Skoči do osrednje vsebine

Kulinarika z mislijo na zeleno prihodnost

14.09.2022 09:42

Radovljiški chefi, na čelu z najboljšim, Urošem Štefelinom, verjamejo, da je trajnost izjemnega pomena za kakovost ponudbe. Temelj združenja Okusi Radol'ce je sodelovanje in uporaba lokalnih sestavin.

Hiša Linhart, restavracija s sobami na Linhartovem trgu v Radovljici, je letos ob Michelinovi zvezdici za kakovost dobila tudi zeleno Michelinovo deteljico. Ta označuje trajnostno gastronomijo, torej vrhunsko kuhanje z mislijo na prihodnost. Trajnost je je že več let pomembna rdeča nit ustvarjanja chefa Uroša Štefelina iz Hiše Linhart. Ravno prihodnost pa ima, poleg lokalnih okusov, vseskozi v mislih ekipa, ki jo poleg chefa Štefelina vodi vsestranska Marcela Klofutar. Vse bolj se v kuhinji uveljavlja tudi mlad vodja kuhinje Martin Zupanc.  

 

Hkrati v Radovljici srečamo tudi druge trajnostno naravnane kulinarične zgodbeGostišče Draga v dolini Dragi pri Begunjah vodi chef Aleš Tavčar, leška restavracija z dolgo tradicijo Gostilna Tulipan in že omenjana HIša Linhart nosijo znak Slovenia Green Cuisine. Vsi trije so tudi člani združenja Okusi Radol'ce, nosilka znaka Slovenia Green Cuisine pa je tudi Restavracija Tabor iz Podbrezij. Ta trajsnostni znak Slovenska turistična organizacija podeljuje tistim gostilnam, ki so se zavezale k trajnosti.

 

Zanimiva je zgodba Gostišča Draga, kamor večina zelenjave prihaja iz domače kmetije, ki jo v okolici Kranja vodi Tina Likozar, partnerica chefa kuhinje Aleša Tavčarja. Del dobrot, ki jih iz domače zelenjave ustvarja energični par, lahko kupite tudi na mesečni Radolški tržnici, kajti Tina Likozar ustvarja krasne vložnine, medtem ko njen partner Aleš Tavčar v steklene kozarce pakira okusne enolončnice in ostale jedi, ki so bliskovito hitro postale pravi prodajni hit.

 

Ni nepomembno: vse naštete gostilne so vključene v Okuse Radol'ce, ki v naše mesto prihajajo že prav kmalu, novembra. Omenjeni mesec je v Radovljici že tradicionalno najbolj okusen, saj takrat številne radovljiške gostilne pripravljajo jedilnike po enotni ceni. Jedi, ki pod okriljem okusnega meseca nastajajo v radovljiških gostilnah, zaznamujejo lokalni okusi in sestavine, ki so tu doma. 

 

Med sestavinami, na katere prisegajo tukajšnji chefi, poleg lokalne zelenjave in mlečnih izdelkov, mesa, medu, žitaric in ostalih okusnih dobrot, najdemo še gorenjske ribe – denimo tiste iz bohinjske Ribogojnice Zupan.

Zato gremo ob koncu našega zelenega gastronomskega potepanja po Radovljici še v kuhinjo oziroma v Špelino shrambo, kamor je vodja ribogojnice Mitja Zupan ravno te dni poslal enega od svojih priljubljenih receptov.

 

Povezane novice

09.09.2022 08:17
Michelinova zvezdica za Hišo Linhart
Zvezdica tretjič tudi Urošu Štefelinu

8. junija so bili razglašeni dobitniki letošnjih Michelinovih zvezdic v Sloveniji. Že tretjič zapored je zvezdico prejel Uroš Štefelin, prvič za njegovo novo restavracijo Hišo Linhart. Vila Podvin pa je z novim chefom ohranila mesto v kulinaričnim vodniku.

Gostišče ob izhodišču planinskih poti

V gostišču nudijo tradicionalne slovenske jedi v neokrnjeni naravi ob potoku Begunjščica.

Okusne divjačinske jedi in domače sladice

Gostišče Tulipan v Lescah ima dolgoletno družinsko tradicijo in je opremljeno v tradicionalnem alpskem slogu. Ponuja umirjeno in sproščeno vzdušje za vse generacije.

Linhartov trg, Radovljica

Na Linhartovem trgu vas pričakuje restavracija z vrhunsko kulinarično ponudbo, ki nastaja pod taktirko priznanega chefa, domačina, Uroša Štefelina, prejemnika michelinove zvezdice.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih