Skoči do osrednje vsebine

Kultura v Radovljici: kam na kulturne prireditve?

V mesecu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, smo pripravili izbor prostorov, kjer se še posebej trudijo za slovensko kulturo.

Kulturna prireditev je lahko koncert ali gledališka predstava. Lahko je literarni večer ali razstava. Za nekoga je kultura umetniški film, za drugega pa dobra knjiga. Vse te umetniške zvrsti lahko najdete tudi v Radovljici in njeni okolici.

 

MUZEJI V RADOVLJICI IN OKOLICI

Ko govorimo o muzejih v Radovljici, imamo vedno dilemo, kaj izpostaviti. Kar 14 je muzejskih zbirk in hiš, ki si jih lahko ogledate po rednem urniku ali predhodnem dogovoru. Tokrat smo se odločili izpostaviti muzeje, ki delujejo pod okriljem Muzejev radovljiške občine. Ti namreč predstavljajo pomemben kraj ne le za stalne razstave, ampak tudi za kulturne prireditve in druženja. Vrsto prireditev pripravljajo prav na dan slovenskega kulturnega praznika, ko jih lahko obiščete brezplačno!

Galerija Šivčeva hiša, Radovljica

  • Kulturnemu prazniku, posvečenemu našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu, je po tematiki zagotovo najbolj soroden Mestni muzej. Stalna razstava je posvečena v Radovljici rojenemu Antonu Tomažu Linhartu. Spoznali boste začetke slovenskega gledališča ter zgodovinopisja in nastanek prve javne knjižnice v Ljubljani.
  • Na drugo mesto v tej isti »kulturni« lestvici postavljamo Galerijo Šivčeva hiša. To je hiša, ki z razstavami v Radovljico (in na Gorenjsko) prinaša izjemna dela slovenskih, občasno tudi tujih umetnikov. Zaklad hiše, ki je, mimogrede, zaradi ohranjene arhitekturne podobe zanimiva že sama po sebi, predstavlja zbirka ilustracij. Na stalni razstavi je predstavljenih 27 izvirnih ilustracij, med njimi dela Mojce Cerjak, Zvonka Čoha, Jelke Godec Schimdt, Marjana Mančka, Jelke Reichman, Marlenke Stupica, Gorazda Vahna, Melite Vovk in številnih drugih znanih slovenskih ilustratork in ilustratorjev.
  • Tretje mesto si delita dve muzejski enoti. Kovaški muzej v Kropi in Čebelarski muzej v Radovljici. Prvi predstavlja ob zgodovini železarstva, ki je njegova osrednja tema, tudi bogato zapuščino umetniškega kovača Joža Bertonclja. Izjemna dela! Čebelarski muzej pa z največjo ogledno zbirko panjskih končnic pred vaše oči postavlja tradicionalno slovensko ljudsko umetnost.
    Poleg teh štirih, v okviru Muzejev radovljiške občine deluje še Muzej Talcev v Begunjah na Gorenjskem.

LINHARTOVA DVORANA

Linhartova dvorana je prostor, ki združuje gledališke predstave slovenskih profesionalnih gledališč ter kino program, katerega pomemben del predstavljajo t.i. Art filmi. To je dvorana, ki se ob gledaliških predstavah napolni do zadnjega kotička, ob prihodu v kino pa vas ne pozdravi vreča kokic temveč prijazen nasmeh in domačnost.

Linhartova dvorana Radovljica

V februarju v programu izpostavljamo koncert Tori Tango, ki bo mešanica kar treh kulturnih zvrsti: glasbe, plesa in poezije. Med 18. in 23. februarjem pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji gorniških in dokumentarnih filmov, saj bo radovljiška Linhartova dvorana eno od prizorišč 13. Festivala gorniškega filma. Posebej ponosni smo lahko na slovensko kino premiero filma Nepoškodovane, ki skozi oči neustavljivega borca za reke, domačina Roka Rozmana, razkriva zgodbo o balkanskih rekah, ki so bile rdeča nit projekta Balkan River Tour. Projekta, ki velja za največjo evropsko akcijo ohranjanja rek.

 

KNJIŽNICA ANTONA TOMAŽA LINHARTA

Že ko se je knjižnica stiskala v Šmajdovi vili, je bila prostor za literarne večere, predavanja in otroške prireditve. Z večjo in sodobnejšo knjižnico na Vurnikovem trgu, so tudi prireditve v novih prostorih lažje zadihale in dobile večjo dvorano, otroci pa svoj prostor. Knjige lahko udobno prebirate kar v knjižnici, v kolikor imate otroke, pa se ti lahko med tem zamotijo v didaktični sobi za otroke.  

 

RADOVLJIŠKA GRAŠČINA

S svojimi dvoranami in glasbeno šolo je graščina na Linhartovem trgu prostor za koncerte vse leto. V Baročni in Plesni dvorani nastopajo akustične in komorne zasedbe, v dvoranah glasbene šole pa se odvijajo koncerti učencev ter učiteljev.

Koncert v Baročni dvorani Radovljiške graščine

Vsako leto avgusta je graščina dom najstarejšega festivala stare glasbe v Sloveniji, Festivala Radovljica. Na dan slovenskega kulturnega praznika bo prav tu, v Baročni dvorani, potekala osrednja občinska proslava ob kulturnem prazniku.

 

KULTURNI DOM KROPA

Pokukajmo še ven iz našega centra, v Kropo. Ob prihodu v Kropo vas na levi strani pozdravlja velika stavba, katere vhod krasijo lično kovana železna vrata. Kako značilno za Kropo! V kulturnem domu potekajo predstave in koncerti ob raznih priložnostih, izpostavljamo pa na tem mestu Festival gledališča Kropa, ki se odvija vsako leto v juniju.

Kulturni dom Kropa

Podobni ali manjši kulturni domovi in dvorane so tudi v drugih krajih občine. Predvsem ob kulturnem prazniku, krajevnih praznovanjih in prazničnem decembru predstavljajo prostor za koncerte, proslave in ob njih prijetno druženje domačinov.

 

Povezane novice

10.01.2019 08:27
Koncerti, kulinarika, zabava
Znani so datumi največjih prireditev letos

Znani so datumi največjih prireditev v destinaciji Radol'ca v letu 2019. Letos različni organizatorji pripravljajo kar 5 festivalov, med njimi en povsem nov festival.

14.02.2019 19:00
Tori Tango
Linhartova dvorana Radovljica

Valentinov koncert, ki združuje izvrstno glasbo, čutno poezijo in strasten ples.

10.08.2024 20:00
Radovljiška graščina, avgust

Radovljica vsako leto avgusta razveseljuje ljubitelje stare glasbe. Poleg koncertov potekajo tudi glasbene delavnice.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih