Kolo in Radovljica

Zapisala Kaja Beton, december 2019

 

Z decembrsko okrasitvijo Radovljice se tudi letos vračamo k tradiciji in v preteklost. Kolo je neizbežno povezano z našim mestom in našli smo kar nekaj razlogov, zakaj do koles čutimo neizmerno simpatijo. Preberite si jih tudi vi.

Kaj imata skupnega Radovljica in kolo, je zelo odvisno od tega, koga vprašate. Nekateri so mnenja, da je bilo v Radovljici, glede na njeno nemško ime Radmansdorf nekdaj veliko kolarjev. Nemška beseda Rad namreč pomeni kolo. Pa temu ne moremo ravno pritrditi. Kolarska obrt je sicer bila prisotna tudi na območju Radovljice, vendar pa, glede na zgodovinske vire, ni bila nič bolj razširjena kot ostale obrti.

 

Po drugi teoriji o izvoru imena mesta, se besedica Rad oziroma Rado, navezuje na prve prebivalce Radovljice. V 12. ali 13. stoletju so Ortenburžani na območje današnjega Predtrga naselili okrog 10 kmetov s severnega dela avstrijske Koroške, njihov vodja (t.i. lokator) pa je bil Rado. Po lokatorjih so namreč taka naselja pogosto poimenovali.

 

Ne glede na izvor imena Radovljica oz. Radmansdorf, smo mi našli kar nekaj razlogov, da do kolesa čutimo prav posebno simpatijo, in zato smo jih vključili tudi v letošnjo decembrsko okrasitev.

 

Tu so naši razlogi:

  1. Kolo je del grba Občine Radovljica, ki je hkrati grb mesta Radovljica, njegova najstarejša znana upodobitev pa je na pečatu iz začetka 16. stoletja. Osrednji motiv je mož, ki v desni roki drži kolo, v levi pa mesto. Če bi torej ta grb prebrali v nemščini od leve proti desni, bi dobili Rad (kolo) – Man (človek) – Dorf (vas) torej Radmansdorf. Radovljiški grb je eden redkih govorečih grbov pri nas.

 

  1. Kolo se kot ornament pojavi na portalu glavnega vhoda v cerkev sv. Petra v Radovljici, in sicer nasproti grba cerkvenega graditelja. Za leto izgradnje gotske cerkve (ta je zrasla na mestu manjše starejše cerkve) velja leto 1495, vhodni portal pa je bil temeljito obnovljen 400 let kasneje. Kdaj se je v portalu pojavilo kolo, ne vemo, je pa nedvomno tam z nekim razlogom. 

 

  1. Kolesa, sicer tista, ki so se vrtela v vodi, so bila pomembna v Kropi in Kamni Gorici, saj so poganjala mehove ter tako razpihovala ogenj kovačem, v Begunjah ter v drugih krajih pa poganjala mlinska kolesa. Da se kolesa v Kropi in Kamni Gorici še vrtijo, se lahko prepričate z obiskom tej krajev.

 

  1. Kolo je bilo v preteklosti simbol razvoja in veseli smo, da so najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu našli prav v Sloveniji. Kolo je pomenilo napredek, omogočilo hitrejše delo, enostavnejši transport in nenazadnje, olajšalo je potovanja. In potovanja imamo radi. Tako kot imamo radi vožnjo s kolesom. Ste že kolesarili po okolici Radovljice?

 

  1. V adventnem času ne moremo mimo tega, da nas kolo kot sklenjen krog spominja tudi na adventni venec, v katerem krog simbolizira večnost.

Teh pet simboličnih pomenov se izvrstno prepleta v letošnji dekoraciji mestnega jedra. Idejno zasnovo, ki je prišla s strani vodje TIC Radovljica, Natalije Černe, je v praksi prepletla in ob pomoči številnih prostovoljcev spletla girlande, venčke ter drugo okrasje dr. Sabina Šegula. Tudi letos je osnova pravo zelenje iz okoliških gozdov.

 

Zgodba o kolesu je našla mesto tudi v decembrski dogodivščini za otroke Poišči nabiralnik Dedka Mraza, ki smo jo letos pripravili povsem na novo. Otroci na njej spoznavajo zgodovino Radovljice in na vsaki točki srečajo tako ali drugačno kolo, ki ponuja možnosti za igrivo doživetje pod prazničnimi lučkami.

 

Pravljična kočija

Ker želimo, da je naše mestno jedro decembra zares pravljično, smo na trg pripeljali posebno kočijo. Njena oblika se sicer ne navezuje na vozila, ki so jih s kolesi opremljali nekdaj tudi kolarji iz Radovljice, ampak mestno jedro Radovljice približa pravljični podobi. Kočijo, ki je nastala po predlogi, je skoval kovač kroparske kovaške šole, Štefan Pintar, z lučkami pa jo je opremil Jonas Sotler. Vabimo vas, da si jo ogledate ter se na krilih domišljije popeljete nad pravljično Radovljice.

 

 

Povezane novice

01.12.2019 00:00
Decembrska družinska dogodivščina po Radovljici

Na poti do nabiralnika vas letos čakajo nove naloge. Na poti boste prižgali lučke na prav posebni smrečici ter na krilih domišljije poleteli s pravljično kočijo!

05.12.2018 09:41
Pristno okrasje za pravljično mesto

zapisala Kaja Beton, december 2018

 

Radovljica se decembra ne spremeni v svetlečo galaksijo in ne razbohoti s kilometri lučk. Radovljica se decembra bohoti s pristnim, naravnim okrasjem, rdečimi srci in pravljično smrečico.

Cestno kolesarjenje po okolici Radovljice.
S kolesom na Bled in še dlje.

Odpravite se na krajši kolesarski potep po okolici Radovljice ali na daljšo kolesarsko turo po Gorenjski.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih