Skoči do osrednje vsebine

18. Festival gorniškega filma

13.02.2023 18:00

Slovenski festival tudi tokrat z odličnim izborom filmov prihaja v Linhartovo dvorano Radovljica.

Festival se odvija v Ljubljani, Domžalah, Celju in Radovljici, tudi tokrat pa prinaša bogat izbor dokumentarnih filmov z gorsko in alpinistično tematiko. 

 

Program v Radovljici:

TOREK, 13.2.

  • ob 18.00: Divje lepote / Skupaj za rise / Darovi čakanja

 

Divje lepote

Izjemni posnetki čudovitih živali gorskega sveta, posneti na začetku zime v Švicarskih Alpah (v Waadtu in Wallisu) in narodnem parku Gran Paradiso. Narava se izraža povsem jasno, vsak komentar bi bil odveč, samo glejte in uživajte v izjemnih posnetkih.

 

Skupaj za rise

Risom v Sloveniji in na Hrvaškem grozi ponovno izumrtje. Njihova največja grožnja je parjenje v sorodstvu, zato so v okviru projekta LIFE Lynx pripeljali 18 risov, ki bodo osvežili kri in populaciji pomagali preživeti. Projekt je združil strokovnjake, raziskovalce, naravovarstvenike in lovce iz petih evropskih držav, z enotnim ciljem – rešiti rise pred ponovnim izumrtjem. Skupaj bomo ohranili risa, največjo mačko, ki živi v evropskih gozdovih.

 

Darovi čakanja

Darovi čakanja je avtorjeva osebna zgodba o občutkih, ki so ga prevevali ob dolgih čakanjih v Naravi, kjer je iskal najbolj razvpitega plenilca naših gora: volka. To je bila intimna izkušnja, polna šepetanj, dolgih čakanj in dragocenih trenutkov, v katerih je skušal odstreti tančico nerazumevanja, ki dandanes ločuje človeka in divjino.

 

SREDA, 14.2.
  • ob 18.00: Rožle Bregar: Islandija: Moj drugi dom

Rožle Bregar je doma v naravi. Njegova ljubezen do fotografije in pustolovskih športov ga je spremenila v nagrajenega snemalca in filmskega režiserja. Znan je po tem, da odlično opravlja svoje delo v ekstremnih razmerah. Posveča se iskanju izmuzljivih trenutkov, oddaljenih pokrajin in čustev ekstremnih športov na prostem. Občudovanje sveta in potopljenost v življenjski slog sta ga pripeljala do Islandije. Vsako leto v družbi prijateljev odkriva njene najbolj odročne kotičke, kamor turisti ne zaidejo. Na Islandiji ustvarja dokumentarne in komercialne filmske ter fotografske projekte. Vsak projekt pa je odprava zase.

 

  • ob 20.00: Viharnik z roba, 100 let Skalašev

Joža Čop, mali človek iz ljudstva si je pridobil globoko spoštovanje, zaupanje in poklon celotne slovenske intelektualne elite ter svojih sodobnikov. Enako pa tudi vseh kasnejših generacij slovencev. Bil je vzor Skalašem, Oton Župančič pa mu za pedesetletnico napiše ter posveti odo, - bil pa je tudi vzor celotni kasnejši prihajajoči mladi generaciji alpinistov. Nastopil je v prvih dveh slovenskih filmih »V kraljestvi zlatoroga« ter »Triglavske strmine«, ob osemdesetletnici pa se mu je pisatelj Tone Svetina poklonil z avtobiografskim romanom »Stena« Vseeno pa pravi: »Nikoli nisem plezal zaradi slave in časopisov, da bi si potem ljudje z menoj brisali rit.« Film je hkrati zgodba o Skalaših ter zibelki, rojstvu in začetkih oblikovanja slovenske intelektualne ter športne elite, - slovenskega vitalizma, samozavesti in narodnega ponosa.

 

ČETRTEK, 15.2.

  • ob 18.00: Mongolija: Dolina medvedov

Tajga, znana tudi kot borealna gozd, predstavlja približno 17% površine Zemlje in ima najvišjo gostoto rek ter naravnih izvirov na svetu. V Mongoliji so njene prvinske gozdove in čiste vode ohranile celotno nomadsko prebivalstvo na teh tleh tisoče let.

Vendar so bogati naravni viri teh mongolskih zemljišč v zadnjih 30 letih padli v roke nelegalnih lovcev in rudarjev, pogosto lokalnega prebivalstva. V le nekaj letih je država doživela zaskrbljujoč kolaps svoje biotske raznovrstnosti. Pred to zaskrbljujočo situacijo je mongolsko Ministrstvo za okolje leta 2012 ustanovilo Park "Rdeča Tajga", ki ga vodi nadzornik Jal Tumursukh.

Naloga tega nekdanjega lokalnega lovca je zdaj izvajati zakon o varstvu okolja, katerega cilj je končati nelegalno rudarjenje, pa tudi tradicionalne prakse lova in nomadizma. Zelo občutljiva naloga za pravičen namen, za katerega skuša glavni nadzornik pridobiti čim več gozdnih stražarjev iz nezadovoljnih lokalnih skupnosti. 

 

  • ob 20.00: Pajek v Patagoniji

Fitz Roy, Murallón, Cerro Torre, Riso Patrón, Standhart … Visoki skalni stolpi, ki se iz ledenih prostranstev dvigajo v nebo, pogosto zakrito z nevihtnimi oblaki. Casimiro Ferrari je bil eden najvidnejših pionirjev plezanja v Patagoniji in s tovariši iz skupine »Ragni di Lecco« je v tamkajšnjih stenah pustil neizbrisen pečat. Danes njegove stene raziskuje mladi alpinist Matteo della Bordella, ki skupaj s prijatelji ponavlja obstoječe smeri in pleza nove linije v lahkem, futurističnem slogu.

 

PETEK, 16.2.

  • ob 20.00: nagrajeni filmi 18. Festivala gorniškega filma

SOBOTA, 17.2.

  • 18:00: nagrajeni filmi 18. Festivala gorniškega filma
  • 20:00: nagrajeni filmi 18. Festivala gorniškega filma

 

SPORED

Nakup vstopnic: Linhartova dvorana Radovljica, 04 537 29 00

Povezane novice

Dvorana z velikim odrom

Kapaciteta največje dvorane: 220

Število konferenčnih dvoran: 1 + balkon+ hodnik

Oder: da v dvorani

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih