Skoči do osrednje vsebine

Kulinarična darila

Kulinarična darila iz Radol'ce

V Radol'ci se je kar težko odločiti, kaj od vseh dobrot in lokalnih izdelkov pravzaprav vzeti s seboj. Izbire je precej v TIC Radovljica ter trgovinicah v starem mestnem jedru. Tokrat se osredotočamo na s kulinariko povezane izdelke iz Radol'ce.

Med in ostale dobrote iz naših čebelnjakov

Čebelarstvo ima v Radovljici dolgo tradicijo, poleg tega imamo v našem mestu Čebelarski muzej ter v sosednjih Lescah še čebelarski center. Zato je jasno, kaj je na vrhu naših nakupovalnih predlogov: kozarček ali dva medu iz lokalnega čebelnjaka! Največja izbira medenih izdelkov na enem mestu vas zagotovo čaka v trgovini čebelarskega centra, različne okuse medu, medenjake in medico pa imajo tudi v TIC Radovljica. Pri radovljiških čebelarjih povprašajte še za cvetni prah in propolis, na policah lokalnih trgovinic pa poiščite imenitne medenjake, izdelane iz slovenskega medu.

 

Medene dobrote

Po sladke dobrote v najslajše slovensko mesto. 

 

Čokolada in pralineji z lokalnimi nadevi

Naši kraji so tesno povezani tudi s čokolado: tu so pred več kot stotimi leti odprli tovarno čokolade, ki pod imenom Gorenjka deluje še danes. V zadnjem času so pri nas vzniknile še butične čokoladnice. V Radovljici dobrote izdeluje in ponuja Radolška čokolada, ki jo najdete tik ob vhodu v stari del mesta, v Kropi pa pralineje izdeluje Hiša čokolade Molinet. Ob vseh dobrotah pa je seveda največ čokolade na voljo vsako leto aprila, ko v Radovljici poteka Festival čokolade

 

Molinet praline

Hiša čokolade Molinet je s pralino Snickers na tekmovanju "Naj pralina 10. Festivala čokolade" osvojila prvo mesto. 

 

Unikatna keramika

Radovljica je tudi mesto rokodelcev. Številni med njimi izdelujejo prekrasne izdelke, ki jih boste z veseljem uporabljali doma. Če bi radi unikatno skodelico, krožnik ali skledo, lahko na Linhartovem trgu obiščete delavnico Urbana Magušarja. V njeni neposredni bližini je Galerija Biserna hiša, kjer keramični izdelki nastajajo pod okriljem Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica. Lončarsko delavnico ima v Radol'ci tudi Vanja Bajt. Njene pisane krožnike in skodelice najdete tudi v TIC Radovljica. Še eno pristno keramično zgodbo, imenovano 6th sense Art, v eni od bližnjih vasi ljubeče pišeta Matejka Legat in Marko Milenkovič – njuna stojnica na Radolški tržnici je vselej prava paša za oči.

 

Keramika

Če boste v Radovljici prvo soboto v mesecu, lokalne izdelke najdete na Radolški tržnici med 10. in 12. uro v starem mestnem jedru.

 

Izdelki iz lesa in kovine

V Radol'ci lahko ljubitelji kuhanja kupite tudi unikatne lesene izdelke, denimo posebne ''žličke'' za med ali pa z občutkom izdelane deske za rezanje – pod sloganom Srečen dom jih izdeluje domačinka Teja Jesenko. Iz lesa skrbno izdelane predmete lahko najdete tudi v trgovinici družine Kosmač: njihova je v starem mestnem jedru trgovinica Leseno.org.

Da bo vaša lepo obložena miza res nekaj posebnega, pa lahko nanjo postavite še kovane svečnike iz Krope, seveda s svečko iz čebeljega voska, ki jo prav tako lahko najdete v Radol'ci.

 

Leseni izdelki

Trgovinica Leseno.org se nahaja na Linhartovem trgu v Radovljici

 

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta LAS "EKO Okusi Slovenije", ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovoren Javni zavod Turizem in kultura Radovljica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vir financiranja: Evropski skmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP) Projekt LAS "EKO Okusi Slovenije"

Povezane novice

03.02.2024 10:00
Linhartov trg, trg pred cerkvijo, vsako prvo soboto

Sejem lokalnih pridelovalcev, rokodelskih izdelkov in starin poteka vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro, na trgu pred cerkvijo, v primeru slabega vremena pa v Radovljiški graščini.

Informacije o Radovljici in okolici

Turistično informacijski center Radovljica se nahaja v pritličju Mrakove hiše, tik ob vhodu v staro mestno jedro.

27.11.2020 09:32
Darila, narejena v Radol'c

Kaj podariti v času, ko so stiki omejeni, trgovine zaprte, rokodelske tržnice samevajo? Podarite radolško kreativnost, delo rok, predvsem pa podarite lokalno in iz srca. Tukaj so naše ideje za letošnja izvirna božično-novoletna darila.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih