Skoči do osrednje vsebine

Gospod na vrtu

Z njive na krožnik: butična kmetija Vegerila

17.10.2023 14:57

Restavracije Okusov Radol'ce odlikujejo vrhunske jedi, ki temeljijo na svežih, sezonskih in lokalno pridelanih sestavinah. Obiskali smo kmetijo Vegerila, ki je eden od dobaviteljev Okusov Radol'ce. 

Odlična kulinarika ni odvisna le od odličnega chefa, za dobre in okusne jedi so prvi pogoj kakovostne sestavine. Pomen sledljivih in lokalnih sestavin poudarjamo tudi pri Okusih Radol'ce, eden od dobaviteljev pa je kmetija Vegerila. Pogovarjali smo se s kmetom Tilnom Praprotnikom.

 

»Zelenjava z mojega vrta potuje do tistih, ki cenijo lokalne in sezonske sestavine. To so tako radovljiški chefi kot tudi domačini, ki spoštujejo z naravo tesno povezani način kmetovanja,« je jasen Tilen Praprotnik, vodja ekološke kmetije Vegerila. Obiskali smo ga na osrednjem delu njegovih obdelovalnih površin v okolici vasi Hraše.

 

Gospoda na vrtu

Najboljši radolški chefi prisegajo na sveže, sezonske, lokalno pridelane sestavine. 

 

Težko bi rekli, da gre za pravo kmetijo, saj si tam pogosto predstavljamo predvsem stavbe in kmetijske stroje. Na vrtu, ki zajema tretjino hektara, pa tega ni. Je pa vse polno popolne zelenjave – tu je rdeča pesa, tam je por, zraven gredica s solato, pod rastlinjakom zreli paradižniki … Za zvočno spremljavo skrbijo kokoške. Te imajo – z gosko in petelinom vred – dnevni pašnik v neposredni bližini pisanega vrta. Nedaleč od tu se pase 30 ovc avtohtone slovenske jezersko-solčavske pasme. Tu so, da vzdržujejo ravnovesje na travniku. Te živali imajo prekrasen pogled na mogočne vrhove Karavank, nasprotno stran obzorja pa zaključujejo obrisi Julijskih Alp in Jelovice. Večjo čredo ovc ima Tilen na drugih lokacijah.

 

Z njive na krožnik, ekološka pridelava zelenjave

Za vrhunsko kulinariko je ključnega pomena dobra sestavina. 

 

Na tem vrtu torej raste zelenjava, za katero skrbi Tilen Praprotnik. Sprva ljubiteljsko vrtnarjenje je sčasoma preraslo v kmetijstvo. Prisega na regenerativno  kmetovanje, ob čemer pojasni: »Kmetijo vidim kot svoj ekosistem, na katerem je treba vzdrževati ravnovesje.« Ravnovesje na kmetiji, kjer delo poteka brez novodobnih pripravkov in sodobne mehanizacije, našemu sogovorniku pomagajo dosegati vse pravkar naštete živali.

 

Zadnjih nekaj let kmetija Vegerila tesno sodeluje z radovljiškimi chefi, kar Tilnu močno olajša načrtovanje vrtnarske sezone: »Pozimi se dogovorimo, kaj chefi potrebujejo za pripravo jedi, nato pa njihove želje uskladim s tem, kaj lahko pridelam na kmetiji. Tako lažje in tudi veliko hitreje načrtujem, kaj bo prihodnjo sezono raslo na mojem vrtu. Hkrati pa se, ko je sezona zelenjave poleti na vrhuncu, z gostinci v Radovljici vsak teden sproti dogovarjam, kaj svežega jim še lahko ponudim v tistem trenutku.«

 

Prestižni krožnik

Mesec november je mesec lokalnih menijev. Okusite jih lahko v vseh restavracijah Okusov Radol'ce po enotni ceni 26 eur. 

 

V letu 2023 pa je v sodelovanju z javnim zavodom Turizem in kultura Radovljica zaživel tudi poseben turističen produkt Kmetova miza, ki se odvija prav na Tilnovi kmetiji. Približno petina zelenjave, pridelane na kmetiji Vegerila, gre do radovljiških gostincev, preostanek kupijo domačini, ki cenijo tovrstni način kmetovanja. Če boste od visoke pomladi do pozne jeseni v Lescah, pa lahko posamezne od 60 odtenkov zelenjave z vrta Tilna Praprotnika najdete tudi v bio trgovini Dobra misel (Železniška ulica 5).

 

Dostava zelenjave

Tilnovo zelenjavo lahko poiščete tudi v Bio trgovini Dobra misel.

 

Morda še to: s kmetijo Vegerila je tesno povezana še ena zanimiva lokalna zgodba, ki v ospredje postavlja fižol. Tilen namreč vsako leto na njivah pridela tri različne sorte te stročnice, ki jih semeni, prek leške Semenjalnice (prostore in prodajalno ima v Čebelarskem centru Gorenjske, Rožna dolina 50a, Lesce) pa nato potujejo do vrtičkarjev daleč naokoli. V Semenjalnici poleg starih slovenskih sort fižola za sejanje na domačem vrtičku najdete še grah, prav tako pridelan po načelih ekološkega kmetovanja.

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovoren Javni zavod Turizem in kultura Radovljica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vir financiranja: Evropski skmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) Projekt LAS "EKO Okusi Slovenije"

Povezane novice

01.10.2023 00:00
Oktober in november, več lokacij

Lokalne sestavine, vrhunska priprava in nepozabna doživetja! Oktobra vabljeni na dneve odprtih vrat na kmetijah ter na vodena kulinarična doživetja, novembra pa v najboljše radolške restavracije vabijo izbrani meniji iz lokalnih sestavin.

Okusi Radol'ce v družbi zavoda za turizem in kmeta Tilna Praprotnika
Okusi Radol'ce poskrbeli za edinstveno doživetje

Kmetova miza je v izvedbi z Okusi Radol'ce poleg odlične kulinarike ponudila tudi odlično vzdušje in navdušila obiskovalce s pristnostjo in edinstvenostjo. Izvedba je ima velik poudarek na trajnosti.

30.03.2022 09:54
Z ekološkimi semeni do tradicionalne kroparske jedi

Fižol je živilo, ki je imelo v Radol'ci že nekoč posebno mesto. V kulinariki kovaške Krope in Kamne Gorice je poleg žgancev eno najbolj prepoznavnih živil, tradicionalna jed, ki jo lahko naročite, pa je fržolovc.

Lokalne sestavine in odlične recepture

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih