Skoči do osrednje vsebine

Dežela prešernega duha

18.07.2018 11:58

zapisal Sašo Gašperin, julij 2018
 

Če bi morali Slovenci izbrati tisto, kar je narodu najsvetejše - bi na veliki oltar domovine  gotovo postavili Triglav. In ko bi iskali zanj oltarno mizo, spomnili bi se hitro na sijajen kos zemlje razpet med Savo, Žirovnico in Begunje.

Dežela (pisana z veliko začetnico) je krajina duhovno in materialno naprednih ljudi. Ponosno postavlja na ogled svoje čedne vasice,  po poljih posejane kozolce in starožitne cerkvice.  Trdno zidani gradovi in graščine pričajo o dneh slavne preteklosti, na svoj ljubki trg pa kliče razkošno bahava Radovljica.

 

Svet pod Karavankami duhovno oplaja svoje prebivalce. To polje nam je rodilo Prešerna, tod je srkal vir lepote njegov pesniški genij. Iz te zemlje, iz modrosti svojih dedov, je vlekel nauke Janša, praoče sodobne čebelarske znanosti. In kdo, če ne brata Avsenik, bi znal v glasbi lepše zaobjeti  prešernega duha tega prostora in veselja src, ki v njem prebivajo.

 

Sv. Peter nad Begunjami

 

Kdor želi z enim samim pogledom zaobjeti ta božji vrtec pod Triglavom, naj se ne ustraši nekaj kapelj potu. Ko prediha zadnji okljuk poti in stopi pred cerkvico Sv. Petra nad Begunjami, se mu zazdi kot da bi mu nebeški ključar že na tem svetu dovolil za hip odškrtniti rajska vrata. Pred njim iz temnih gozdov Pokljuke vstane troglavi očak, krog njega vsa rajda belih lis Julijskih Alp, včrtana v globoko modrino neba. Spodaj leže v čistem dnevu travniki, gozdiči in vasi, kot bi jih tja razporedila nevidna roka stvarnika. Mitična pokrajina Slovencev. Sredi nje otoček, ki v modrem očesu jezera plava kot privid iz pesnikove podobe raja.

 

Meni je najlepše na Goro stopiti opoldne, ko se v dolini razmajejo zvonovi in se srcu zazdi, kot  da bi vsa Gorenjska pela hvalnico sončnemu dnevu. Takrat ne velja hiteti nazaj v naglico doline, naj si duša za hip odpočije in napije te silne radosti življenja.

 

Prispevek je izšel v časopisu Triglavskega narodnega parka, poletje 2018.

Povezane novice

Pot k razgledni cerkvici

Priljubljena izletniška točka je cerkvica svetega Petra nad Begunjami. Kratka pot s strmim vzponom nagradi pohodnika z nepozabnim razgledom na Radol’co, Bled in Triglav.

vsak petek

Slavno zgodovino gradu Kamen vam bo predstavil lokalni vodnik, med raziskovanjem grajskih razvalin in bližnjih jamskih arheoloških najdišč pa se boste naužili tudi čudovitih razgledov na okoliške gore. 

21.06.2018 13:16
Roblekov dom, v ozadju Stol
Planinska koča s posebno zgodbo

zapisal Sašo Gašperin, junij 2018

 

Brata Avsenik sta v svoji znameniti polki ime "Roblek" usidrala globoko v zavest Slovenk in Slovencev. Ko se pred Jožovcem v Begunjah ustavi avtobus štajerskih ali primorskih izletnikov, se oči prispelih iskaje tega čudežnega kraja začno kar same od sebe ozirati po okoliških gorah.

22.02.2018 13:43
Sveti Peter nad Begunjami, foto: Bojan Kolman
Zimski razgledi na Radol'co

Čeprav v resnici nikoli ne bom ljubiteljica zime in snega, sem od leta 2007, ko sem se preselila v Slovenijo,  spoznala, da je v Radovljici pozimi sneg dejstvo. Do neke mere sem se naučila v njem celo uživati!

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih