Skoči do osrednje vsebine

Domačini podpirajo turizem, obiskovalci so z obiskom zadovoljni

28.11.2019 13:44

Med junijem in novembrom 2019 smo med prebivalci, obiskovalci ter turističnimi ponudniki izvedli anketo, s katero smo analizirali odnos do turizma, profil obiskovalcev ter trajnostno usmerjenost destinacije. 

Ankete so pokazale, da domačini podpirajo turizem in vidijo več pozitivnih kot pa negativnih posledic turizma. Obiskovalci so s ponudbo destinacije zadovoljni, najpogosteje pa pridejo zaradi glavnih zanimivosti, čebelarstva, pohodništva in gastronomije. Pri domačih gostih so pomemben motiv za obisk prireditve. Slovenski gostje v povprečju trošijo manj, tuji gostje pa destinacijo pogosto obiščejo iz Ljubljane ali Bleda.

 

Ankete so bile objavljene na spletnem portalu 1ka med 9. junijem in 24. novembrom. Naknadno pa smo ankete izvajali še med obiskovalci v TICU Radovljica med 22. in 31. 12. 

 

Rezultati ankete med prebivalci (izpolnjenih 212 anket) so pokazali pozitiven odnos do turizma, zaznati pa je željo, da se prebivalstvo aktivneje vključi v načrtovanje turizma. Domačini so se najbolj strinjali s trditvijo, »Podpiram turistični razvoj destinacije«, najmanj pa s trditvami »V visoki sezoni je število obiskovalcev moteče«, »Turizem v naši destinaciji povzroča onesnaževanje« in »Kot občan/ka imam možnost sodelovati pri načrtovanju trajnostnega turizma«. Iz  predlogov in mnenj, ki so jih podali domačini v anketi, je razvidna ozaveščenost prebivalstva ne eni ter poznavanje projektov JZTKR na drugi strani. 

 

Anketa med obiskovalci je bila na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Med angleškimi in slovenskimi gosti je zaznati nekaj razlik. Anketo v slovenskem jeziku je skupaj do konca decembra izpolnilo 50 oseb, anketo med tujci pa 56 oseb. Medtem ko Slovenci Radovljico obiščejo navadno od doma, jo tuji gostje pogosto obiščejo iz drugih slovenskih destinacij. Kot pričakovano sta to največkrat Ljubljana in Bled. Analiza je pokazala tudi, da slovenski gostje trošijo manj kot tuji. 

 

Glavni motiv za obisk je ogled glavnih turističnih zanimivosti, sledijo počitek in sprostitev, pohodništvo, čebelarstvo in gastronomija. Pri slovenskih gostih je obisk pogosto povezan s prireditvami. Zanimivo je, da je na splošno med anketami izvedenimi poleti ter jeseni in tistimi, izvedenimi decembra, največja razlika pri strukturi gostov. Decembra je bil pri Slovencih namreč na prvem mestu obisk z družino. V prvem delu anketiranja so bili ti na drugem mestu, na prvem pa obisk s partnerjem. Pri tujih gostih je na prvem mestu obisk v paru.

 

Z obiskom destinacije je bilo zadovoljnih 88% anketiranih. Pozitivne pohvale so podali tudi v opombah na koncu ankete, kjer so poudarili lepo mesto, mir, čistočo. Predvsem slovenski gostje destinacijo obiskujejo večkrat.

 

Anketo za turistično gospodarstvo je izpolnilo 77 ponudnikov. Predvsem so bili to ponudniki turističnih nastanitev in gostinskih storitev, pa tudi nekaj turističnih kmetij, ponudnikov doživetij in muzejev. Tudi med njimi je zaznati težnje po trajnostnem turizmu.

 

Podrobnejši rezultati anket so na voljo TUKAJ.

 

Povezane novice

24.10.2019 10:59
Občina Radovljica podpira zeleni turizem

Destinacija Radol'ca in Občina Radovljica sta se s podpisom Zelene politike slovenskega turizma zavezali trajnostnemu turizmu.

12.06.2019 15:35
Aktivnosti javnega zavoda

S pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination se bo občina Radovljica na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirala kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih