Skoči do osrednje vsebine

Velika bogastva naših muzejev

Naši muzeji v povprečju resda niso veliki, a so bogati prav v njihovi majhnosti. Obiskali smo sedem naših največjih muzejev in izbrali 12 zanimivih predmetov, ki jih boste drugje zelo težko našli.

1 - FIGURALNI PANJ SOHA TURKA

Posebni panji, ki so bili sicer značilni za severno Nemčijo, Poljsko in Češko, so varovali čebele ponekod tudi v Sloveniji. Izpostavljamo panj iz začetka 20. stoletja, ki ga je izdelal Anton Brilly iz Spodnjega Brnika. Izrezljan je iz drevesnega debla skoraj v naravni človeški velikosti. Gre za upodobitev Turka kot so si ga predstavljali na slovenskem podeželju: s pipo, sabljico, grozečim pogledom in tipičnimi oblačili.

Kje? > Čebelarski muzej

Soha Turka, figuralni panj v Čebelarskem muzeju

 

2 - HARMONIKA SLAVKA AVSENIKA IN TROBENTA FRANCA KOŠIRJA

Harmonika Hohner Morino IV, na katero je Slavko Avsenik igral desetletja, je bila njegov prepoznavni znak. Na njej so prvič zazvenele številne njegove viže, Slavko Avsenik pa je z njo več desetletij nastopal na svetovnih odrih kot tudi v domači gostilni. V muzeju ji družbo dela trobenta Franca Koširja, še enega prepoznavnega člana Ansambla bratov Avsenik.

Kje? > Muzej Avsenik

Slavko Avsenik s harmoniko

 

3 - ČEVLJI, OKOVANI Z ŽEBLJI PLANINČARJI

Planinčarji so bili zadnji ročno kovani žeblji, ki so jih v času prve svetovne vojne, še bolj pa po njej izdelovali tudi v Kropi in Kamni Gorici. Ker je bila njihova oblika in izdelava izjemno zahtevna, so bili to eni redkih žebljev, ki jim strojna izdelava še ni mogla konkurirati. Namenjeni so bili zaščiti podplata pohodne obutve, tako vojaške kot gorniške.

Kje? > Kovaški muzej

Planinski čevlji, okovani s kroparskimi planinčarji, Kovaški muzej

4 - Zeliščarska knjiga iz 16. stoletja

Povsem ohranjen izvod knjige Kreuterbuch iz leta 1587. Knjiga je bila izdana v Strassburgu, opisuje pa zelišča, drevesa in živali, ki se uporabljajo v zdravilstvu. Vsebuje kar 800 ročno koloriranih lesorezov in ima lesene platnice s kovinskimi zaklopkami. Je izjemno dragocena, njen avtor Hieronymus  Bock pa je eden najpomembnejših avtorjev naravoslovne literature iz 16. stoletja.

Kje? > Lekarniški in alkimistični muzej

 

5 - SMUČI INGEMARJA STENMARKA, BOJANA KRIŽAJA IN PETRA PREVCA

Ingemar Stenmark, ena od legend alpskega smučanja, je prav gotovo najprepoznavnejše ime znamke Elan. V Begunjah so na ogled njegove prve elanke, na katerih je smučal v svetovnem pokalu ter osvojil tudi več zmag. Muzej hrani tudi smuči, na katerih je Bojan Križaj dosegel prvo slovensko zmago v svetovnem pokalu ter smuči Petra Prevca iz zmagovalne sezone 2015/2016. 

Kje? > Alpski smučarski muzej Elan

Ingemar Stenmark v Alpskem smučarskem Muzeju Elan

6 - Voščene jaslice iz Velesovskega samostana

Jaslice iz sredine 18. stoletja sestavljajo figure, izdelane iz voska in oblečene v bogata oblačila. Na zadnji strani je napis v nemški gotici, ki ga je napisala sestra dominikanka iz samostana Velesovo, bile pa so to osebne jaslice ene od sester.

Kje? > Muzej Jaslic

Jaslice iz Velesovskega samostana, Muzej Jaslic


 

7 - GLASBENA OMARA – ORKESTRION

Glasbena omara iz začetka 20. stoletja je bila izdelana v kraju Zakolany na Češkem v tovarni glasbenih inštrumentov Dalibor. V notranjosti omare se skrivajo činele, dva bobna, igralni mehanizem in dva valja s skupaj 16 melodijami. Nekoč je ob plačilu s kovancem igrala v eni od kroparskih gostiln, zdaj pa njeni zvoki poživijo obisk tamkajšnjega muzeja.

Kje? > Kovaški muzej

Orkestrion, glasbena omara v Kovaškem muzeju

 

8 - Originalna izdaja Poskusa zgodovine Kranjske in ostalih dežel Južnih Slovanov Avstrije

V Radovljici rojenega Antona Tomaža Linharta poznate verjetno bolj kot avtorja prvega dramskega dela v slovenskem jeziku. Bil pa je tudi zgodovinar, in je leta 1788 in 1791 izdal obsežno delo, ki velja za največji idejni dosežek slovenskega razsvetljenstva.

Kje? > Mestni muzej Radovljica

Originalna izdaja Poskusa zgodovine Kranjske in drugih dežel južnih Slovanov Avstrije, Mestni muzej Radovljica

 

9 - PROTOTIP in prve karving smučke na svetu

Že leta 1977 je Elan izdelal prvi prototip karving smuči, imenovane VSS (Variable-Sidecut-System), ki pa v praksi ni zaživel. Leta 1994 so nastale smuči SCX, ki veljajo za sploh prve karving smuči na svetu. Leta 1995 so postale smučke leta v ZDA, smuči s poudarjenim stranskim lokom pa so začeli proizvajati tudi vsi ostali izdelovalci smuči. Danes na njih smuča ves svet.

Kje? > Alpski smučarski muzej Elan

Razvoj karving smuči v muzeju Elan

10 - Spominski panj Kranjič

Kranjič je panj, ki so ga nekdaj uporabljali čebelarji na Kranjskem. Ti panji so bili narejeni iz smrekovih ali lipovih desk dimenzij 15x10x70 cm. Posebnost izbranega panja je, da je bil izdelan ob praznovanju 200. obletnice rojstva čebelarja Antona Janše leta 1934. Znameniti čebelar, doma z Breznice pri Žirovnici, je naslikan na prednji deščici – panjski končnici. Čebelarskemu muzeju je panj podarilo Čebelarsko društvo Radovljica.
Kje? > Čebelarski muzej

Spominski panj kranjič s portretom Antona Janše

 

11 - BRONASTI PERZIJSKI MOŽNAR

Možnarji so najstarejše orodje in simbol farmacevtov. V velikih možnarjih so lekarnarji tolkli in drobili grobe materiale, v majhnih pa so pazljivo pulverizirali in mešali zdravilne učinkovine. V Radovljici je na ogled edinstvena zbirka več kot 200 možnarjev iz kamna, lesa, železa, keramike, brona, stekla in porcelana. Najstarejši med njimi je rimski keramični možnar iz 2. stoletja, posebna redkost pa je bronasti perzijski možnar iz 12. stoletja.

Kje? > Lekarniški in alkimistični muzej

Izbor možnarjev iz Lekarniškega in alkimističnega muzeja Radovljica

12 - DIKTAFON IN KASETOFON SLAVKA AVSENIKA

Ker Slavko Avsenik ni poznal not, si je viže, ki so se mu porajale kjer je pač bilo, snemal na kasetofon in diktafon. Brat Vilko je ob poslušanju zanje napisal aranžmaje. Zaradi številnih potovanj v tujino, je moral Slavko Avsenik pogosto menjati tudi potne liste.

Kje? > Muzej Avsenik

Diktafon in kasetofon ter potni listi Slavka Avsenika, Muzej Avsenik

Povezane novice

Razstava o čebeli kranjski sivki
 Živeti skupaj. O čebeli in človeku.

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Lekarniški in alkimistični muzej Radovljica, spoznavanje zelišč
Atraktivni muzej z novo interaktivno dogodivščino

Muzej v starem jedru mesta Radovljica preko izjemnih predmetov z vsega sveta govori zgodbo lekarništva in alkimije. Muzej dopolnjujejo interaktivne točke, ki zaposlijo in učijo vse generacije.

Muzej o eni najboljših smučk na svetu

Muzej je doživetje za vso družino, saj poleg vpogleda v razvoj Elanovih smuči ponuja tudi interaktivne točke.

Kovaški muzej Kropa
Dediščina kovanja na enem mestu

Prikaz obdelave železa od železove rude do žeblja. Zgodovina kovaštva zaživi ob številnih maketah, ki jih bodo pognali samo za vas.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih