Skoči do osrednje vsebine

Kam na kosilo ali večerjo z razgledom?

19.06.2019 13:21

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

Kulinarika v Radol'ci, foto: Polona Bartol
Lahka jed pri Kunstlju, foto: Polona Bartol
Blejska gramada, foto: Restavracija Na Kležnk
solata, foto: Gostilnica in pizzeria Leščan

Na srečo v Radovljici in njeni okolici to ni problem, saj je veliko restavracij, ki ponujajo dobro hrano in odličen razgled ali odlično hrano in dober razgled, kakorkoli že pač pogledate na kombinacijo obojega.

Tu je spisek mojih priljubljenih lokacij v Radol'ci, ki zadovoljijo vaše brbončice in ponujajo občudovanja vreden razgled na Julijske Alpe, planoto Jelovico, dolino Savo in Karavanke.

 

  1. RESTAVRACIJA IN SLAŠČIČARNA NA KLEŽNK

Ena mojih najljubših lokacij za uživanje v razgledu in kulinariki je restavracija in slaščičarna Na Kležnk, ki se nahaja na leškem letališču. Na njihovi terasi lahko ure dolgo občudujete Triglav, opazujete manjša letala in jadralna letala pri vzletanju in pristajanju ali celo padalce na treningu. Restavracija je še posebej znana po odličnem izboru tort, med katerimi so tudi torte brez glutena. Odlična so tudi nedeljska kosila (priporočam rezervacijo!) in dnevne malice ter a-la-carte večerje, ki vključujejo pestro ponudbo steakov in drugega mesa, testenin, solat, ribjih jedi, pic in nekaj slovenskih specialitet, npr. štruklje.

 

Restavracija je odprta od ponedeljka do četrtka med 11.00 in 21.00, ob petkih med 11.00 in 22.00 ob sobotah od 9.00 do 22.00 ter ob nedeljah od 9.00 do 21.00. Če ste že tu, pa vas morda zamika tudi panoramski polet nad Bledom in Julijskimi Alpami.

Razgled z letališča Lesce

Kar se tiče starega mestnega jedra Radovljice, boste fantastičen razgled na dolino reke Save, planoto Jelovico ter na Julijske Alpe dobili z dveh tradicionalnih gostiln – Gostilne Avguštin in Gostilne Kunstelj. Obe sta tudi člana združenja Okusi Radol'ce.

 

  1. GOSTILNA KUNSTELJ

Gostilna Kunstelj se nahaja tik pred starim mestnim jedrom Radovljice in streže goste že od leta 1873. Trenutno jo vodi četrta generacija družine Štiherle, zelo pa je znana po čudoviti, senčni terasi, na kateri lahko uživate v tradicionalnih slovenskih jedeh. Velik del sestavin, predvsem zelenjave, je z domačega vrta tik ob gostilni.

Gostilna je poznana tudi po dobrem vinu. Na vrtu raste celo vinska trta, ki je potomka najstarejše vinske trte na svetu iz Maribora, v kleti pa je stara vinska klet. Kot zanimivost pa še to: gostilno je večkrat obiskal Josip Broz Tito in v notranjosti boste videli celo fotografije, ki so nastale med njegovim obiskom.

Gostilna je odprta ob torkih, sredah in četrtkih od 18.00 do 22.00 ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 12.00 in 22.00.

Terasa Gostilne Kunstelj

 

  1. GOSTILNA AVGUŠTIN

Gostilna Avguštin se nahaja na Linhartovem trgu. Tudi njeni začetki segajo v 19. stoletje, priljubljena pa je tako pri domačinih kot turistih, še posebej zaradi čudovitega razgleda s pokrite terase. Restavracijo zdaj vodi mlada ekipa, ki je vnesla svežino tako v izgled kot tudi kulinarično ponudbo, ki vključuje slovenske specialitete in nekaj modernih jedi, tako slanih kot sladkih.

Gostilna Avguštin

 

  1. GOSTILNA LECTAR

Tudi Gostilna Lectar na Linhartovem trgu slovi po tradicionalni slovenski hrani. V ospredju so seveda lectovi srčki in domač ambient v notranjosti, lep pa je tudi razgled s senčne terase. Za razliko od ostalih predlaganih restavracij, boste od tu lahko občudovali Karavanke.

Gostilna Lectar

 

  1. LEŠČAN

Dobro kombinacijo razgleda in hrane ponuja tudi Gostilnica in pizzeria Leščan v centru Lesc. Velika terasa ponuja razgled proti Blejskemu gradu in Julijskim Alpam, med jedmi pa ponujajo pestro izbiro mednarodnih jedi, od burgerjev do pic, testenin, rižot, solat in jedi z žara. Dnevno strežejo lahka kosila, jedi pa pripravijo tudi za s seboj, kar je včasih zelo priročno. Restavracija je odprta vsak dan med 11.00 in 23.00.

 

 

Kot rečeno, zgoraj sem naštela le nekaj mojih najljubših. Še več odličnih restavracij lahko obiščete v Radol'ci in če povem po pravici, tu prav nobena restavracija nima slabega razgleda. Torej, predlagam da preverite izbor še tule in izberete svojo najljubšo.

Povezane novice

04.07.2024 15:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Julijski četrtki so rezervirani za večerno druženje ob slastni ulični kulinariki  in odlični glasbi. 

Vrt gostilne Kunstelj v Radovljici
Stari slovenski recepti

Gostilna s prenočišči v središču Radovljice že od leta 1873 slovi po odlični slovenski kulinariki. Pri Kunstlju je vse domače in 'žmohtnega' okusa.

Panoramski poleti nad Gorenjsko

Občudujte Triglavski narodni park s ptičje perspektive. Podatje se na panoramski polet z leškega letališča.

Kmečka soba
V znamenju tradicionalnih lectovih src

Pri Lectarju očara domače vzdušje hiše s tradicijo. V prikupnem ambientu ali na senčni terasi postrežejo s tradicionalnimi slovenskimi jedmi.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih