Letošnji mesec lokalne kulinarike v Radol'ci bomo otvorili z novim butičnim kulinaričnim doživetjem Kmetova miza, na katerem nas bodo razvajali najboljši radolški chefi.
Letos jeseni, ob deseti obletnici Okusov Radol'ce, je napočil pravi čas za novo, butično kulinarično doživetje. Kmetova miza povezuje lokalne kmetovalce in gostince, obiskovalci pa se lahko med obiskom posameznih kmetij prepričajo, da je pot od njive do mize v Radovljici res kratka. Bili smo med prvimi, ki smo se z lojtrnikom podali na potovanje od kmetije do nepozabnega kosila.
Kulinarično doživetje, edinstveno daleč naokoli, se začne z vožnjo na prav poseben način. Trajnostno in z mislijo na preteklost se povzpnemo na stari voz, lojtrnik, ki nas odpelje do prve postaje: Ekološke kmetije Brinšek.
Z lojtrnikom na nepozabno kosilo
Kmetijo, ki je vključena v ekološko kontrolo in biodinamično Združenje Demeter Slovenija, vodita zakonca Brinšek: Monika je po izobrazbi inženirka geodezije in predsednica Društva za biološko - biodinamično gospodarjenje Ajda Gorenjska, Branko je zdravnik, torej psihiater. Z delom na kmetiji, ki so jo pred tem vodili njegovi starši, se ukvarjata že skoraj dve desetletji. Leta 2011 sta za kmetijo prejela certifikat Demeter, ki označuje biodinamično kmetovanje.
Ekološka kmetija Brinšek zajema pet hektarjev in je usmerjena v zelenjadarstvo, poleg tega pa imajo še nekaj krav, bikov in tudi račk. Ob hlevu - v njem ne manjka inovacij, za katere skrbi gospodar kmetije - je tudi manjša mlekarna. V njej zakonca Brinšek zgolj za domače potrebe pripravljata maslo, skuto, sir, jogurte, maskarpone, mocarelo in kar je še takega.
»Najina kmetija, ki je ena od petih v vasi Vrbnje, je samooskrbna. To pomeni, da v trgovini kupimo le posamezna živila, in sicer sol, sladkor, olje in vino,« pojasni Monika Brinšek, njen mož pa med nasmeški doda, da v trgovini tu pa tam kupijo tudi pivo, saj projekt gojenja domačega hmelja nekako še ni tako daleč, da bi že dal tekoče rezultate.
Zelenjava, ki jo zakonca Brinšek pridelata na njivi ob hiši, prek zabojčkov oziroma košaric potuje do kupcev. Ti se na zelenjavo naročijo, nato pa jih pisane košarice vsak teden počakajo v posebnem prostoru na kmetiji. Občasno stojnico Ekološke kmetije Brinšek najdemo tudi na Radolški tržnici, ki je vsako prvo soboto v mesecu med 10. in 12. uro v starem jedru mesta.
Radolška tržnica, vsako prvo soboto v mesecu
»Ker imamo na domačiji prosto hišo, zanjo iščemo najemnike, ki bi si del stroškov lahko plačali z delom na kmetiji,« pojasni Branko Brinšek o tem, da na tako zastavljeni kmetiji vsaka pomoč prav pride.
Monika in Branko Brinšek med sprehodom po biodinamičnem vrtu, na katerem je v zgodnji jeseni še dovolj paradižnika, paprike, solate, bučk, različnih sort blitve, rdeče pese, tudi brokolija in številnih zelišč, pojasnita še nekaj zanimivosti o kmetiji. Tistim, ki jih zanima, pa spotoma nanizata še nasvet ali dva za domače vrtnarjenje.
Sprehod po kmetiji
Po pokušini dobrot z njune kmetije sledi skok na lojtrnik in, ob spremstvu harmonike, imenitna vožnja do naslednje postaje: vrta kmetije Vegerila. Tam nas pričaka vodja kmetije Tilen Praprotnik, kot tudi zbrani chefi, vključeni v Okuse Radol'ce. Prvi pojasni osnovne podatke o kmetiji, medtem ko chefi pripravljajo še zadnje detajle kosila, ki ga postrežejo le nekaj korakov od Vegerilinega vrta.
Unikatno kosilo iz svežih lokalnih sestavin vam bodo pripravili najboljši radolški chefi združeni pod znamko Okusi Radol'ce
Unikatno kosilo utripa v ritmu lokalnih sestavin, ki na krožnikih zasijejo v vsej svoji lepoti, zbrani chefi pa z veseljem povedo, da so bile njihov kuharski navdih sveže sestavine, ki so jih skrbno pridelali kmetje v Radovljici in njeni okolici.
Skratka: Kmetova miza je zares unikatno in hkrati nepozabno kosilo, ki v skladno celoto povezuje trud kmetovalcev in spoštovanje gostincev do sestavin, skrbno pridelanih na domači zemlji.
Bi tudi vi sedli za Kmetovo mizo? Doživite jo lahko že to soboto, 7. oktobra ob 12:00, kot otvoritveni dogodek jesenskega kulinaričnega dogajanja v Radol'ci . Vabljeni da se nam pridružite.
Za kmetovo mizo
Lokalne sestavine, vrhunska priprava in nepozabna doživetja! Oktobra vabljeni na dneve odprtih vrat na kmetijah ter na vodena kulinarična doživetja, novembra pa v najboljše radolške restavracije vabijo izbrani meniji iz lokalnih sestavin.
V sklopu letošnje kulinarične jeseni vabimo na brezplačne vodene kolesarske izlete s kulinaričnim pridihom.
Radol'ca, ki je partner v medregijskem projektu sodelovanja LAS "EKO Okusi Slovenije", jeseni predstavlja dva nova kulinarična produkta.