Skoči do osrednje vsebine

Naj pralina 2023

23.03.2023 12:37

Vsakoletni izbor za Naj pralino je tudi letos s kakovostjo in raznolikostjo pralin navdušil ocenjevalca, lastnika priznane avstrijske čokoladnice. Tokrat se je na zanaziv Naj pralina 10. Festivala čokolade potegovalo 14 pralin iz sedmih slovenskih čokoladnic. 

Včeraj, 22. marca se je v sklopu 10. Festivala čokolade, ki bo 15. in 16. aprila potekal v Radovljici, odvijalo ocenjevanje za Naj pralino. Ocenjevanje je tudi letos potekalo v priznani avstrijski čokoladnici Zotter, kjer sta slavni čokolatier Josef Zotter in njegova hči Julia okušala in glede na merila ocenila 14 pralin sedmih čokoladnic. Ocenjevala sta izgled, okus, tehnološko pripravo (zahtevnost, postopek izvedbe in izbiro surovin) ter izvirnost.

 

Na tekmovanju so se za naziv "Naj pralina" potegovale naslednje čokoladnice s pralinami:

  • Hiša čokolade Molinet: Snickers in Pralina presenečenja,
  • Aska: Bučna duja z malino, Juzu in poper
  • Lucifer: Potica in universe
  • Passero: Temna pomaranča in Beli pehtran
  • Zavod Ivana Cankarja Vrhnika: Tepka in Kofe
  • Rajska ptica: Trufel s črnim tartufom in Juzu limona in pistacija
  • Radolška čokolada: Kozja izbira dobra izbira / Goat's choice good choice in Jack Sparrow

 

Ocenjevalca sta ves čas poudarjala visoko kakovost vseh prijavljenih pralin, zato je bila odločitev o končnem zmagovalcu izjemno izenačena.

 

4 najbolje ocenjene praline so se uvrstile v finalni izbor, kjer sta ocenjevalca v drugem krogu izbrala zmagovalne:

Na 1. mesto se je zavihtela pralina Snickers izdelovalca Hiša čokolade Molinet iz Krope, saj so ju prepričale dovršena in zahtevna izdelava, izbira sestavin, kjer je do izraza prišla izdelava domačih past in arašidovega masla ter izbira sestavin. Svojo odločitev sta povzela z izjavo, da je to pralin, pri katerem ne bi prav ničesar spremenila.

2. mesto je zasedla pralina Kozja izbira dobra izbira, izdelana v Radolški čokoladi, predvsem zaradi posebnega karakterja, ki ga da kozja skuta in pa zaradi dovršene izvedbe in izgleda.

Na 3. mesto sta uvrstila pralino Juzu in poper čokoladnice Aska iz Ljubljane. Prepričal ju je okus, ki sta ga odlično izpolnila doma izdelana pasta, hkrati pa sta bila navdušena nad teksturo in izgledom praline.

 

Vse tri najbolje ocenjene praline bodo na posebnem mestu v Radovljiški graščini lahko okušali tudi obiskovalci 10. Festivala čokolade. Potekalo bo tudi ocenjevanje za »Naj pralino po okusu obiskovalcev« in nagradna igra.

 

Iskrene čestitke vsem sodelujočim čokoladnicam.

Povezane novice

12.04.2025 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

Doživetje mesta čokolade
Voden čokoladen potep po Radovljici

Raziščite čokolado v najslajšem slovenskem mestu. Edinstveno doživetje s prav posebnim gostiteljem vključuje obisk izbranih s čokolado povezanih točk v očarljivem mestu in okušanje čokoladnih dobrot.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih