Skoči do osrednje vsebine

Vegetarijanec ali vegan? V Okusih Radol’ce postrežejo tudi vam

07.09.2020 14:21

Vedno več ljudi se odloča za vegetarijansko ali vegansko prehrano, vedno več je tudi takih – med njimi tudi jaz – ki nam prehranske omejitve določajo alergije in bolezni. S tem v mislih sem obiskala nekaj restavracij Okusov Radol’ce.

Zapisala Adele Gray, avgust 2020

 

Okusi Radol’ce že tako ali tako uporabljajo kjer se le da sveže, lokalne in sezonske sestavine, zato so tudi ko iščete posebno ponudbo za vašo dieto na območju Radovljice najboljša izbira. Njihova prijazna postrežba in morda celo pogovor s chefom o vaših dietah, sta razlog več, da ne boste razočarani.

 

Vse jedi v tem blogu so bodisi vegetarijanske ali veganske in so – zaradi moje lastne diete – brez glutena. Jedi so redno na meniju ali pa jih lahko naročite oz. dobite po predhodnem dogovoru, ponekod pa se lahko zanje dogovorite na licu mesta.

 

Gostišče Draga

Gostišče Draga se nahaja v mirni dolini Draga pri Begunjah na Gorenjskem. Posebej so znani po divjačinskih jedeh in svežih postrveh ter na sploh po tradicionalni slovenski hrani. Idilična lokacija je izvrstna za vse, ki iščejo popoln mir v naravi. Čez noč se lahko nastanite v obnovljenih sobah in se navsezgodaj od tu peš odpravite na Begunjščico.

 

Nekoč sem še posebej uživala v sladkih in slanih variacijah štrukljev. Ker štrukljev brez glutena nisem našla sem že obupala nad mislijo, da bom še kdaj jedla mojo sicer najljubšo slovensko jed. Zato sem bila povsem navdušena, ko mi je lastnik in Chef Aleš Tavčar obljubil in pripravil brezglutenske štruklje samo zame! In ne samo to, bili so tako odlični, da jih bodo v prihodnje umestili v redni meni.

Brezglutenski štruklji v gobovi omaki

 

Štruklji so tudi za vegetarijance odlična izbira. Naročite lahko na primer slane v gobovi omaki ali pa sladke v brusnični. Vegani pa v gostišču Draga lahko izberete na primer ajdovo kašo z jabolki in mandlji, ki je prav tako tudi brez glutena.

 

Gostilna Kunstelj

Pri Kunstlju imajo zagotovo eno najlepših teras v mestu in Majina spretnost v kuhinji umešča gostilno med najbolj priljubljene tako za domačine kot tudi turiste. Gostilna je v družini že pet generacij. Maja je njeno vodenje pred nekaj leti prevzela od očeta Toneta. Ponujajo predvsem tradicionalne slovenske jedi, ki jim je Maja dodala modernejši pridih.

Kunstljeva veganska jed s pogledom na Triglav

Čudovito postrežena ajdova kaša s tempehom iz bučnih semen in z zelenjavo, primerna tako za vegane kot tudi za vse z brezglutensko prehrano, je bila pravo razvajanje za moje brbončice. Prav vesela sem, da sem odkrila še eno brezglutensko jed in komaj čakam okušanje drugih jedi na osnovi tempeha.

 

Pri Kunstlju imajo na meniju tudi veliko solat. Večino zelenjave, ki jo uporabljajo v kuhinji namreč vzgojijo na lastnem vrtu ali pa jih pridobijo od kmetov v okolici. Še en razlog več, da jih obiščete ljubitelji zdrave prehrane. Vsem, ki iščejo pravi vikend oddih z dobro hrano, pa je na voljo 10 lepo obnovljenih sob, ki ponujajo izjemen razgled na Julijske Alpe ter dolino reke Save.

 

Gostišče Tulipan

Izvrstna tradicionalna slovenska hrana, postrežena na terasi s pogledom proti Julijskim Alpam. Čeprav je Gostišče Tulipan v Lescah znano po divjačini in sezonskih jedeh, imajo na meniju kar nekaj jedi, primernih za vegetarijance in vegane ter brezglutenskih jedi.

Zelenjavna rižota

Jaz sem poskusila riževe rezance z domačim pestom, na voljo pa so tudi v tem gostišču jedi iz ajde, tempeha, domači skutni štruklji in domači njoki s sirom in sezonskim pestom. Tudi tu vas po slastni večerji lahko namestijo v sobah v nadstropju gostišča.

 

Restavracija Center

Nič ne pretiravam če povem, da sem v leški Restavraciji Center precej redna gostja odkar so mi potrdili diagnozo celiakije. Zakaj? Ker je to edini kraj daleč naokoli, kjer postrežejo okusne, in preverjeno povsem brezglutenske pice. Na lastne oči sem videla, kako je picopek pripravljal brezglutensko pico in brez skrbi jo tam kadarkoli naročim. Njihov zbirni kartonček za ljubitelje pic sem zapolnila večkrat, kot to upam priznati.

Brezglutenska pica

Ampak seveda ne gre samo za pice. V zadnjem času je Restavracija Center v Lescah posodobila svojo ponudbo ter dodala na meni modernejše jedi. Poskrbeli so tudi za vegane in vegetarijance. Njihova zelenjavna rižota, ki je tudi brez glutena, je bila verjetno najokusnejša rižota, kar sem jih kdaj jedla.

Zelenjavna rižota

 

Vila Podvin

Seveda ne morem zaključiti zapisa brez omembe najprestižnejše in mednarodno priznane restavracije v okolici Radovljice. Vila Podvin je v začetku letošnjega poletja prejela Michelinovo zvezdico. Rezultat prvega obiska Slovenije s strani Michelinovih kulinaričnih kritikov je pet restavracij z eno in ena Restavracija z dvema zvezdicama. Veseli smo, da je ena od restavracij tudi članica Okusov Radol'ce.

 

Čestitke Chefu Urošu in njegovi ekipi za izjemen uspeh. V Vili Podvin bodo izvrstno postregli tako vegetarijance kot tudi vegane, priporočam pa, da predhodno rezervirate mizo.

Vila Podvin

Povezane novice

Pogrnjena miza ob vrtu
Unikatno kulinarično doživetje

V sklopu Kulinaričen jeseni, ki poteka oktobra in novembra v Radol'ci, smo leta 2023 predstavitli tudi novo butično kulinarično doživetje Kmetova miza,  ki združuje vrhunske chefe in ekološke kmete. 

11.10.2022 12:06
Baffi Pica
Napolitanske pice iz Radol'ce

Baffi, novinec v družbi Okusov Radol'ce, se bo v novembru, mesecu radolške kulinarike, predstavljal s posebno pico.

01.09.2023 08:00
Narava, kultura in odlična kulinarika

Jesen je izvrsten čas za izlete po Sloveniji. Naj bodo to pohod v naravo ali spoznavanje kulturne dediščine, vsekakor k njim sodi tudi obisk dobre gostilne. Preberite naše tokratne predloge za jesenski izlet v okolico Radovljice.

19.06.2019 13:21
5 restavracij za najboljšim razgledom

Zapisala Adele Gray, junij 2019

 

Ker delam od doma, sta mi pri izbiri lokacije za kosilo ali večerjo enako pomembna tako sprememba okolice kot hrana, čeprav, iskreno, slabi hrani še tako dober razgled ne more pomagati.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih