Skoči do osrednje vsebine

Pogrnjena miza

Nedeljsko kosilo

18.10.2023 10:09

Nedelja je čas za družinsko druženje ob okusnem nedeljskem kosilu. Preverite kakšen je tradicionalen nedeljski meni in kje vam ga bodo postregli v Radovljici in njeni okolici.

Nedeljsko kosilo ima za nas poseben pomen. Ne le zaradi skrbno pripravljenih in tradicionalnih jedi, ampak tudi zaradi družinskih vezi, ki se še danes pletejo in utrjujejo ob tem skorajda obrednem tedenskem srečanju generacij.

 

Če boste domačine v Radovljici in okolici vprašali, kaj je zanje tipično nedeljsko kosilo, bodo njihovi odgovori podobni: najprej obvezno goveja juha, nato pečenka ali kar govedina iz juhe ter krompir, na koncu še krasna domača sladica. Nanizali smo nekaj gostiln, v katerih je tipično kosilo ob nedeljah še na voljo.

 

Goveja juha

Nedeljsko kosilo se začne z govejo juho. 

 

Stari del Radovljice

V vsaj treh gostilnah, ki jih najdemo v jedru mesta, pogosto diši po nedeljskem kosilu, in te so: Avguštin (Linhartov trg 15), Lectar (Linhartov trg 2) in Kunstelj (Gorenjska cesta 9). Pri Kunstlju denimo domačo govejo juho postrežejo z rezanci in zelenjavo. Za glavno jed lahko izberete svinjsko ali telečjo pečenko s praženim krompirjem in zelenjavo, za sladico pa je tu jabolčni zavitek.

 

V Lescah in okolici

Tudi v Restavraciji Na Kležnk (Begunjska cesta 10), umeščeni na leško letališče, kuhajo govejo juho z rezanci. Pečenko vam postrežejo s praženim krompirjem, za posladek priporočajo grmado – bogato in sočno sladico, po kateri je ta restavracija znana že vrsto let.

 

Nedaleč od leškega letališča je Restavracija Krek (Hraška cesta 15), v kateri nedeljsko kosilo največkrat zaključi jabolčni štrudelj, v neposredni bližini pa je še Gala in (Hraška cesta 13), kjer v jedilnem listu lahko izberete govejo juho, pečenko s praženim krompirjem in poljubno sladico. V središču Lesc vas nedeljsko kosilo z govejo juho, praženim krompirjem, pečenko in solato ter sladico, čaka v Gostilnici in piceriji Leščan (Alpska cesta 33), v Restavraciji Center (Alpska cesta 58) ter seveda v Gostišču Tulipan (Alpska cesta 8), kjer so posebej znani po praženem krompirju.

 

Pečenka in pražen krompir

Juhi sledi pečenka in pražen krompir. 

 

Šobec, Kropa, Posavec

Če vas pot ponese do kampa Šobec, predlagamo postanek v tamkajšnji Restavraciji Šobec (Šobčeva cesta 29), saj tudi tu skuhajo odlično govejo juho, ki ji sledi pečenka s krompirjem in na koncu obroka še sladica.

Ob obisku Krope je naš namig Gostilni pri Jarmu (Kropa 2, Kropa), kjer ob za Kropo značilnih jedeh pripravljajo tudi odlična nedeljska kosila.

Dve juhi, govejo in gobovo, pa za slovensko kosilo priporočajo v restavraciji Houston Resort (Posavec 85, Podnart), kjer za glavno jed, poleg mesa, postrežejo pražen krompir in sirov štrukelj, nato pa za piko na i sledi še dišeči jabolčni zavitek.

 

Sladica

Za piko na i po kosilu, še sladica.

 

Begunje na Gorenjskem

Če je bila nekoč ob nedeljskem kosilu obvezna spremljava slovenska glasba, je prav, da skočimo tudi v Begunje na Gorenjskem. V Gostilni Avsenik (Begunje na Gorenjskem 21) boste nedvomno ob nedeljskem kosilo prisluhnili tudi narodno-zabavni glasbi ki je tu doma. Slovensko navdahnjena kosila ob sobotah, nedeljah in praznikih kuhajo tudi v Gostilni pr' Tavčar (Begunje na Gorenjskem 73) in v Gostišču Draga (Begunje na Gorenjskem 142).

Še en namig: odlično hrano kuhajo tudi v gorskih kočah, ki na Radovljico pogledujejo z okoliških planin. Če se pravočasno naročite, vam klasično slovensko kosilo pripravijo tudi v Partizanskem domu na Vodiški planini (Kropa 180), do koder se lahko povzpnete peš ali se do tja z avtomobilom odpeljete po ovinkasti makadamski cesti, ki je primerna tudi za odlično pripravljene kolesarje.

 

In kaj predlagamo, ko nedeljsko kosilo kuhate doma?

Zagotovo so tudi (poleg časa in pravega recepta) pomembne dobre sestavine, ki jih dobite:
-    Mesarija Mlinarič – meso
-    Jušna zelenjava in krompir – tržnica pred KGZ Sava, Radolška tržnica, kmetije v okolici
-    Rezanci za v juho – Mlin Globoko

 

Dekle na tržnici

Radolška tržnica, vsako prvo soboto v mesecu med 10.00 in 12.00 uro.

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovoren Javni zavod Turizem in kultura Radovljica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vir financiranja: Evropski skmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) Projekt LAS "EKO Okusi Slovenije"

Povezane novice

17.10.2023 14:57
Gospod na vrtu
Pogovor z lokalnim pridelovalcem

Restavracije Okusov Radol'ce odlikujejo vrhunske jedi, ki temeljijo na svežih, sezonskih in lokalno pridelanih sestavinah. Obiskali smo kmetijo Vegerila, ki je eden od dobaviteljev Okusov Radol'ce. 

25.10.2023 10:33
Pogovor s Chefi
Za mizo s chefi

Okusi Radol'ce so posebno kulinarično združenje. Za že več kot 10 let trajajoče lokalno povezovanje je na prvem mestu krivo odlično sodelovanje med partnerji. Kako in zakaj jim to uspeva, razkrivajo v pogovoru štirje radolški chefi. 

Lokalne sestavine in odlične recepture

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih