Skoči do osrednje vsebine

Velikonočna igra, za katero bo letos veliko časa

To tradicionalno velikonočno igro s pirhi verjetno mnogi že poznate, pa jo vendarle tokrat opišemo in upamo, da vam bo krajšala in popestrila praznike, ki jih preživljamo doma.

Ko sem bila otrok je bila najboljša igra, ki smo se jo igrali otroci v času Velike Noči, »takalane«, kot smo jo mi imenovali, sicer pa je to kotaljenje pirhov. Igrali smo se lahko ure in ure, v dnevni sobi, na terasi ali zunaj na travi. Največkrat in najbolj zavzeto smo jo igrali z bratranci in sestričnami, saj smo velikonočno nedeljo preživeli skupaj. Prav tolikokrat pa smo se igrali tudi doma, z bratom in starši.

 

Med igro smo stolkli veliko pirhov in včasih nismo nehali dokler jih ni zmanjkalo. Tako kot pirhi pa so bili pomembni tudi kovanci. Te smo že dneve prej iskali po vseh kotih in predalih hiše, da smo jih le vsak v svojo vrečko nabrali največ. Tudi kovanci, ki smo jih kot maškare, ob sladkarijah in krofih dobili, so nam zdaj prišli še kako prav. Takalane pirhov je bila prva (in dolgo zares edina) igra, ki smo jo igrali za denar in tudi edini čas v letu, ko smo denar zares potrebovali. In če je bila naša vreča kovancev polna, se nam je zdelo, da smo zelo bogati – kot bi imeli v plastičnih vrečkah zlato, ne kovancev.

 

Kako poteka igra:

Pripravili smo deko in klančino za jajca (o tem več spodaj) in vsak si je izbral svoj pirh. Moral je biti dovolj trden, ravno prave oblike da ne zavija preveč pa spet ne preveč okrogel da ne gre samo naravnost. Potem smo določili vrstni red in ceno enega trka in igra se je lahko začela. Seveda vam z majhnimi otroki ni potrebno igrati s kovanci. Igrajte z gumbki, čokoladnimi pirhi ali pa naredite sami svoj denar.

 

Po vrstnem redu smo po klančini spuščali pirhe in cilj je bil, da si zadel katerega od pirhov na deki. Vsi pirhi so bili ves čas na deki (razen seveda tistega, ki je bil na vrsti). Če si zadel pirh, ti je moral njegov lastnik za to plačati dogovorjen znesek, če je bil zadet tvoj pirh, si seveda plačal ti. Igra se je navadno končala, ko so bili pirhi že tako obtolčeni, da se niti kotalili niso več, zmagovalec pa je bil na koncu tisti, katerega pirh je bil najbolj ohranjen. Igra je bila pravo doživetje, saj je navijala cela družina, manjkalo ni vzklikov, smeha in navijanja, starši pa so pogosto morali prevzeti vlogo sodnika, saj so večkrat odločali milimetri. Spomnim pa se, da so zvečer, ko smo se otroci odpravljali spat, progo ponovno postavili starši in se s takalanem pirhov zabavali s svojimi prijatelji. Poskusite, boste videli da je zabavno in čas ob igri hitro mine.

Otroci pri igri

 

Kaj potrebujete za igro:

  • Pirhe različnih barv (da jih ne zamešate med seboj)
  • Klančino
  • Deko (ali travnik)
Velikonočna igra s pirhi 

Kako naredite klančiNo oz. kaj uporabite namesto nje:

Največkrat smo za to uporabili kar dvoje lesenih grabelj – sploh kadar smo se igrali na dvorišču. Postavili smo jih ene ob druge tako, da so bili zobje grabelj obrnjeni navzdol, ročaja pa sta se vzporedno spuščala proti tlom. Tam, kjer sta dosegla tla, oziroma že malo prej, smo podložili debelo deko, da se jajca niso prehitro stolkla ter da se niso kotalila predaleč. Namesto grabelj lahko uporabite tudi druge trdne, najbolje lesene (da ne drsi preveč) palice in z njimi pripravite podobno klančino. Malo poizkusite, kakšen naklon in kakšna dolžina bosta najboljša.

 

Na starih fotografijah je razvidno, da so nekoč za ta namen uporabljali tudi majhna lesena korita, nam pa je ata iz lesa izdelal prav posebno leseno klančino, ki smo jo lahko uporabljali tako zunaj kot notri in smo jo pazljivo čuvali. Še zdaj jo imamo in jo vsako leto tudi uporabimo za igro pri starih starših, za igro doma, pa smo letos naredili novo.

Takalanje pirhov v Kamni Gorici v 60. letih 20. stoletja

Takalane (kotaljenje) pirhov v Kamni Gorici v 60. letih 20. stoletja

 

Pogled v preteklost:

Igra izhaja iz starih časov. Nekdaj pa je niso igrali za denar, ampak enostavno za pirhe. Če si pirh zadel, je bil tvoj. Ohranile so se tudi druge velikonočne igre. Še danes je v nekaterih vaseh okrog Radovljice poznano »fucanje«, to je igra, ki jo tradicionalno na velikonočni ponedeljek igrajo moški. Še danes ponekod v vaseh prirejajo prava tekmovanja. Letos žal ne, zato se bomo o njih razpisali prihodnje leto.

 

Veselo Veliko Noč vam želimo in veliko zabave ob takalanju pirhov!

 

Zapisala: Kaja Beton, april 2020

Povezane novice

22.03.2020 10:44
Vodna pot Grabnarca
Ta pot je marca tako posebna, da se sprehoda veselijo še otroci

Moji otroci spadajo med tiste sprehajalce, ki poleg hoje potrebujejo dodaten motiv za sprehod. Razkrivam pot, za katero meseca marca najdemo največ motivacije.

Jesen ob Fuxovi brvi čez reko Savo
Družinski poldnevni pohodi v okolici Radovljice

Čudovito vreme, šolske počitnice in kup otroške energije. Podajte se na prijetne družinske pohode v čudovito okolico Radovljice.

Čebelja družinska dogodivščina Radovljica
Igriva, ustvarjalna in poučna družinska dogodivščina

V Radovljici, prestolnici slovenskega čebelarstva, se podajte na zabavno in poučno dogodivščino. Otroci bodo spoznali svet čebel, po uspešno opravljenih nalogah pa jih čaka sladko presenečenje! 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih