Skoči do osrednje vsebine

17. Festival gorniškega filma

13.02.2023 18:00

Slovenski festival tudi tokrat z odličnim izborom filmov prihaja v Linhartovo dvorano Radovljica.

Festival se odvija v Ljubljani, Domžalah, Celju in Radovljici, tudi tokrat pa prinaša bogat izbor dokumentarnih filmov z gorsko in alpinistično tematiko. 

 

Program v Radovljici:

PONEDELJEK, 13.2.
  • ob 18.00: Pasang: v senci Everesta

Otvoritveni film Festivala v kinu Radolca o prvi Nepalki na vrhu Everesta. Njena pogumna, a tragična zgodba je navdihnila celotno nepalsko državo.

 

  • ob 20.00 sklop filmov: My Phantom, Reinhard Karl: Umetnost Plezanja, Dežela Ega, V Senci Čamlanga

Moj Fantom: Intimna in iskrena zgodba nizozemske alpinistke Line van den Berg, ki osvetljuje vlogo ženske v svetu sodobnega alpinizma. Line je več let iskala »popolno« soplezalko, ki bi delila njeno strast za gore, obenem pa se je v športu, kjer prevladujejo moški, soočala s številnimi težavami. Toda izkazalo se je, da je to iskanje soplezalke morda drugotnega pomena, saj je morala Line predvsem najti svoje mesto v družbi.

Reinhard Karl: Umetnost plezanja :V ilustrirani knjigi »Erlebnis Berg: Zeit zum Atmen« (Izkušnja gora: Kjer lahko zadihaš) je alpinist, pisatelj in fotograf Reinhard Karl opisal odnos do življenja generacije alpinistov in plezalcev. Reinhard je znal na sebi lasten način izraziti svoje misli, občutke in doživetja gora, tako v besedi kot v sliki. Pisatelj in filmar Tom Dauer nam bo s pomočjo umetnice Clare Happ pokazal, da so Reinhardova dela še danes nekaj posebnega.

Dežela Ega: Marek Molek in Bruno Grassi sta tik pred tem, da preplezata The Great Troll, zadnjo in najtežjo goro, ki še ostaja neosvojena. Toda ustavijo ju huda nevihta, izčrpanost in slabe snežne razmere, čeprav je vrh na dosegu roke. Med njima se vname prepir, saj se ne moreta zediniti, če naj povesta resnico. Med nevarnim sestopom se bo eden izmed njiju poslužil vseh sredstev, da bi soplezalca prepričal v svoj prav.

V Senci Čamlanga: Severna stena Čamlanga, ki je visoka skoraj 2000 metrov, njen rob pa sega vse do 7200 metrov nad morjem, je ena zadnjih velikih nepreplezanih sten Himalaje. Benjamin Védrines se odloči, da jo bo skušal preplezati s Charlesom Duboulozom, odličnim alpinistom, ki pa nima pravih izkušenj z velikimi višinami. Pršni plazovi, viseči bivaki, raztežaji mešanega plezanja in navpičnega ledu … To je vrhunski himalajizem 21. stoletja.

 

SREDA, 15.2.

  • ob 18.00: sklop filmov: Brez Vrtoglavice, Izvir

Brez Vrtoglavice: Richard Coray je bil redkobesedni švicarski graditelj, ki je z opaži in pomožnimi mostovi ustvarjal neverjetne nosilne konstrukcije. Njegove gradnje so bile resnične spektakularne. Ukvarjal se je tudi z osnovnimi vprašanji lesogradnje. Kot tesar je v času življenja zaslovel po vsem svetu, še danes pa njegovo legendarno delo občudujejo tako inženirji kot tudi laiki.

Izvir: Rabelj je obmejni kraj, skrit v gozdovih Julijskih Alp, ki je danes le še bleda senca svoje nekdanje podobe, ko je bilo to eno najrazvitejših naselij na širšem področju. V tunelih opuščenega rudnika še vedno odmevajo zvoki trdega dela in zgodbe posameznikov ohranjajo spomin na neke druge čase. Čeprav je politika pozabila nanj, Rabelj še vedno sanja o lepši prihodnosti.

 

  • ob 20:00: sklop filmov: Reševanje ledenikov, Valtellina Narava Evrope, Bele Sanje

Reševanje ledenikov: Znanstvenik z ekipo skuša ustaviti neizogibno taljenje ledenikov v Alpah. Dr. Felix Keller, švicarski glaciolog, s sodelavci razvija zapleten sistem, s katerim bi snežnico in ledeniško vodo uporabili za izdelavo umetnega snega. Za razliko od drugih je njihova rešitev primerna tudi za večje površine in z njo bi lahko rešili celoten ledenik Morteratsch. Njihova prizadevanja, da bi zimo ohranili tudi za prihodnje generacije, so odraz zagnanosti, vztrajnosti in ljubezni do Alp.

Valtellina Narava Evrope: V Alpah je kraj, kjer se Sredozemlje sreča z borealnimi barji severne Evrope in kjer skupaj živijo vrste iz povsem različnih habitatov. Neverjetne pokrajine, od nižin do ledenikov, se nahajajo le nekaj korakov vsaksebi. To zakladnico biološke raznovrstnosti žal ogrožajo ljudje, a k sreči jo varuje mreža zaščitenih območij, ki bi morala biti karseda povezana. Ta kraj je Valtellina, zbirališče evropske narave.

Bele Sanje: Nagrajeni fotograf Jérémie Villet se odpravi na samotno popotovanje po zasneženih pokrajinah severne Kanade, kjer išče legendarno snežno kozo. V želji po fotografiranju živali, ki jim ne pridejo do živega tudi najbolj zahtevne razmere, bo prečil prepadne vrhove in se zoperstavil elementarnim silam narave.

ČETRTEK, 16.2.  

  • ob 18.00, sklop filmov: Prvi Osvajalci Everesta Pripovedujejo, Ledeni doktor

Prvi Osvajalci Everesta Pripovedujejo: Sto let po prvi odpravi na Everest je napočil čas, da ponovno raziščemo zgodbe iz let 1921, 1922 in 1924. Julie Summers, pranečakinja Sandyja Irvina, ki je z Georgom Malloryjem za vedno ostal na gori ob poskusu prvega vzpona, nas bo popeljala skozi zgodovino osvajanj Everesta, pri čemer ji bodo pomagali številni uveljavljeni alpinisti. S posnetki Joela Noela in fotografijami iz arhiva britanskega Alpine Cluba nas bo film popeljal v preteklost in nam približal pionirsko obdobje raziskovanj Everesta.

Ledeni doktor: Angnima Šerpa, prvi »Ledni doktor«, na pobočjih Everesta že več kot trideset let opravlja najbolj nevarno delo na svetu. Kalejdoskopski in meditativen pogled na zadnjo sezono, ki jo je pred svojo smrtjo preživel v vlogi vodje Lednih doktorjev.

 

  • ob 20:00, sklop filmov: Najbolj Temno Je Pred Zoro, Pod Mostom, Ultimativno Prečenje

Najbolj Temno Je Pred Zoro: 

Pridružite se Siebeju Vanheeju, ki se je lotil najtežje dolge smeri v dolini Yosemite, in spoznajte njegov avtentičen pristop k plezanju. Siebe je kmalu videl, da bo slavna smer Dawn Wall precejšen zalogaj, in nastal je film, temelječ na osebnih izpovedih in čudovitih posnetkih, ki ne pripoveduje zgolj o plezanju.

Pod Mostom: Ko zaradi ukrepov proti širjenju virusa Covid-19 nista mogla potovati v tujino, sta si vrhunska britanska plezalca Pete Whittaker in Tom Randall poiskala avanturo bližje domu. Rodila se je ideja za enega najbolj nenavadnih vzponov, kar sta se jih kdaj lotila: plezanje 800-metrske poči pod avtocestnim mostom, pod katerim sta visela več dni. Na tej neverjetni pustolovščini sta se srečala s težkimi plezalnimi gibi, prometom, zaradi katerega se je tresel ves most, pa tudi z varuhi reda.

Ultimativno Prečenje: Na izjemno dolgem in zahtevnem povezovalnem vzponu, na katerem sta stopila na sedemnajst vrhov, sta morala Alex Honnold in Tommy Caldwell napeti vse sile, na plan pa je prišla tudi njuna nežnejša plat.

 

PETEK, 17.2.

  • ob 20.00: nagrajeni filmi 17. Festivala gorniškega filma

SOBOTA, 18.2.

  • 18:00: nagrajeni filmi 17. Festivala gorniškega filma
  • 20:00: nagrajeni filmi 17. Festivala gorniškega filma

 

SPORED

Nakup vstopnic: Linhartova dvorana Radovljica, 04 537 29 00

Povezane novice

Dvorana z velikim odrom

Kapaciteta največje dvorane: 220

Število konferenčnih dvoran: 1 + balkon+ hodnik

Oder: da v dvorani

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih