Skoči do osrednje vsebine

Iz Radovljice na Triglav in še dlje!

09.10.2019 14:18

Zapisala Adele Gray, oktober 2019

 

V več kot dvanajstih leti, kar živim v Radovljici, skoraj ni bilo dneva da ne bi odšla na sprehod skozi čudovito staro mestno jedro - v dežju ali soncu.

V lepem vremenu se vedno ustavim na razgledni točki na koncu starega mestnega jedra Radovljice, od koder so izjemni pogledi proti Jelovici, reki Savi in Julijskim Alpam s kraljem Triglavom na čelu.

 

Razgledna točka, ki je ena najboljših v regiji, je tudi enostavno dosegljiva, saj se nahaja prav v mestnem jedru Radovljice.

Ne morem prešteti kolikokrat sem tam pogledala proti Triglavu in si rekla "Nekega dne, kmalu, bom šla tja gor." Ampak, zaradi enega ali drugega razloga, ta "kmalu" ni nikdar prišel. Pa čeprav sem aktivna pohodnica in večino prostega časa preživim na prostem.

 

Ker pa v Sloveniji velja, da vsak Slovenec mora vsaj enkrat v življenju na Triglav, se je priložnost pokazala letos septembra. Končno sem namreč pridobila slovensko državljanstvo in bil je čas, da se odpravim tudi na Triglav.

 

Pot do slovenskega državljanstva je bila dolga, in občasno precej naporna. Potrebnega je bilo veliko potrpljenja in vztrajnosti, ampak sama pač ne obupam, in, kot pravijo, na nekatere stvari je vredno počakati!

 

V resnici sem takoj ko sem prišla v Radovljico vedela, da jo to kraj, kjer se želim ustaliti in ta kraj imenovati za svoj dom. Zakaj? Zaradi več razlogov, verjetno pa predvsem zaradi mojega načina življenja, ki vključuje veliko aktivnosti v naravi. Tu so blizu gozdovi, hribi, gore in odlične pohodne in kolesarske poti! K temu prištejem staro mestno jedro, izvrstno lokalno kulinariko, zgodovino, običaje in dogodke, pa še bi lahko naštevala ... in vse to sem že enkrat naštela v blogu o tem, zakaj je Radovljica odlično izhodišče za počitnice v Sloveniji.

 

Adele na vrhu Triglava

Na vrhu Triglava, photo: Adele Gray

 

In tako sem 14. septembra, le 4 dni po tem, ko sem dobila slovensko državljanstvo, končno osvojila tudi Triglav in kar dvakrat v enem tednu postala "Slovenka". Še vedno se sprehajam mimo razgledne točke v Radovljici in se ozrem proti goram. Le da sem zdaj resnično ponosna, da sem državljanka Republike Slovenije in da je Radovljica moj dom.

 

Tudi vi lahko uživate v enem najboljših pogledov na Triglav, pa čeprav si ne želite osvojiti njegovega vrha. In če radi hodite, vas čudoviti pogledi na Triglav spremljajo na daljinski poti Juliana Trail, katere otvoritev bo 18. septembra v dolini Soče, in ki vodi tudi skozi Radovljico.

 

Povezane novice

10.03.2019 10:28
5 razlogov, ki vas bodo prepričali, da imamo prav

Zapisala Adele Gray, marec 2019

 

Ko sem bila leta 2006 na počitnicah v Sloveniji, sem kolesarila ob reki Savi z Bleda v Radovljico in takoj ko sem se pripeljala v čudovito staro mestno jedro, sem se v Radovljico zaljubila.

01.09.2022 13:56
Tri krožne ture za vse letne čase

Jesen vztrajno barva liste in spreminja naravo v čudovito sliko na platnu. Podajte se na enega od naših predlaganih tur in uživali boste v barvah jeseni in čudoviti naravi.

22.02.2018 13:43
Sveti Peter nad Begunjami, foto: Bojan Kolman
Zimski razgledi na Radol'co

Čeprav v resnici nikoli ne bom ljubiteljica zime in snega, sem od leta 2007, ko sem se preselila v Slovenijo,  spoznala, da je v Radovljici pozimi sneg dejstvo. Do neke mere sem se naučila v njem celo uživati!

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih