Skoči do osrednje vsebine

Lokalne ideje za božično-novoletna darila

27.11.2020 09:32

Kaj podariti v času, ko so stiki omejeni, trgovine zaprte, rokodelske tržnice samevajo? Podarite radolško kreativnost, delo rok, predvsem pa podarite lokalno in iz srca. Tukaj so naše ideje za letošnja izvirna božično-novoletna darila.

Radol'ca je bila od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi. S ponosom lahko zatrdimo, da Radovljica z okolico to ostaja tudi danes. Pobrskali smo po spletu ter poiskali ustvarjalce, umetnike in rokodelce, ki s srcem, dušo ter mladostno zagnanostjo ustvarjajo izjemne izdelke, ki so ravno pravšnja darila za božič in novo leto. Da bo izbira še lažja, smo vam podali nekaj zelo konkretnih idej za obdarovanje žensk in moških.

 

Izberite lokalne izdelke za decembrska darila, ali pa podarite nekaj izjemnega sebi ali svoji družini. Z nakupom boste podprli radolško kreativnost, podarili pa unikatne izdelke, narejene ročno. Poleg izdelkov, ki jih predstavljamo v tem namigu decembrskim možem, bodo ustvarjalci z veseljem naredili izdelke po naročilu v barvah in velikostih, kot jih sami želite. In seveda, spodaj omenjena darila niso primerna le za decembrska obdarovanja, ampak tudi kot rojstnodnevna darila, personalizirana darila ob jubilejih, mnoga tudi kot poslovna darila.

 

KATEGORIJE: drobne pozornosti za dame / torbice, torbe, nahrbtniki, toaletke / dom in gospodinjstvo / oblačila in obutev / eko darila / kulinarična darila / darila za moške / praktična darila iz TIC Radovljica  / kontakti

 

Drobne pozornosti za dame

Prijateljice, dekleta in žene boste vedno razveselili z izbranim kosom, za katerega je jasno, da ni bil kupljen v prvi trgovini za vogalom. Za organizirane ženske bo popolno novoletno darilo kateri od izdelkov Laure Bolčina iz Kamne Gorice. Iz umetnega usnja pod znamko Laurel izdeluje stilsko dovršene obeske za ključe, neverjetno praktične polnilne žepke (če še ne poznate: z njihovo uporabo boste od zdaj naprej lahko vaše mobilne telefone polnili na katerikoli vtičnici), tudi elastike za lase in drobižnice.

Laurel: darila za zenske in dekleta s stilom

 

Prijateljicam za božič lahko podarite ročno izdelane sponke za lase, ki jih izdeluje Sweet cik-cak ali preproste obeske za ključe ali torbice EniArt.

 

Tudi nov kos nakita je pri ženskah in dekletih vedno dobrodošel in bo tudi kot božično ali novoletno darilo odlična izbira. Čudovite ogrlice, uhane ter prstane iz stekla izdeluje oblikovalka in slikarka Maja Zaplotnik.

 

Torbice, torbe, nahrbtniki in toaletke

Če je vaše dekle rado »šik«, pri božično-novoletnem darilu ne morete zgrešiti s torbicami, nahrbtniki in denarnicami Tanje Vogelnik, ki pod znamko Šikamina izdeluje prav to. Torbice bodo navdušile tudi gospe in poslovne ženske, saj so elegantne in priročne, po naročilu pa lahko dobite barvne kombinacije po vaših željah.

Šikamina: unikatne torbice kot odlično novoletno darilo

 

Povsem drugačen stil najdete v torbah znamke Manus, ki že več kot 25 let nastajajo v Radovljici. Prepoznavni znak izdelkov iz pravega usnja, ki jih pod to znamko ustvarja Anemari Laureni so ročno naslikani barvni detajli, ki zagotavljajo, da je vsaj izdelek unikaten. Poleg ženskih in moških usnjenih torb so na voljo tudi moške in ženske denarnice ter drobižnice.

Manus: božično-novoletno darilo z ročno poslikavo

 

 

Nahrbtnike izdeluje tudi EniArt, bolj mladostno razigrane pa so torbe in nahrbtniki Sweet Cik-Cak. Če prisegate na jeans priporočamo torbe Tereze Kourilove.

 

Ker v vsako žensko torbico in dekliško torbo sodi tudi toaletka oziroma mala toaletna torbica, je ta tudi izvrstno božično ali novoletno darilo. Iz usnja jih izdeluje Manus, iz umetnega usnja Šikamina in Laurel, iz 100% blaga pa BriGa. Izbrano toaletko lahko napolnite s katerim od naravnih kozmetičnih izdelkov trgovinice v radovljiškem Lekarniškem in alkimističnem muzeju, ki so trenutno na voljo v Miobini spletni trgovini.

Toaletke BriGa

 

Izdelki za dom in gospodinjstvo

Prikupni kosi opreme ali posodja v kuhinji pričarajo toplino in prijetno vzdušje, če so podarjeni s srcem in pravim namenom, je njihova vrednost neprecenljiva, saj obdarovanca vsak dan spominjajo na osebo, ki je izdelek podarila.

 

Čeprav so kuhinjske police že polne, je vendarle keramična skodelica za kavo, narejena ročno in vsaka po svoje unikatna nekaj povsem drugega kot tista iz trgovine. Za novo čudovito skodelico se v vsaki kuhinji najde prostor. In kaj najbolje paše k skodelici – domač čaj ali kozarec medu, in je izvrstno darilo tu!

 

Skodelice za kavo in čaj, sklede za jutranjo dozo kosmičev z domačim mlekom in medom ter keramične posode za maslo (putrnice) z lesenim nožem izdelujeta Marko in Mateja pod znamo 6thSenseArt. Da skleda ne bo prazna, jo lahko izvirno napolnite s paketom domačih kosmičev, suhega sadja ali sveže pečenih piškotov.

6thSenseArt: keramika, les in dekorativni izdelki iz blaga

Na svoj način igrivi so izdelki znane radovljiške keramičarke Vanje Bajt. Pri njej najdete značilne zaobljene in živo-barvne okrasne figurice živali, narodnih noš, zvončke, angelčke in celo jaslice ter tri decembrske dobre može. Ob zadnjem obisku v njeni spletni galeriji so nas navdušili keramični liji za marmelado in prikupni milniki, ki bodo popestrili vsako kopalnico, v rustikalno kuhinjo pa se bodo izvrstno podali njeni podstavki za vročo posodo.

Keramični izdelki Vanje Bajt

 

V vsaki kuhinji so nepogrešljive tudi kakovostne kuhinjske krpe, te pa iz vafla izdeluje Sweet cikcak.

 

Kuhinjo ali dnevni prostor bodo ozaljšali unikatni stekleni pladnji in krožnički, ali pa morda steklene zvezdice in drugo okrasje, ki je delo oblikovalke v steklu Maje Zaplotnik.

Maja Zaplotnik: Unikatni stekleni izdelki, ideja za izvirno darilo

Posebno zgodbo govorijo izdelki Nade P. Skalar, ki pod znamko SkalArt izdeluje prikupne slike, pri katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki. Večina slik nastane po naročilu z osebnim sporočilom, a so med izdelki tudi takšni, ki bodo polepšali stene vsakega doma.

SkalArt: Slika s kamenčki, idealno personalizirano darilo

 

 

Oblačila in obutev

Igrive kose oblačil izdeluje Nina Pirnat Pjekni pod znamko Sweet cikcak, kjer najdete vse od tunik do puloverjev in krilc, pa tudi prikupne kompletke za dojenčke in otroška oblačila. Pozimi bodo prav prišli njeni topli moderni šali, kot darilo pa lahko podarite tudi darilni bon. Tako boste omogočili, da si obdarovanec sam izbere najljubši kos!

Sweet cikcak izdelki iz blaga

Med klasična novoletna darila verjetno sodijo copati. Enisa Durakovič pod znamko EniArt izdeluje čudovite copate iz naravne volne za moške, ženske in otroke.

EniArt: copati so klasično božično-novoletno darilo

Moške in ženske copate iz pravega usnja in filca, okrašene z ročno poslikavo dobite tudi v spletni trgovini Manus, kjer so na voljo tudi copatki za najmlajše z elastiko.

Copati Manus: usnjeni copati kot novoletno darilo

 

Eko- darila

Obdarujte z mislijo na naravo. Narava vam bo hvaležna, če boste tudi pri načrtovanju božičnih in novoletnih daril pomislili nanjo. Že tako ali tako lokalni izdelki nimajo odvečne nepotrebne embalaže, ne obremenjujejo okolja s transportom ter krepijo manjša podjetja, še več pa boste za naravo naredili, če boste za darilo izbrali katerega od izdelkov Tereze Kourilove iz Radovljice. Kako iz starega jeansa nastanejo zelo lepe in kakovostne torbe, vreče in predpasniki, si lahko ogledate tule, poleg izdelkov iz jeansa pa priporočamo tudi njene vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo. Mimogrede, s Terezo se lahko tudi dogovorite, da ji prinesete vaše lastne odslužene kavbojke in tako bo prav vaš odpadek postal surovina za čudovit izdelek.

re.Vrecka_vrecka za veckratno uporabo, darilo za bozic

 

Z mislijo na naravo ustvarja tudi Brigita Gartner z Zgoše oziroma BriGa. Njeni izdelki sicer niso iz recikliranega materiala, prispevajo pa k manjšemu onesnaževanju okolja. Pralne muslin krpice za čiščenje obraza, ki so iz 100% bombaža in odlično nadomeščajo izdelke za čiščenje obraza za enkratno uporabo, so popolno božično darilo za ženske, katerih življenjski stil je povezan z naravo in njenim ohranjanjem.

Eko krpice za čiščenje obraza, BriGa

 

Kulinarična darila

Ko ne veste, kaj bi podarili, je kulinarični izdelek odlična izbira tudi za božično ali novoletno darilo. Pa naj bo to preprosto med lokalnega čebelarja, sveže pečeni piškoti ali izbran sadni ali zeliščni liker. Vse kulinarične izdelke lahko izvrstno dopolnite s katerim od izdelkov za dom in gospodinjstvo in tako skupaj sestavite unikatna darila.

 

Izbrane izdelke v darilnih embalažah in spletno prodajo ponujajo Kmetija Pr'Turk iz Rovt nad Podnartom (različni likerji, med z dodatki, cvetni prah, suho sadje), Ekološka kmetija Darja v Mošnjah, kmetija Pr'Knapč z Lancovega (izdelki iz konoplje), pa tudi nekateri drugi dobavitelji lokalnih živil. V Vili Podvin pa vam pripravijo celoten praznični paket Okusov tradicije.

 

Na tržnici pred Kmetijsko zadrugo v Lescah, lahko vsak petek in soboto nakupite tudi drugih dobrot naših kmetij, ki jih lahko lično zložite v lepo vrečo iz blaga, torbo iz jeansa in uporabno darilo je tu. Za ponudnike kulinaričnih izdelkov si oglejte dobavitelje TUKAJ.

 

Kaj decembra podariti moškemu?

Že zgoraj smo našteli kar nekaj možnosti, pa vendar tu še enkrat zberemo nekaj idej za odlična božična in novoletna darila zanj. Pestro ponudbo za moške ima Manus, kjer lahko izbirate med usnjenimi pasovi, denarnicami, drobižnicami in usnjenimi copati. Druga možnost so copati iz volne EniArt ali pa, za vse ki se radi vrtijo po kuhinji predpasniki iz jeansa Tereze Kourilove. Morda je čas za novo skodelico za kavo ali skledo za kosmiče, poleg pa dodate še katerega od kulinaričnih izdelkov, ki jih dobite pri naših lokalnih dobaviteljih, in popolno novoletno darilo za moške je tu.

 

Darila s spominom na Radovljico

Zadnji časi, ki jih preživljamo v mejah naših občin, so nam dali vedeti, kako zelo radi imamo kraje, kjer živimo in kako zelo pogrešamo tiste kraje, ki jih ne moremo obiskati, pa nam vseeno nekaj pomenijo. Morda imate sorodnike in prijatelje, ki bi jih radi obdarovali, pa vas trenutno ne morejo obiskati. TIC Radovljica se lahko prelevi v vašega prenašalca daril! Presenetite jih z darilom, ki jih bo na Radovljico spominjalo vse leto. Ponudba takih izdelkov je na voljo v naši spletni prodajalni, takoj ko bodo trgovine lahko odprte, pa vabljeni k nakupu v naš TIC. Prebrskajte med praktičnimi in dekorativnimi izdelki. Vaša darila lahko v TIC Radovljica tudi zavijemo ter pošljemo direktno obdarovancu.  

Decembrsko darilo s spominom na Radovljico

Takoj, mislim, da smo vam natrosili kar veliko idej. Zdaj pa hitro k nakupu, spodaj pa še kontaktne številke vseh zgoraj omenjenih ustvarjalcev.

 

TELEFONSKO NAROČANJE:

  • Manus: 040 321 319, anemari@manus.si
  • Vanja Bajt: 0431 367 735, vanja.bajt@gmail.com
  • EniArt: 040 186 162, my.eni.art@gmail.com
  • Tereza Kouřilová: 041 568 614, terezkou@gmail.com
  • SkalArt: 040 673 008, nada.piskur@gmail.com
  • 6thSenseArt: 041 553 802, matejalegat@yahoo.com
  • Maja Zaplotnik: 040 211 055, maja.z@telemach.net
  • Sweet Cikcak: 051 646 255, info@sweetcikcak.si
  • BriGa: 041 974 768, briga.info@gmail.com
  • Laurel: hello@shop-laurel.com
  • Šikamina: 040 804 804, info@simakina.com

NOVI PONUDNIKI:

  • Nimid: šivani izdelki iz ostankov blaga in rabljenega blaga; predstavitev TUKAJ
  • MAP laser: leseni izdelki, ročno risani in izrezani s pomočjo laserja; več TUKAJ
  • Trešpank: drzni izdelki iz pretežno recikliranih materialov; več TUKAJ

Povezane novice

ideje za božično-novoletna darila
Spletna galerija novoletnih lokalnih daril

Ker se letos ne moremo družiti in nakupovati v živo, vam v spletnem dogodku predstaljamo ustvarjalce iz Radol'ce, ki ponujajo čudovite ročno narejene izdelke, odlične prav za božično-novoletna darila.

Ostani doma in nakupuj s čim manj kontakti

Vsebina posodobljena: 20.10.2020

Trenutno stanje v Sloveniji je velika preizkušnja za vse, hkrati pa ponuja priložnost, da si vzamete čas za pripravo zdravih obrokov. Pripravili smo spisek lokalnih kmetij in prodajaln, kjer vam nudijo pridelke tudi v teh dneh. 

18.11.2020 08:48
Nakup grizik na avtomatu
Novo v Radovljici

Pred Gostilno Kunstelj v Radovljici lahko odslej vsak dan kupite slastne grizike, tortice ter lokalne pridelke kot so med, jajca in sveže sadje na posebnem avtomatu.

Dostava in prevzem menijev pri Okusih Radol'ce
Jesensko-zimska ponudba TO GO

Že drugič letos so morali gostinci ponovno zapreti svoja vrata za obiskovalce. To ne pomeni, da so zaprli tudi svoje kuhinje. Nekateri bodo v prihodnjih tednih pripravljali dobrote za s seboj oziroma za dostavo na vaš dom.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih