Skoči do osrednje vsebine

Kaj aprila pripravljajo v butičnih radovljiških čokoladnicah?

20.03.2023 10:34

V Radol'ci imamo poleg Gorenjke tudi dve butični čokoladnici. V Kropi in Radovljici smo preverili kaj počenjajo tik pred 10. Festivalom čokolade. 

Radol'ca je zares sladka destinacija, pa ne samo zaradi bogate tradicije čebelarstva in odličnega medu, temveč tudi izvrstne čokolade. V naši občini že več kot stoletje obratuje tovarna čokolade Gorenjka, kaj kmalu, 15. in 16. aprila, pa pripravljamo tradicionalni, že deseti festival čokolade. Tukaj se bosta med drugimi slovenskimi in tujimi čokoladnicami predstavljali tudi dve radolški. To sta: Hiša čokolade Molinet in Radolška čokolada. Vas zanima kaj sta nam pripravili za tokratni festival?

 

Gremo najprej v Lipnico pri Kropi, kjer v neposredni bližini šole že vrsto let stoji Hiša čokolade Molinet. V zadnjem obdobju tu sladke dobrote z veliko mero natančnosti ustvarja mladi Maks Pogačnik, ki je sladko delavnico nasledil po očetu Urošu.

 

Molinet – z nami že dvajset let

Maks Pogačnik se je na srednji gostinski šoli v Radovljici izšolal za kuharja, zdaj ga čaka še diploma na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled. Že od mladosti je vpet v čokoladno delo, kot najstnik je sodeloval na prvem festivalu čokolade. Takrat sta z očetom obiskovalcem pokazala, kako deluje temperirka, to je naprava, s katero čokolado segrejemo do določene temperature. »Vsi so bili navdušeni,« se prvega festivala spominja mladi vodja Hiše čokolade Molinet.

 

Čokolada je tista, ki družino Pogačnik spremlja že vrsto let, saj sta bila starša, Melita in Uroš, zaposlena v Gorenjki. »Pred približno dvema desetletjema je tehnologinja očeta prosila, če lahko začne izdelovati praline. Šel je na izobraževanje in kmalu zatem v prizidku domače hiše uredil čokoladno delavnico,« se začetkov Hiše čokolade Molinet, oddaljenih kaki dve desetletji, spominja Maks Pogačnik.

 

Maks Pogačnik je lani prevzel čokoladnico Molinet, ki jo je v družinski hiši v Lipnici pri Kropi ustanovil že njegov oče Uroš.

 

Rum v čokoladnem kozarčku

Saj res: kaj pomeni beseda molinet? »To je posebna ukrivljena palica, s katero so Azteki in ostale stare kulture mešale oziroma penile kakavovec z vodo. Tako so dobili zmes, ki so jo lahko uporabljali v kulinariki,« pojasni sogovornik, ki je v začetku lanskega aprila prevzel čokoladno delavnico na Lipnici, nekaj tednov kasneje pa je sladke dobrote že ponudil obiskovalcem festivala čokolade v Radovljici.

 

Lani, ko se je to s prevzemom čokoladne delavnice odvijalo zelo hitro, je imel Maks Pogačnik na festivalu zgolj manjšo stojnico, na kateri je ponudil osem vrst pralin. Za polnoletne je pripravil še nekaj: izbrani rum, natočen v majcen čokoladni kozarček. Kaj načrtuje za letošnji festival? »Tokrat bom pripravil še več okusov ročno izdelanih pralin, denimo deset,« se nasmehne Maks Pogačnik in doda, da bo za odrasle tudi letos pripravil z rumom napolnjene sladke kozarčke.

 

Hišo čokolade Molinet boste na festivalu prepoznali po pisanih ročno izdelanih pralinah.

 

Medalja, ruleta in prvo mesto

Stojnico Hiše čokolade Molinet boste lahko na festivalu prepoznali tudi po barvnih pralinah, kajti Maks Pogačnik je tisti radovljiški mojster sladkih dobrot, ki z umetniško žilico na praline nariše pisane vzorčke. Izdeluje jih ročno, natančno in tako, da z največjim veseljem v praline vnaša skrbno določene okuse.

 

Pa še nekaj ga veseli: izdelovanje čokoladnih kipov in drugih oblik, zaradi česar se Maksu Pogačniku odpirajo tudi sodelovanja s sosednjimi turističnimi destinacijami, denimo z Bledom. Tako  je mladi mojster izdelovanja pralin letos, v sodelovanju z blejskim zavodom za kulturo, ob 200-letnici rojstva zdraviliškega pionirja Arnolda Riklija, izdelal čokoladno medaljo z Rikiljevo podobo. Še nekaj čokoladnih mojstrovin je zapustilo sladko delavnico v Lipnici pri Kropi, kajti Maks Pogačnik je v preteklosti za festivale čokolade iz ljube mu snovi izdelal tudi ruleto, iz čokolade pa je naredil tudi najbolj slastne smučke daleč naokoli.

 

Naj dodamo še najnovejše. Praline, ki jih izdeluje Maks Pogačnik, že drugo leto zapored navdušujejo ocenjevalca, lastnika priznane avstrijske čokoladnice Zotter kjer, poteka tekmovanje za naj pralino Festivala čokolade. Maksove praline posegajo po zmagovalnih mestih. Letos se je s pralino Sinckers zavihtel na prvo mesto. Ocenjevalca je prepričala predvsem dovršena in zahtevna izdelava, izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla ter izbira sestavin. Lansko leto pa je zasedel tretje mesto. Takrat je v dinamični preplet združil karamelo z okusom zaseke. Od kje ideje za sestavo zmagovalnih okusov? Ponosno omeni– »pri izdelavi sladkih dobrot uporabljam nekatere očetove recepture, spet druge recepte snujem sam, seveda s pomočjo sestre Katje, kuharskega prijatelja Davorja Družinca in ob tesni podpori mame Melite, ki je še vedno zaposlena v tovarni Gorenjka.

 

Radolška čokolada in ljubezen družine Mikelj

V Radovljici, kjer se bo letos v sredini aprila odvijal že jubilejni 10. Festival čokolade, lahko tik ob vhodu v stari del Radovljice, košček festivalskega utripa začutimo preko celega leta. Radolška čokolada je mlada butična čokoladnica, ki združuje ročno proizvodnjo in prodajalno čokolade. V njej za obiskovalce organizirajo tudi razne delavnice, predstavitve in degustacije. 

 

Družina Mikelj je, tik ob vhodu v stari del našega mesta, predlani odprla Radolško čokolado

 

Kako to, da so s čokoladno zgodbo začeli v negotovem, epidemičnem obdobju? Nataša Mikelj, ki je v preteklosti delala v turizmu, pojasni, da je ideja zorela že nekaj časa. »Že nekaj časa smo poudarjali, da je Radovljica najslajše slovensko mesto. Že nekaj časa smo nagovarjali različne slovenske mojstre, naj v Radovljici odprejo čokoladnico. A nihče se ni odločil za ta korak,« začne pripovedovati Nataša Mikelj, ki je bila v preteklosti direktorica radovljiškega zavoda za turizem in hkrati ena od pobudnic festivala čokolade.

 

Leta 2021 odločitev za nov korak

In nadaljuje: »Potem pa je prišla pandemija. Svet se je ustavil, vsi smo začeli malo drugače razmišljati. Z možem Gregom, ki je delal v igralništvu, sva se strinjala, da sva v najinih službah naredila vse, kar se je narediti dalo, in ugotovila, da je čas za nov korak.«

Zakonca Mikelj sta se, sprva kar v domači garaži, lotila priprave prvih čokoladnih pralin, obrnila pa sta se tudi na Sama Osmanchevicha, ustanovitelja ljubljanske čokoladnice Rajska ptica. »Po nekaj mesecih, ko sva čokoladne izdelke delila med sosede, so naju ti imeli že dovolj. Pokazala se je priložnost, da v tej hiši, kjer je bila nekdaj barvarna, uredimo delavnico, in to smo ob pomoči investitorja tudi storili,« nadaljuje Nataša Mikelj, ki med pogovorom večkrat podčrta, da je bila odločitev za začetek Radolške čokolade edina prava in tudi tista, zaradi katere lahko zakonca Mikelj danes iskreno rečeta: »Srečna sva.«

 

Ključno: skrbna izbira sestavin

Medtem ko je Nataša Mikelj glavna v prodajalni, je njen mož Gregor tisti, ki snuje okuse. Oba se natančno posvečata sestavinam, za katere sogovornica poudari: »Čokolado, ki jo uporabljamo, kupimo v italijanskem družinskem podjetju Icam, to je severno od Milana. Ta trajnostno usmerjena tovarna, ki je v lasti družine Agostini že štiri generacije, odkupuje kakav neposredno od kooperativ, torej od združenj malih kmetov. Vsa čokolada, ki jo uporabljamo, je single origin, kar pomeni, da lahko za vsak košček določimo, s katere plantaže točno izhaja – za našo mlečno čokolado denimo uporabljamo kakav iz plantaž v Peruju, za temno čokolado uporabljamo ekvadorski kakav.«

Tudi pri ostalih sestavinah, poudari Nataša Mikelj, so v tej butični radovljiški čokoladnici izredno natančni: »Poskusili smo številne lešnike, a najbolj so nam bili všeč tisti, ki smo jih našli na manjši kmetiji v italijanskem Piemontu. Ti lešniki so praženi dlje časa na nižjih temperaturah, tako da ohranjajo vse arome – res so čudoviti!« O natančnosti izbire sestavin veliko pove tudi podatek, da sta zakonca Mikelj v iskanju pistacij obiskala tudi tovarno severno od Riminija.

 

Medtem ko je Nataša Mikelj glavna v prodajalni, je njen mož Gregor tisti, ki snuje okuse

 

Potem pa so tu še številni lokalni okusi, po katerih so v Radolški čokoladi postali znani daleč naokoli. »Med in cvetni prah, ki ga uporabljamo za naše praline, pridelajo gorenjski čebelarji. Rožna voda k nam prihaja iz Goriških brd, orehi so slovenski, prav tako ajda. Ko za aromo uporabljamo alkoholne okuse, dodajamo slovenski sadjevec, orehovec, viljamovko,« omeni Nataša Mikelj in doda, da pehtran, ki ga vključujejo v praline, zraste kar na domačem vrtu.

 

Na festivalu tudi lanska zmagovalka

In kaj bodo v Radolški čokoladi pripravili za tokratni festival? V parku bodo imeli stojnico, hkrati pa bo imela odprta vrata tudi čokoladnica, ki jo najdemo tik ob vstopu v stari del mesta. »Obiskovalcem bomo ponudili vse, kar imamo – od pralin do čokoladnih tablic z različnimi dodatki prek namazov in še česa. Če bo vreme toplo, bo tu tudi naš točeni sladoled,« oriše pestro paleto sladkih okusov Nataša Mikelj in doda, da bodo na festivalu skupaj s pralino "Kozja izbira dobra izbira", ki je lets na tekmovanju za Naj pralino 2023 zasedla odlično 2. mesto ponudili tudi lanskoletno zmagovalko tekmovanja " pralino s hrustljavo bio ajdo". 

Dobrote radovljiških čokoladnic boste lahko poizkusili na 10. Festivalu čokolade

 

 

Letošnji, že deseti Festival čokolade Radovljica, bo 15. in 16. aprila. Z nami bodo vrhunske čokoladne dobrote, pester spremljevalni program in niz čokoladnih presenečenj. Vabljeni v sladko Radol'co!

Povezane novice

23.03.2023 12:37
Izbrana je najboljša pralina Festivala čokolade 2023

Vsakoletni izbor za Naj pralino je tudi letos s kakovostjo in raznolikostjo pralin navdušil ocenjevalca, lastnika priznane avstrijske čokoladnice. Tokrat se je na zanaziv Naj pralina 10. Festivala čokolade potegovalo 14 pralin iz sedmih slovenskih čokoladnic. 

Festival čokolade Radovljica

Izkoristite prijetne aprilske temperature in Festival čokolade, ter nas obiščete in se prepričajte, da Radol'ca ni le najslajše mesto, temveč tudi eno najlepših mestec v Sloveniji.

20.04.2024 09:00
Posebna ponudba

Izkoristite ugodno ponudbo in obiščite Festival čokolade z javnim prevozom. Vsem, ki bi radi prišli z vlakom, priporočamo obisk v soboto, saj  bodo v nedeljo potekala dela na železniški progi in bo prevoz mogoč z nadomestnimi prevozi. Avtobusna in železniška postaja se nahajata tik ob prizorišču. 

12.04.2025 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih