Okusi Radol'ce: kulinaričen blog

20.11.2018 13:42

zapisal Uroš Štefelin, november 2018

 

V Okusih Radol'ce  novembra restavracije odlično delamo in imamo gostilne polne. A ne želimo si le polnih gostiln, ampak predvsem zadovoljnih gostov, ki se vračajo in raziskujejo vedno nove kulinarične zgodbe.

Že šesto leto zapored vas vabimo v radolške restavracije in gostilne. Vse od 27. oktobra, ko smo mesec odprli s tudi letos razprodano otvoritveno večerjo, vas z lokalnimi meniji vabimo v devet restavracij v Radovljici in njeni okolici.

 

Otvoritveni dogodek je za nas pomemben dogodek, ki se ga vsako leto veselimo. Takrat se družimo mi, kuharji med seboj, srečamo se z našimi dobavitelji in tudi z vami, našimi gosti. Predvsem pa se že pred tem, v pripravah na skupno večerjo spoznavamo in učimo eden od drugega ter poskušamo nove kombinacije lokalnih sestavin. Vedno znova ugotovimo, kako dobro je, da nas je toliko in da kljub temu vsak ima svojo zgodbo in vsak jedi začini po svoje. V tej različnosti smo res bogati.

Otvoritvena večerja, Chefi radolških gostiln

Kuharji devetih radolških gostiln ob pripravi skupne otvortivene večerje meseca lokalne kulinarike. (foto: Boris Pretnar)

 

Kako smo začeli ...

Leta 2013 smo iz zimskega spanja začeli obujati Vilo Podvin. Soočali smo se z negotovostjo glede našega izziva, okolica ni bila navdušena nad našim prihodom. Pa vendar smo prihajali »domov«, v radolško občino. Želeli smo pokazati, da lahko s trdim delom in pozitivno ciljno usmerjenostjo ter predvsem s povezovanjem uspemo. Marsikateri gostinec bi takrat raje videl, da bi ostali na Bledu in pustili več prostora njim. Zdaj so drugačnega mnenja.

 

Že novembra 2013 smo skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Radovljica ter trinajstimi radolškimi restavracijami priredili prvi mesec Okusov Radol'ce in bili pravzaprav prvi v Sloveniji, ki smo se povezali na tak način. Otvoritev meseca Okusov Radol'ce smo priredili v stari radovljiški gostilni Kunstelj, kjer je prvič v 200-letni zgodovini v ekipi strežbe pomagal tudi Jože Andrejaš iz druge stare radovljiške gostilne Lectar. Največja radolška konkurenta sta se povezala. Res lepo, izredna pozitivna energija in polne gostilne v turistično najbolj mrtvem mesecu novembru. Podobno se zgodba odvija od takrat naprej, vsako leto pa dodamo še kak delček k naši kulinarični zgodbi.

 

Otvoritvena večerja leta 2014, Anton Štiherle iz Gostilne Kunstelj streže v Gostilni Lectar.

Na otvoritveni večerji leta 2014, je v gostilni Lectar stregel tudi Anton Štiherle iz Gostilne Kunstelj, foto: Žiga Intihar

 

... in kako nadaljujemo 

Tako smo se pričeli kmalu povezovati tudi med letom, gostimo novinarje in turistične agente, ki obiščejo Radol'co, sodelujemo na novoletnem bazarju Centra za delo in usposabljanje Matevža Langusa Radovljica, z ulično prehrano obogatimo četrtkove poletne večere na Linhartovem trgu, prižig decembrskih lučk in tudi Festival čokolade. Lepo nam je.

Okusi Radol'ce na glasbenih večerih v starem mestnem jedru Radovljice

Okusi Radol'ce poskrbimo za kulinarično obogtitev prireditev v Radovljici. Foto: Jošt Gantar

 

Zelo pomembno je, da se učimo drug od drugega, si pomagamo v najbolj obiskanih terminih, promoviramo drug drugega in si zaupamo. V sodelovanju s Zavodom za turizem smo izdali kulinaričen vodnik po naši destinaciji, knjižico Okusi Radol'ce v štirih jezikovnih različicah. To ni samo vodnik, ampak smo vam v njem zaupali tudi vsak en recept svoje hiše. Knjižice so že doživele ponatis, še prej pa smo poskrbeli še za eno potrditev našega dela.

 

Smo res dovolj dobri?

Že nekaj časa nas je zaposlovala misel o dejanski kakovosti naših restavracij. Res je, da ima vsak svojo zgodbo. Pa jo predstavlja na najboljši možni način? Kaj lahko še izboljša? Ker smo sami preveč vpeti v delaven proces, včasih težko realno presodimo kaj je dobro, kaj odlično in kje smo lahko boljši. Zato smo povabili kulinarične kritike in jih zaprosili za neodvisno in strokovno oceno, ki nam bo pomagala na naši nadaljnji poti. Če želimo slediti naši viziji in postati središče kulinarike, kulture in tradicije Slovenije, moramo nenehno kritično presojati obstoječe stanje, dopolnjevati svoje zgodbe, se povezovati in razvijati.

Zavedali smo se, da bodo mnenja kritikov tudi odločilno vplivala na našo družino Okusov Radol'ce. Kdor minimalnim standardom kakovosti ne bo ustrezal, bo moral zapustiti družino, dokler pomanjkljivosti ne bo odpravil. Pripravljali smo se na nenapovedane prihode ocenjevalcev, pilili svoje zgodbe, jedilnike, postrežbo, uniforme.

In končno smo dočakali opise našega dela. Brali smo o tem, kaj je treba izboljšati, kaj je že dobro in kaj je celo odlično. Res se je naša družina po kritični presoji zmanjšala za nekaj članov, a ti, ki smo ostali, smo se zavezali h kakovosti, k nenehnim izboljšavam, nadgradnji, povezovanju.

 

Kaj si želimo?

V naši Radol'ci želimo zadovoljne goste, ki se vračajo in raziskujejo vedno nove kulinarične zgodbe, ki jih razvijamo zanje. Na takšen način se razvijamo tudi mi. Skupaj smo izpeljali že kar nekaj projektov. Zadnji je bilo na primer snemanje promocijskega videa. Čeprav se v njem niso pojavile vse gostilne, smo z izdelkom vsi zelo zadovoljni in smo film vzeli za svojega. Z veseljem ga pokažemo in ponosni smo, da smo del skupne zgodbe.

 

 

Dragi gost, ostane ti še nekaj časa, da uživaš radolško medeno kulinarično zgodbo letošnjega novembra. Ob zaključku, prvega decembra pa vas vabim v imenu vseh nas v staro mestno jedro Radovljice. Tam bomo s prižigom lučk in ponudbo naše poulične hrane, pričarali še en lep dogodek. Če ti tudi to ne uspe, pa brez skrbi, mi smo tukaj 12 mesecev v letu in prav v vseh letnih časih smo vas veseli. Tako tistih, ki pridete samo enkrat, kot tistih, ki se vračate, nam zaupate in okušate naše kulinarične novosti.

Radol'ca, slovenski center kulinarike, kulture in tradicije, ja, to smo mi!!!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

 

Festival čokolade Radovljica

 

 

Povezane novice

01.11.2019 00:00
Sodelovanje chefov
Gostilne Okusov Radol'ce, november

Lokalne sestavine in vrhunska priprava po dostopnih cenah.

Jedi polnega okusa
Lokalne sestavine in odlične recepture

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.

01.12.2018 17:00
Street Food z Okusi Radol'ce ob prižigu lučk
Sejem, zabava, glasba in street food

Kulinarična pravljica v starem mestnem jedru Radovljice.

Vila Podvin, restavracija z vrtom
Sodobna slovenska kuhinja

Kulinarične dobrote v Vili Podvin, ki jo obdaja prostran vrt, pripravlja eden najboljših slovenskih chefov, Uroš Štefelin.

 

Kmalu v Radol'ci

 

Galerija Šivčeva hiša

Razstava slik priznanega slikarja Klavdija Tutte.

12.04.2019 00:00
Radovljica, 12.-14. april

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

12.04.2019 19:00
Gostilna Avsenik, Begunje na Gorenjskem

Večer, posvečen Avsenikovi glasbi, slovenski kulinariki, ljudskim plesom in običajem ter gorenjski narodni noši.

01.06.2019 12:00
Ponudba craft piva
Radovljica

Festival craft piva, hrane, glasbe in druženja.

 

Aktualno & Blog

 

Radolški prostori za kulturo

V mesecu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, smo pripravili izbor prostorov, kjer se še posebej trudijo za slovensko kulturo.

Radolške prireditve za otroke

Zapisala Rebecca Svetina, februar 2019

 

Na plano s koledarčki, označite dogodke in nastavite opomnike! Radovljica ni zaspano mesto – Radovljica je polna dogodkov. Ne zamudite teh 12 družinam prijaznih dogodkov, nanizanih v nadaljevanju.

26.02.2019 13:57
#ifeelsLOVEnia in #radovljica #radolca

Slovenska turistična organizacija v letu 2019 nadaljuje uspešno digitalno akcijo "Dva milijona razlogov zakaj čutimo Slovenijo". Med 11. in 17 marcem vabi k objavi doživetij z območja Radol'ce. Z nagradno igro se akciji pridružuje tudi Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

10.03.2019 10:28
5 razlogov, ki vas bodo prepričali, da imamo prav

Zapisala Adele Gray, marec 2019

 

Ko sem bila leta 2006 na počitnicah v Sloveniji, sem kolesarila ob reki Savi z Bleda v Radovljico in takoj ko sem se pripeljala v čudovito staro mestno jedro, sem se v Radovljico zaljubila.

Naziv vsebine

V pripravah na največji dogodek
04.03.2019 11:39
26.02.2019 13:57
#ifeelsLOVEnia in #radovljica #radolca
10.01.2019 08:27
Koncerti, kulinarika, zabava
Znani so datumi največjih prireditev letos
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih