ne drsate in na smučate, je v Radovljici in njenih okolici na voljo nekaj čudovitih možnosti za sprehode.

 

Kamp Šobec je ena mojih najljubših točk za sprehod, še posebej z otroškim vozičkom, saj pot poteka po ravnem. Šobec se nahaja med Bledom in Lescami, pozimi pa sta parkiranje in vstop brezplačna. Kamp pozimi ne obratuje, lahko pa uporabljate njegova igrišča in sprehajalne poti ter si v novo-odprti restavraciji privoščite topel napitek ali kosilo. Skozi kamp se lahko odpravite do reke Save in Šobčevega bajerja. Na otroških igralih pa se pogumni otroci, opremljeni z rokavicami in smučarskimi hlačami, lahko igrajo tudi pozimi.

Šobec je pozimi odličen za sprehode

Zimski sprehod skozi kamp Šobec, foto: Rebecca Svetina

Če imate v družini majhne otroke, vedno iščete čas med časom za počitek in obroki. Če dodamo še hladno vreme, se zdi odhod v hribe neizvedljiv. K sreči pa se na obrobju Radovljice nahaja nekaj nižjih vzpetin.

 

Vzpon do cerkvice Sv. Petra in Sankaške koče je izlet, na katerega se naša družina rada odpravi. Cerkvica se nahaja na manjši vzpetini nad Begunjami na Gorenjskem. Pot pričnite v Krpinu, kjer se nahaja veliko parkirišče in otroško igrišče. Vzpnete se lahko ob pašniku, na katerem se poleti pasejo krave in konji, ali pa se odpravite skozi gozd. (Navzgor vodi več poti, a se je težko izgubiti. Če boste kljub temu v dvomih, za pot vprašajte enega od številnih pohodnikov.)

Od cerkvice se odpirajo čudoviti razgledi na vasi v dolini. Le nekaj minut hoje naprej boste našli Sankaško kočo, od kjer lahko v daljavi opazujete Blejsko jezero in Triglav, ali pa se pogrejete v prijetni in rustikalno opremljeni notranjosti. V koči, ki je vse leto odprta od sredo do nedelje, si lahko naročite topel obrok in pijačo. Moja otroka pa imata najraje dva velika tobogana pred kočo.

Zimski pogled s Svetega Petra

Razgled s Svetega Petra pozimi, foto: TIna Sotler

Radi hodite?

Odpravite se na podobno kratek izlet do Lovske koče na Taležu. Nas tu navdušijo živali pred kočo (poleti) in hrana v njej. Od koče se odpira čudovit razgled na Ojstrico (611 m) in Bled. Če pa vzpenjanja še nimate dovolj, je tu še nekaj predlogov. Zima je najboljši letni čas za vzpon nad oblake!

 

Smučanje, sankanje in tek na smučeh

 

Slovenci svoje otroke na smuči radi postavijo takoj, ko znajo stati na svojih nogah. Če je dovolj hladno, okoliška smučišča izdelajo umetni sneg. Če pa pozimi zapade dovolj naravnega snega (tako kot lani), boste otroke na saneh našli na vsakem hribčku, medtem ko se malce večji domačini radi lotijo teka na smučeh. V bližini Radovljice so zanimive te lokacije:

 

Kamna Gorica je bližnja vasica z manjšim smučiščem, ki je zelo priročno za družine z malimi otroki. Če je dovolj hladno, tu za sankanje in smučanje pripravijo umetni sneg. Kadar vreme dopušča, je tu tudi proga za tek na smučeh. Smučišče obratuje v svetlih delih dneva ob koncih tedna in med šolskimi počitnicami, zato več informacij poiščite tu.

Družine z malimi otroki se rade odpravijo tudi na Stražo na Bledu, ki je opremljena z razsvetljavo za nočno smuko, in tudi letos že obratuje. Mene pa je mož smučati naučil v Mojstrani.

Smučišče Kamna Gorica

Smuščišče v Kamni Gorici, foto: Kaja Beton

 

Že prej sem kot cilj pohodniškega izleta omenila Sankaško kočo, a, kadar je snega dovolj, je ta – kot že samo ime pove – tudi odličen kraj za sankanje! Z otroki boste uživali ob vznožju hriba, v bližini otroškega igrišča v Krpinu. Potrebovali boste svoje smuči in sani ter dobro voljo za vzpenjanje na hrib in uživanje v spustih, saj pobočje ni opremljeno z vlečnimi napravami. Lahko pa si v tamkajšnjem lokalu na koncu privoščite pijačo (odprto med 4. uro popoldan in 11. uro zvečer od ponedeljka do srede in v petek ter med 1. uro popoldan in 11. uro zvečer ob sobotah in nedeljah; ob četrtkih zaprto). Domačini se tu z naglavnimi lučkami sankajo tudi zvečer!

Pozimi v Krpinu

Počitek po sankanju v Krpinu, foto: Rebecca Svetina

 

Če skozi snežni prahec še vedno kuka trava, je najboljši kraj za sankanje in tek na smučeh gozdnata planota Pokljuka. Odpravite se k Šport Hotelu Pokljuka, kjer lahko uživate v vseh zimskih radostih. Naša družina pa se najraje odpravi še malo naprej, k Hotelu Jelka. Tam se nahaja z vlečnimi napravami opremljeno smučišče za začetnike in dolgo pobočje za sankanje. Hotel stoji na vrhu pobočja, v notranjosti in na terasi pa vam postrežejo z odlično hrano in toplimi napitki.

 

Aktivnosti v notranjosti

 

Če so vaše dlani že otrple od mraza, čevlji pa potrebni sušenja, Radovljica za družine omogoča tudi številne aktivnosti v notranjosti. Naši družini je najljubše – ironično, glede na to, da govorim o zimi – plavanje. Slovenija ima številne termalne izvire in pokrite vodne parke. Že v Radovljici se lahko odpravite v pokrit olimpijski bazen, v center dobrega počutja Lambergh ali v savne in masažno kad Torok. Če pa iščete otroški bazen, sta naši družini v bližini najljubša Wellness Živa na Bledu, od koder boste imeli čudovit razgled, in otroški bazen v Vodnem parku Bohinj v Bohinjski Bistrici, kjer je voda običajno malce toplejša.

 

V Radovlijci je tudi več zanimivih muzejev. V zimski sezoni je zelo primeren obisk Alpskega smučarskega muzeja Elan. Tu lahko celo »izdelate« lastne smuči ali pa se poskusite v smučarskem simulatorju! Mali otroci bodo morda uživali v Čebelarskem muzeju in Lectarski delavnici in muzeju v starem mestnem jedru Radovljice.

 

Če so vaši otroci že nekoliko starejši, je vedno zabaven obisk bowlinga, v katerem se lahko preizkusite pri krožišču med Radovljico in Lescami. Za rezervacijo proge predhodno pokličite!

 

V zimskih mesecih družine rade zahajajo v kino in knjižnico. Kino (Linhartova dvorana) ima vsak mesec bogat program. Večina risanih filmov je sinhroniziranih v slovenščino. Tudi knjižnica (Knjižnica A. T. Linharta Radovljica) ima bogat program dogodkov za vse starosti, vključno z lutkovnimi predstavami in urami pravljic. Vsak ponedeljek v letu 2019 ob 16.30 imajo celo ure pravljic v angleščini za otroke od prvega do šestega leta, ki jih organiziram jaz. Upam, da se tam srečamo!

 

Povezane novice

22.02.2018 13:43
Sveti Peter nad Begunjami, foto: Bojan Kolman
Zimski razgledi na Radol'co

Čeprav v resnici nikoli ne bom ljubiteljica zime in snega, sem od leta 2007, ko sem se preselila v Slovenijo,  spoznala, da je v Radovljici pozimi sneg dejstvo. Do neke mere sem se naučila v njem celo uživati!

Pokrito drsališče v Radovljici
Športni park

V radovljiškem Športnem parku je od začetka decembra do konca februarja urejeno pokrito drsališče.

Smučišče Kamna Gorica
Uživali bodo otroci začetniki

Malo smučišče v Lipniški dolini vabi družine z majhnimi otroci. Ob smučišču so tekačem na voljo proge za tek na smučeh.

Rekreacijsko plavanje
Rekreacija v vodi vse leto

Olimpijski bazen v Radovljici lahko obiščete celo leto, saj ga vsako leto septembra prekrijejo z balonom.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih