V Radovljici štejemo srčke namesto lučk

05.12.2018 09:41

zapisala Kaja Beton, december 2018

 

Radovljica se decembra ne spremeni v svetlečo galaksijo in ne razbohoti s kilometri lučk. Radovljica se decembra bohoti s pristnim, naravnim okrasjem, rdečimi srci in pravljično smrečico.

Radovljica je majhno mesto, ki v svoji skromni velikosti skriva izjemne zgodbe. Nanje smo ponosni in iz njih ustvarjalci črpajo navdih tudi za decembrsko okrasitev mesta. Rdeča nit okrasitve so poleg naravnega zelenja postala lectova srca, ki imajo v našem mestu že več kot 250-letno tradicijo. O simboliki lectovega srca morda sploh ni treba razglabljati, pa vendarle, na kratko. Srce je bilo (in ostaja) najbolj pogost izdelek iz barvanega medenega testa. Je tradicionalno ljubezensko darilo, pa tudi darilo med prijatelji in družinskimi člani. Lectova srca, ki jih še zdaj izdelujejo v Lectarski delavnici v Radovljici, so okrašena ali opremljena s prijateljskim ali ljubezenskim posvetilom. Pogosto so nanje namesto posvetila pritrdili ogledalce. Taka lectova srca so fantje svojim dekletom podarjali s sporočilom, da tako kot se njen obraz odseva v ogledalu, tako se njena podoba odseva v fantovem srcu.

 

Lectovi srčki iz Radovljice

Tradicionalno ljubezensko darilo, lectovo srce, iz Radovljice, foto: Cveto Sonc

 

Rdeča srca se odlično ujemajo z zelenjem, iz katerega so ročno spletene girlande ter venčki. Letos so prostovoljci pod mentorstvom floristke Sabine Šegula spletli 100 metrov pletenic in izdelali 13 venčkov. Vsemu skupaj so dodali 86 rdečih src. Pristna in naravna okrasitev skupaj s srčki pričarajo pravljično podobo mesta ne le zvečer, ko zasvetijo praznične luči, temveč tudi podnevi.

 

Naravno in prikupno

Vence in girlande iz naravnega zelenja popestrijo rdeča srca. Foto: Luka Vidic

 

V starem mestnem jedru imamo tokrat kar dve božični smreki. Velika smreka, ki jo krasijo letova srca se nahaja na koncu Linhartovega trga, manjša čarobna smrečica pa krasi vežo Radovljiške graščine. Tam se v niši čudovitega stopnišča nahaja prav posebna božična smrečica. Zasneženo smrečico v sedmih etažah krasijo keramične hišice z radovljiškega trga, ki so delo domačina Urbana Magušarja. Praznično podobo dodajajo 1000 lučk, 100 rdečih bunkic ter zasnežena pokrajina.

 

Magična smreka v Radovljiški graščini

Magična smreka v Radovljiški graščini; ideja: Sabina Šegula, foto: Luka Vidic

 

In kdo je letos poskrbel za okrašeno Radovljico?

Organizator krašenja Radovljice je Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, vodja projekta pa Natalija Černe. Mentor in oblikovalka okrasitve je floristka Sabina Šegula, ki vsako leto poskrbi tudi za okrasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu. Pomemben del so opravili dijaki Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice in prostovoljke iz Hortikulturnega društva Lesce in gibanja Šola zdravja in Radovljice, ki so več dni pletle vence in pletenice pod mentorstvom floristke. Tako okrašenega mestnega jedra ne bi bilo brez Občine Radovljica, ki financira projekt, Matjaža Zalokarja s Komunale Radovljica, ki priskrbi smrečje, ter Jonasa Sotlerja, ki vsako leto ozeleni smreko in pomaga pri nameščanju girland na portale in luči.

 

Izdelava okrasja

Dijaki Srednje gostinsko turistične šole Radovljica, foto: Luka Vidic

 

Če se vrnemo k lectovemu srcu. Njegova oblika simbolizira ljubezen, rdeča barva pa strast. V decembru vam želimo mnogo ljubezni, v prihajajočem letu pa mnogo strasti. Strasti do življenja in do stvari, ki jih počnete.

 

Festival čokolade Radovljica

 

 

Povezane novice

Radovljica

Radovljica bo v mesecu decembru ponudila pestro paleto dogajanja za vse generacije.

01.12.2018 00:00
Decembrska družinska dogodivščina po Radovljici

Orientacijski potep po Radovljici, na katerem bodo uživali tako otroci kot njihovi starši.

12.12.2018 17:30
Praznični koncerti priznanih pevskih zborov

Pevski zbori z radovljiškega območja, skupaj z JSKD Radovljica, v decembru vabijo na številne koncerte. 

Lectarska delavnica, Radovljica
Živi muzej lectarstva

Delavnica in hkrati muzej, iz katerega zadiši po medenjakih, in kjer vsak dan izdelujejo očarljive izdelke iz lecta.

 

Kmalu v Radol'ci

 

Galerija Šivčeva hiša

Razstava slik priznanega slikarja Klavdija Tutte.

12.04.2019 00:00
Radovljica, 12.-14. april

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

12.04.2019 19:00
Gostilna Avsenik, Begunje na Gorenjskem

Večer, posvečen Avsenikovi glasbi, slovenski kulinariki, ljudskim plesom in običajem ter gorenjski narodni noši.

01.06.2019 12:00
Ponudba craft piva
Radovljica

Festival craft piva, hrane, glasbe in druženja.

 

Aktualno & Blog

 

Radolški prostori za kulturo

V mesecu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, smo pripravili izbor prostorov, kjer se še posebej trudijo za slovensko kulturo.

Radolške prireditve za otroke

Zapisala Rebecca Svetina, februar 2019

 

Na plano s koledarčki, označite dogodke in nastavite opomnike! Radovljica ni zaspano mesto – Radovljica je polna dogodkov. Ne zamudite teh 12 družinam prijaznih dogodkov, nanizanih v nadaljevanju.

26.02.2019 13:57
#ifeelsLOVEnia in #radovljica #radolca

Slovenska turistična organizacija v letu 2019 nadaljuje uspešno digitalno akcijo "Dva milijona razlogov zakaj čutimo Slovenijo". Med 11. in 17 marcem vabi k objavi doživetij z območja Radol'ce. Z nagradno igro se akciji pridružuje tudi Javni zavod Turizem in kultura Radovljica.

10.03.2019 10:28
5 razlogov, ki vas bodo prepričali, da imamo prav

Zapisala Adele Gray, marec 2019

 

Ko sem bila leta 2006 na počitnicah v Sloveniji, sem kolesarila ob reki Savi z Bleda v Radovljico in takoj ko sem se pripeljala v čudovito staro mestno jedro, sem se v Radovljico zaljubila.

Naziv vsebine

V pripravah na največji dogodek
04.03.2019 11:39
26.02.2019 13:57
#ifeelsLOVEnia in #radovljica #radolca
10.01.2019 08:27
Koncerti, kulinarika, zabava
Znani so datumi največjih prireditev letos
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih