Skoči do osrednje vsebine

Radovljica dobitnica zlatega znaka Slovenia Green

02.03.2020 11:58

Občina Radovljica, ki je lansko leto pristopila k pridobivanju znaka Slovenia Green, je kandidiranje uspešno zaključila. Prejela je zlati znak za destinacije.

Z zlatim znakom se v Sloveniji trenutno ponaša 14 destinacij, 17 jih ima srebrni in 22 bronast znak. Pridobitev znaka, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija je dokaz, da je Radovljica na pravi poti ne le na področju turizma, temveč tudi na področju trajnostnega razvoja, ohranjenja narave in kulturne dediščine ter družbenega delovanja.

 

Zelena shema slovenskega turizma je sistem oziroma certifikacijska shema, ki pod znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponudi konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in skozi znamko SLOVENIA GREEN zeleno delovanje tudi promovira.

 

V sklopu ocenjevanja se pregleda 6 področij: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima in poslovanje turističnih podjetij. Radovljica je bila najbolje ocenjena na področju kulture in tradicije, kjer je prejela vse možne točke. Najslabše je bilo ocenjeno področje okolja in podnebja, zato se je temu področju potrebno bolje posvetiti v prihodnje.

 

Za pridobitev zlatega znaka je bila ključna tudi pridobitev certifikata Green Key, ki ga je konec leta 2019 pridobil ponudnik B&B Woodhouse. Za pridobitev zlatega znaka je namreč poleg odličnih ocen destinacije nujno tudi, da ima vsaj en ponudnik v destinaciji certificiran okoljski znak. Kot je povedala vodja nastanitve, Zorana Bohinc, je bila celotna gradnja družinske hiše na Dobrem polju, v kateri se nastanitev nahaja, zamišjena trajnostno, saj to pomeni manj stroškov pri obratovanju in vzdrževanju. Posledično je bila pot do znaka Green Key lažja in enostavnejša. 

 

Pridobivanje znaka je potekalo v letu 2019. Zelena ekipa, ki jo je vodila direktorica javnega zavoda Nataša Mikelj, v njej pa so aktivno sodelovali tudi vodje nekaterih oddelkov Občine Radovljica, je zbrala veliko informacij s področij trajnostnega razvoja.
Končna poročila si lahko ogledate tule:

 

Pridobljen znak SLOVENIA GREEN pa ni zaključeno dejanje, saj destinaciji in občini nalaga zavezo, da se še naprej razvija v trajnostni smeri tako na področju turizma kot tudi vseh ostalih področij delovanja. 

Informacijam v zvezi z zelenim znakom in zelenimi vsebinami, lahko sledite na tej strani.

Povezane novice

28.11.2019 13:44
Rezultati anket

Med junijem in novembrom 2019 smo med prebivalci, obiskovalci ter turističnimi ponudniki izvedli anketo, s katero smo analizirali odnos do turizma, profil obiskovalcev ter trajnostno usmerjenost destinacije. 

31.12.2019 14:06
Ob vstopu v Zeleno shemo Slovenskega turizma

Občina Radovljica se je v letu 2019 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma z namenom, da s pomočjo mednarodno priznanega orodja za razvoj zelenih destinacij vzpostavi trajnostni model turizma.

24.10.2019 10:59
Občina Radovljica podpira zeleni turizem

Destinacija Radol'ca in Občina Radovljica sta se s podpisom Zelene politike slovenskega turizma zavezali trajnostnemu turizmu.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih