Skoči do osrednje vsebine

Radovljica v decembru

Na izlet v praznično Radol'co

12.12.2022 11:40

Izbor nasvetov in idej, ki vam bodo v pomoč pri decembrskem obisku Radovljice.

December v Radovljici je čas lučk in okraskov, prazničnih dogodkov, sejmov in nakupovanja daril, domačih dobrot, veselja, druženja z družino in prijatelji ter zimskih radosti. Za popoln praznični izlet ali kratek družinski pobeg, smo vam v tokratnem blogu pripravili izbor koristnih idej in nasvetov.

 

Obiščite nas z javnim prevozom

 

Obisk Radovljice z javnim prevozom je zelo enostaven saj se železniška in avtobusna postaja nahajata le korak stran od starega mestnega jedra, kjer v decembru domuje praznično dogajanje. Ne pozabite, vikendi in prazniki so še posebej ugodni, saj pri nakupu vozovnic lahko koristite 75% popust. Preverite tudi pakete, ki smo jih pripravili v sodelovanju s Slovenskimi železnicami za vse, ki potujete z vlakom. 

 

DECEMBRSKI DOGODKI

Slikovito staro mestno jedro Radovljice z decembrom in praznično okrasitvijo postane še bolj čarobno, kot iz pravljice. Trg preplavi živahno decembrsko vzdušje v katerem se prepletajo praznični sejmi, ulične predstave, koncerti, ustvarjalne delavnice in vonj po kulinaričnih dobrotah Okusov Radol'ce. V našem spletnem koledarju lahko preverite kaj se bo dogajalo v času vašega obiska.

 

Predstava v Radovljici

Decembrsko dogajanje na trgu vsako leto popestrijo zanimive ulične predstave domačih in tujih umetnikov.

 

ZA NAJMLAJŠE OBISKOVALCE

Za najmlajše obiskovalce, smo tudi v tem decembru pripravili prav posebno dogodivščino »Potep po prazničnem mestu«. Letak z zemljevidom in navodili vas čaka v TIC Radovljica.

 

Med obiskom Radovljice, imate odlično priložnost, da obiščete Čebelarski muzej in poletite skozi našo bogato čebelarsko preteklost, ter spoznate zanimive posebnosti kot so kranjska čebela, tradicionalni panji, panjske končnice, čebelnjaki in prevažanje čebel na pašo. Razstava je podprta z video vsebinami ter interaktivnimi točkami za otroke in mladino.

V okolici Radovljici lahko obiščete tudi Alpski smučarski muzej Elan v Begunjah na Gorenjskem, kjer vas čaka še ena zanimiva družinska dogodviščina- muzejska učna pot Elankova pustolovščina, na Brezjah pa lahko obiščete čaroben svet jaslic v Muzeju jaslic na Brezjah

 

Z decembrom v Radovljici ponovno zaživi tudi radovljiško pokrito drsališče. Obiskovalcem je na voljo izposoja drsalk in pripomočkov za drsalce začetnike. Odprto od ponedeljka do petka med 15:00-18:00, med vikendi, prazniki in počitnicami pa je odprto med 10:00-18:00.  

Na dogodivščino "Potep po prazničnem mestu" se lahko podate preko celega decembra.

 

PO RADOVLJIŠKIH POTEH

Tematske in druge poti, ki vas bodo nagradile s čudovitimi razgledi na dolino in zasnežene Alpe v ozadju, so priljubljene v vseh letnih časih. Do izhodišč v Begunjah se lahko odpravite z avtobusom, mnoge od njih pa se pričnejo že v starem mestnem jedru Radovljice- prav tu pa je izhodišče za naš decembrski predlog- Zijavka nad Kamno Gorico. Iz okrašenega Linhartovega trga se boste pri razgledni točki spustili levo po asfaltni cesti, kjer boste že po nekaj korakih pred mostom, na levi strani ceste opazili oznake za "Pusti grad", ki jim boste sledili (saj prvi del poti poteka po enaki trasi). Od tam boste pot nadaljevali po stopnicah navzdol ter naprej po stezici, ki vas bo pripeljala do slikovite Fuxove brvi. Po prečkanju brvi čez reko Savo, boste sledili oznakam »Kamna Gorica«. Pot mimo vikenda vas bo po gozdni cesti ob kateri ležijo zanimivi konglomeratni balvani pripeljala do znamenja in označenega razpotja, kjer boste pot nadaljevali po označeni stezi levo navzgor proti vašemu cilju »Zijavka«. Od tu ni več daleč, po nekaj minutah hoje boste prispeli do razglednika nad Kamno Gorico, slikovite kovaške vasi, ki jo krasijo mogočne fužinarske hiše. V bližini se nahaja tudi razglednik Ojstra peč, od koder se odpira lep razgled na dolino reke Save, Radovljico in Karavanke. Dolžina poti v obe smeri je 7km in predvidoma traja 3-4 ure. Vabljeni po brezplačno karto pohodniških poti v TIC Radovljica, ki se nahaja na izhodišču poti (Linhartov trg).

 

Pogled na Kamno Gorico

Razgled z Zjavke na staro fužinarsko naselje Kamno Gorico

 

NA KOSILO

Za popoln dan, pa na domače dobrote k Okusom Radol'ce. Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice že od nekdaj velja za kakovostno in pristno. Vabljeni na okušanje odličnih jedi iz lokalno pridelanih surovin. Okusi Radol'ce nas bodo s svojo slastno street food ponudbo v decembru obiskali tudi na trgu. 

 

Okusi Radolce

Street food z Okusi Radol'ce na Linhartovem trgu

 

Po RADOLŠKO ČOKOLADO

Med obiskom najslajšega slovenskega mesta, ki slovi po medu in festivalu čokolade, je postanek v butični čokoladnici Radol'ška čokolada obvezen. Preverite bogat izbor vrhunskih ročno izdelanih pralin in poiščite svojo najljubšo. 

 

Čokolada iz Radovljice

Na obisku v  butični čokoladnici Radolška čokolada

 

NA KOZAREC vrhunskega SLOVENSKEGA VINA

Prazniči december, pa je zagotovo pravi čas tudi za srečanje s prijatelji in znanci ob žlahtni kapljici. Privoščite si kozarec vrhunskega slovenskega vina v Vinoteki Sodček, ki se nahaj ob vstopu v staro mestno jedro. 

 

Ljubitelji dobrih vin boste še posebej uživali na skrbno pripravljenih degustacijah.

 

NASTANITVE

Veselo decembrsko dogajanje in zanimiva okolica vas vabijo, da ostanete pri nas več dni. Preverite bogat izbor nastanitev

Nastanitev v Radovljici

Poiščite svojo nastanitev na spletni strani radolca.si

 

Povezane novice

01.12.2023 00:00
Linhartov trg, Radovljica

Decembrski dogodki in čarobno praznično vzdušje v starem mestnem jedru Radovljice.

01.12.2023 17:00
Linhartov trg, trg pred cerkvijo

Decembra bodo v starem mestnem jedru Radovljice kar sedemkrat nastopili ulični umetniki. 

01.12.2023 15:00
Linhartov trg, Radovljica

Na Linhartovem trgu boste lahko izbirali krasne izdelke praznične ponudbe rokodelcev. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih