Skoči do osrednje vsebine

V Radovljici štejemo srčke namesto lučk

05.12.2018 09:41

zapisala Kaja Beton, december 2018

 

Radovljica se decembra ne spremeni v svetlečo galaksijo in ne razbohoti s kilometri lučk. Radovljica se decembra bohoti s pristnim, naravnim okrasjem, rdečimi srci in pravljično smrečico.

Radovljica je majhno mesto, ki v svoji skromni velikosti skriva izjemne zgodbe. Nanje smo ponosni in iz njih ustvarjalci črpajo navdih tudi za decembrsko okrasitev mesta. Rdeča nit okrasitve so poleg naravnega zelenja postala lectova srca, ki imajo v našem mestu že več kot 250-letno tradicijo. O simboliki lectovega srca morda sploh ni treba razglabljati, pa vendarle, na kratko. Srce je bilo (in ostaja) najbolj pogost izdelek iz barvanega medenega testa. Je tradicionalno ljubezensko darilo, pa tudi darilo med prijatelji in družinskimi člani. Lectova srca, ki jih še zdaj izdelujejo v Lectarski delavnici v Radovljici, so okrašena ali opremljena s prijateljskim ali ljubezenskim posvetilom. Pogosto so nanje namesto posvetila pritrdili ogledalce. Taka lectova srca so fantje svojim dekletom podarjali s sporočilom, da tako kot se njen obraz odseva v ogledalu, tako se njena podoba odseva v fantovem srcu.

 

Lectovi srčki iz Radovljice

Tradicionalno ljubezensko darilo, lectovo srce, iz Radovljice, foto: Cveto Sonc

 

Rdeča srca se odlično ujemajo z zelenjem, iz katerega so ročno spletene girlande ter venčki. Letos so prostovoljci pod mentorstvom floristke Sabine Šegula spletli 100 metrov pletenic in izdelali 13 venčkov. Vsemu skupaj so dodali 86 rdečih src. Pristna in naravna okrasitev skupaj s srčki pričarajo pravljično podobo mesta ne le zvečer, ko zasvetijo praznične luči, temveč tudi podnevi.

 

Naravno in prikupno

Vence in girlande iz naravnega zelenja popestrijo rdeča srca. Foto: Luka Vidic

 

V starem mestnem jedru imamo tokrat kar dve božični smreki. Velika smreka, ki jo krasijo letova srca se nahaja na koncu Linhartovega trga, manjša čarobna smrečica pa krasi vežo Radovljiške graščine. Tam se v niši čudovitega stopnišča nahaja prav posebna božična smrečica. Zasneženo smrečico v sedmih etažah krasijo keramične hišice z radovljiškega trga, ki so delo domačina Urbana Magušarja. Praznično podobo dodajajo 1000 lučk, 100 rdečih bunkic ter zasnežena pokrajina.

 

Magična smreka v Radovljiški graščini

Magična smreka v Radovljiški graščini; ideja: Sabina Šegula, foto: Luka Vidic

 

In kdo je letos poskrbel za okrašeno Radovljico?

Organizator krašenja Radovljice je Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, vodja projekta pa Natalija Černe. Mentor in oblikovalka okrasitve je floristka Sabina Šegula, ki vsako leto poskrbi tudi za okrasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu. Pomemben del so opravili dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice in prostovoljke iz Hortikulturnega društva Lesce in gibanja Šola zdravja in Radovljice, ki so več dni pletle vence in pletenice pod mentorstvom floristke. Tako okrašenega mestnega jedra ne bi bilo brez Občine Radovljica, ki financira projekt, Matjaža Zalokarja s Komunale Radovljica, ki priskrbi smrečje, ter Jonasa Sotlerja, ki vsako leto ozeleni smreko in pomaga pri nameščanju girland na portale in luči.

 

Izdelava okrasja

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole Radovljica, foto: Luka Vidic

 

Če se vrnemo k lectovemu srcu. Njegova oblika simbolizira ljubezen, rdeča barva pa strast. V decembru vam želimo mnogo ljubezni, v prihajajočem letu pa mnogo strasti. Strasti do življenja in do stvari, ki jih počnete.

 

Povezane novice

19.12.2023 15:00
Radovljica

Zadnje letošnje dni bo pospremilo veselo prazničnmo dogajanje.

01.12.2019 00:00
Decembrska družinska dogodivščina po Radovljici

Na poti do nabiralnika vas letos čakajo nove naloge. Na poti boste prižgali lučke na prav posebni smrečici ter na krilih domišljije poleteli s pravljično kočijo!

12.12.2019 17:30
Koncerti radovljiških pevskih zborov

Pevski zbori z radovljiškega območja, skupaj z JSKD Radovljica, v prazničnem času vabijo na številne koncerte. 

Lectarska delavnica, Radovljica
Živi muzej lectarstva

Delavnica in hkrati muzej, iz katerega zadiši po medenjakih, in kjer vsak dan izdelujejo očarljive izdelke iz lecta.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih