Okusi Radol'ce: kulinaričen blog

20.11.2018 13:42

zapisal Uroš Štefelin, november 2018

 

V Okusih Radol'ce  novembra restavracije odlično delamo in imamo gostilne polne. A ne želimo si le polnih gostiln, ampak predvsem zadovoljnih gostov, ki se vračajo in raziskujejo vedno nove kulinarične zgodbe.

Že šesto leto zapored vas vabimo v radolške restavracije in gostilne. Vse od 27. oktobra, ko smo mesec odprli s tudi letos razprodano otvoritveno večerjo, vas z lokalnimi meniji vabimo v devet restavracij v Radovljici in njeni okolici.

 

Otvoritveni dogodek je za nas pomemben dogodek, ki se ga vsako leto veselimo. Takrat se družimo mi, kuharji med seboj, srečamo se z našimi dobavitelji in tudi z vami, našimi gosti. Predvsem pa se že pred tem, v pripravah na skupno večerjo spoznavamo in učimo eden od drugega ter poskušamo nove kombinacije lokalnih sestavin. Vedno znova ugotovimo, kako dobro je, da nas je toliko in da kljub temu vsak ima svojo zgodbo in vsak jedi začini po svoje. V tej različnosti smo res bogati.

Otvoritvena večerja, Chefi radolških gostiln

Kuharji devetih radolških gostiln ob pripravi skupne otvortivene večerje meseca lokalne kulinarike. (foto: Boris Pretnar)

 

Kako smo začeli ...

Leta 2013 smo iz zimskega spanja začeli obujati Vilo Podvin. Soočali smo se z negotovostjo glede našega izziva, okolica ni bila navdušena nad našim prihodom. Pa vendar smo prihajali »domov«, v radolško občino. Želeli smo pokazati, da lahko s trdim delom in pozitivno ciljno usmerjenostjo ter predvsem s povezovanjem uspemo. Marsikateri gostinec bi takrat raje videl, da bi ostali na Bledu in pustili več prostora njim. Zdaj so drugačnega mnenja.

 

Že novembra 2013 smo skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Radovljica ter trinajstimi radolškimi restavracijami priredili prvi mesec Okusov Radol'ce in bili pravzaprav prvi v Sloveniji, ki smo se povezali na tak način. Otvoritev meseca Okusov Radol'ce smo priredili v stari radovljiški gostilni Kunstelj, kjer je prvič v 200-letni zgodovini v ekipi strežbe pomagal tudi Jože Andrejaš iz druge stare radovljiške gostilne Lectar. Največja radolška konkurenta sta se povezala. Res lepo, izredna pozitivna energija in polne gostilne v turistično najbolj mrtvem mesecu novembru. Podobno se zgodba odvija od takrat naprej, vsako leto pa dodamo še kak delček k naši kulinarični zgodbi.

 

Otvoritvena večerja leta 2014, Anton Štiherle iz Gostilne Kunstelj streže v Gostilni Lectar.

Na otvoritveni večerji leta 2014, je v gostilni Lectar stregel tudi Anton Štiherle iz Gostilne Kunstelj, foto: Žiga Intihar

 

... in kako nadaljujemo 

Tako smo se pričeli kmalu povezovati tudi med letom, gostimo novinarje in turistične agente, ki obiščejo Radol'co, sodelujemo na novoletnem bazarju Centra za delo in usposabljanje Matevža Langusa Radovljica, z ulično prehrano obogatimo četrtkove poletne večere na Linhartovem trgu, prižig decembrskih lučk in tudi Festival čokolade. Lepo nam je.

Okusi Radol'ce na glasbenih večerih v starem mestnem jedru Radovljice

Okusi Radol'ce poskrbimo za kulinarično obogtitev prireditev v Radovljici. Foto: Jošt Gantar

 

Zelo pomembno je, da se učimo drug od drugega, si pomagamo v najbolj obiskanih terminih, promoviramo drug drugega in si zaupamo. V sodelovanju s Zavodom za turizem smo izdali kulinaričen vodnik po naši destinaciji, knjižico Okusi Radol'ce v štirih jezikovnih različicah. To ni samo vodnik, ampak smo vam v njem zaupali tudi vsak en recept svoje hiše. Knjižice so že doživele ponatis, še prej pa smo poskrbeli še za eno potrditev našega dela.

 

Smo res dovolj dobri?

Že nekaj časa nas je zaposlovala misel o dejanski kakovosti naših restavracij. Res je, da ima vsak svojo zgodbo. Pa jo predstavlja na najboljši možni način? Kaj lahko še izboljša? Ker smo sami preveč vpeti v delaven proces, včasih težko realno presodimo kaj je dobro, kaj odlično in kje smo lahko boljši. Zato smo povabili kulinarične kritike in jih zaprosili za neodvisno in strokovno oceno, ki nam bo pomagala na naši nadaljnji poti. Če želimo slediti naši viziji in postati središče kulinarike, kulture in tradicije Slovenije, moramo nenehno kritično presojati obstoječe stanje, dopolnjevati svoje zgodbe, se povezovati in razvijati.

Zavedali smo se, da bodo mnenja kritikov tudi odločilno vplivala na našo družino Okusov Radol'ce. Kdor minimalnim standardom kakovosti ne bo ustrezal, bo moral zapustiti družino, dokler pomanjkljivosti ne bo odpravil. Pripravljali smo se na nenapovedane prihode ocenjevalcev, pilili svoje zgodbe, jedilnike, postrežbo, uniforme.

In končno smo dočakali opise našega dela. Brali smo o tem, kaj je treba izboljšati, kaj je že dobro in kaj je celo odlično. Res se je naša družina po kritični presoji zmanjšala za nekaj članov, a ti, ki smo ostali, smo se zavezali h kakovosti, k nenehnim izboljšavam, nadgradnji, povezovanju.

 

Kaj si želimo?

V naši Radol'ci želimo zadovoljne goste, ki se vračajo in raziskujejo vedno nove kulinarične zgodbe, ki jih razvijamo zanje. Na takšen način se razvijamo tudi mi. Skupaj smo izpeljali že kar nekaj projektov. Zadnji je bilo na primer snemanje promocijskega videa. Čeprav se v njem niso pojavile vse gostilne, smo z izdelkom vsi zelo zadovoljni in smo film vzeli za svojega. Z veseljem ga pokažemo in ponosni smo, da smo del skupne zgodbe.

 

 

Dragi gost, ostane ti še nekaj časa, da uživaš radolško medeno kulinarično zgodbo letošnjega novembra. Ob zaključku, prvega decembra pa vas vabim v imenu vseh nas v staro mestno jedro Radovljice. Tam bomo s prižigom lučk in ponudbo naše poulične hrane, pričarali še en lep dogodek. Če ti tudi to ne uspe, pa brez skrbi, mi smo tukaj 12 mesecev v letu in prav v vseh letnih časih smo vas veseli. Tako tistih, ki pridete samo enkrat, kot tistih, ki se vračate, nam zaupate in okušate naše kulinarične novosti.

Radol'ca, slovenski center kulinarike, kulture in tradicije, ja, to smo mi!!!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

 

 

 

Povezane novice

01.11.2019 00:00
Gostilne Okusov Radol'ce, november

Lokalne sestavine in vrhunska priprava po dostopnih cenah.

Jedi polnega okusa
Lokalne sestavine in odlične recepture

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.

01.12.2018 17:00
Street Food z Okusi Radol'ce ob prižigu lučk
Sejem, zabava, glasba in street food

Kulinarična pravljica v starem mestnem jedru Radovljice.

Vila Podvin, restavracija z vrtom
Sodobna slovenska kuhinja

Kulinarične dobrote v Vili Podvin, ki jo obdaja prostran vrt, pripravlja eden najboljših slovenskih chefov, Uroš Štefelin.

 

Kmalu v Radol'ci

 

14.06.2019 00:00
iCankar
Kropa, 14.junij - 5. julij

Dnevi gledališča in glasbe v Kropo vabijo ljubitelje kulture. 

23.06.2019 18:00
O kresi se dan obesi na Gradu Kamen
Grad Kamen, Begunje

Praznovanje kresne noči in dneva državnosti v objemu ruševin Gradu Kamen pri Begunjah.

04.07.2019 20:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Prijeten ambient, odlični koncerti in okusna ponudba ulične prehrane Okusov Radol'ce.

06.07.2019 14:00
Srečanje Slovenk in Slovencev iz zamejstva in sveta

Prvo julijsko soboto se bodo v radovljiškem Grajskem parku zbrali Slovenci iz zamejstva in sveta. 

 

Aktualno & Blog

 

Pregled najboljših otroških igrišč

Zapisala Rebecca Svetina, marec 2019

 

Kje otroci vzamejo vso energijo?! Ko se morajo vaši otroci malce zdivjati, vi pa bi radi le posedeli na klopi ali si privoščili kavo, razmislite o obisku teh otroških igrišč v Radovljici in na Bledu ter v njuni okolici. Vsako ima svoje prednosti.

05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica

Čebelarski muzej v Radovljici že 60 let hrani najdragocenejšo dediščino slovenskega čebelarstva.

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev

Pripravili smo letošnji koledar poletnih prireditev.

Naziv vsebine

14.06.2019 08:03
13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev
12.06.2019 15:35
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih