Skoči do osrednje vsebine

Peš h kulturnim znamenitostim

Ob letošnjem kulturnem prazniku se lahko odpravite na kulturno obarvano rekreacijo v naravo. Spodaj sta dva naša predloga. Ker smo zares blizu Prešernove Vrbe, vas v enem od namigov vabimo kar na pohod tja.

Spomenik Antonu Tomažu Linhartu
Radovljiški park z drevoredom in lučmi
Razstava v Prešernovi rojstni hiši
Cerkev sv. Marka v Vrbi

Prvi predlog je pravzaprav mestni sprehod po Radovljici, ki vključuje ogled secesijskih vil in del Ivana Vurnika. Drugi izlet, ki vodi v Vrbo in Begunje pa je daljši, saj vas povabi na pohodniško odkrivanje osrednjega dela Dežele. Oba izleta pričenjamo na avtobusnih postajah, primerna pa sta tudi za kolesarsko potepanje.

 

SPREHOD MED KULTURNIMI SPOMENIKI RADOVLJICE

 

Sprehod, dolg 3 km, vam bo ob ogledu zanimivosti ob poti zapolnil dopoldan ali popoldan, primeren pa je tudi za otroške vozičke in majhne otroke, saj se za predah od kulturnih zanimivosti ob Gorenjski cesti nahaja tudi manjše otroško igrišče. Na poti je več priložnosti za počitek ter za uživanje v kulinarični ponudbi Radol'ce. Sledenje seveda takrat, ko bodo gostinski obrati ponovno odprti, do takrat pa si lahko kaj sladkega privoščite v samopostrežnem aparatu pred gostilno Kunstelj.

 

Sprehod med kulturnimi znamenitostmi Radovljice

Ker vse preveč pogosto v Radovljici občudujemo le bogastvo kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru, vas tokrat povabimo še na druge ulice, kjer vas pričakujejo kulturne zanimivosti iz poznejših obdobij. Pot vam bosta na tak ali drugačen način večkrat prestregla dva znana domačina, Anton Tomaž Linhart in Ivan Vurnik.

 

Sprehod smo podrobneje opisali na tej strani, na voljo pa je tudi v brezplačni aplikaciji OutdoorActive.

 

Zemljevid poti si lahko ogledate TUKAJ.

 

POHOD PO DEŽELI MED VRBO IN BEGUNJAMI

 

Če imate raje daljše pohodne ture po podeželju, vas ob slovenskem kulturnem prazniku, pa tudi sicer, ko se vam hkrati z lepimi razgledi poželi tudi nekaj kulture, vabimo na pohod po Deželi med Vrbo in Begunjami. O Deželi, zapisani z veliko začetnico, smo nekaj zapisali že v enem od preteklih blogov.

 

Pot, dolgo 16 kilometrov, lahko prehodite v dobrih štirih urah, z ogledi muzejev in zanimivosti pa vam bo vzela še več časa. Pot lahko v celoti tudi prekolesarite, pot pa pričenjamo na železniški in avtobusni postaji v Lescah, tako da se na izlet brez težav lahko odpravite z javnim prevozom (pozor, železniška proga je zaradi rekonstrukcije zaprta predvidoma do junija 2021). Ker je predlagana krožna pot nekoliko daljša, jo lahko skrajšate tudi tako, da se iz Vrbe ali Begunj nazaj v Lesce odpravite z avtobusom.

Prešernova rojstna hiša v Vrbi

Predlagana pot iz Lesc vodi proti Hrašam in Studenčicam nato pa med slikovitimi polji s pogledi proti Triglavu in Karavankami v Prešernovo rojstno vas. Tu si oglejte Prešernovo rojstno hišo, ki je odprta, ogled pa je možen ob upoštevanju ukrepov proti širjenju virusa . Potem se po t.i. Cesarski cesti odpravite proti Begunjam na Gorenjskem, kjer se srečate z deli Jožeta Plečnika ter spoznate glavne vaške zanimivosti. Preko polj in mimo leškega letališča se vrnete v Lesce in tako zaokrožite pohajanje po radovljiški Deželi.

 

Podrobnosti in trasa poti je predstavljena na spletni strani ter v aplikaciji OutdoorActive.

 

Zapisala: Kaja Beton, Javni zavod turizem in kultura Radovljica, februar 2021

Povezane novice

Hiše na Linhartovem trgu Radovljica
Vse znamenitosti Radovljice na enem sprehodu

Sprehod po Radovljici, ki poleg Linhartovega trga vključuje tudi druge znamenitosti in vas seznani z znanimi možmi iz Radovljice. Za lažjo orientacijo dodajamo tudi zemljevid.

Kapela sv. Frančiška Asiškega
Arhitektova zapuščina v njegovem rojstnem kraju

Ivan Vurnik je bil poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija pionir moderne slovenske arhitekture in utemeljitelj urbanizma na Slovenskem. V njegovi rojstni Radovljici si lahko ogledate kar nekaj njegovih del.

Grad Kamen
Dom narodno-zabavne glasbe

Begunje pod goro Begunjščico so rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe in kraj navdiha za številne pesmi Slavka Avsenika.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih