Skoči do osrednje vsebine

Čas je za 9. Festival čokolade

Festival čokolade se bo po dveletnem premoru, ponovno odvijal v Radovljci 23.-24. aprila. 

Prihajajoči vikend, 23. in 24. aprila, v Radovljico po dveletnem premoru prihaja tradicionalni Festival čokolade, ki v Sloveniji velja za največji dogodek, posvečen tej sladki pregrehi.

 

Organizatorji so tokratni deveti Festival čokolade, opisali takole: »Dogodek tudi letos prinaša veliko sladkih okusov in dogodivščin. Dogajanje bo zgoščeno v radovljiškem parku. V mestnem jedru bo na voljo ponudba radovljiške kulinarike, mestni ponudniki kulturnih doživetij pa bodo odprli vrata muzejev, delavnic, galerij ter tako dodali kamenček v mozaik pestrega dogajanja.«

 

Festival čokolade prizorišče

 

Otroci in mladi do 18. leta starosti bodo na prizorišče lahko vstopili brezplačno, medtem ko si odrasli lahko vstopnico (za 5 evrov) kupimo na vseh prodajnih mestih Eventim in v TIC Radovljica, kot tudi na festivalu. 

 

Tokratna novost je tudi to, da bo festivalska ponudba slonela izključno na čokoladnicah: kar 18 slovenskih, hrvaških in italijanskih proizvajalcev se bo zbralo v radovljiškem parku. Nekateri med njimi na festival prihajajo prvič, in to so Radolška čokolada, kamniški Čokoladni atelje Bon Bon, mlada kranjska sladka zgodba z imenom Mama Paula ter čokoladnica Chocolata.

 

Tu bo, kot že v preteklosti, še hrana in pijača, za katero bodo poskrbeli partnerji Okusov Radol'ce, to sta chefa Uroš Štefelin (Hiša Linhart) in Aleš Tavčar (Gostišče Draga) ter pivovarna Carniola. Festival bo pospremil tudi bogat program, v katerem bo marsikaj zanimivega tudi za otroke, tu bodo še koncerti, kulinarične delavnice in lov za zakladom, zavrteli boste lahko čokoladno ruleto ter spotoma našli še kaj, čokoladno zanimivega. Kaj vse se bo dogajalo lahko preverite tukaj

 

 

Sladke dobrote bodo obiskovalci lahko poskusili tako, da bodo izbrane čokoladne izdelke zamenjali za degustacijske kupone, ki bodo naprodaj na prizorišču. Ena degustacijska pola s štirimi kuponi bo stala 3 evre.

 

 

Tudi tokrat so organizatorji festivala pripravili tekmovanje za naj pralino, katerega namen je »spodbujanje slovenskih čokoladnic k inovativnosti in razvoju izdelkov.« Na ocenjevanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic, ki so v Radovljico poslale deset sladkih izdelkov.

 

Ocenjevanje sta opravila Josef in Julia Zotter iz znamenite avstrijske čokoladnice Zotter, ki sta po besedah Kaje Beton iz Javnega zavoda turizem Radovljica ocenila »izgled, izvirnost, okus in tehnično dovršenost. Pohvalila sta tehniško dovršenost vseh pralinejev in prišla do ugotovitve da so slovenske čokoladnice zelo kakovostne. Poudarek pri ocenjevanju sta dala filozofiji, ki se je tudi sami v podjetju držijo: naravni okusi, čim manj dodanih arom in umetnih barvil.«

Letos je žirijo najbolj prepričala bio ajdova hrustljava pralina (Radolška čokolada), drugo mesto sta si razdelili strastna pasijonka (Bon Bon Čokoladni atelje) in pralina olivija (Čokoladnica Lucifer), na tretje mesto pa sta se zavihteli bananin piškotek (Bon Bon Čokoladni Atelje) in karamela z okusom zaseke (Čokoladnica Molinet). Najboljše praline bodo na letošnjem festivalu čokolade predstavljene na razstavnih prostorih, označene bodo s posebnim napisom.

 

Izbor Naj praline

 

Kako se lahko odpravimo v čokoladno obarvano Radovljico? Tisti, ki bodo na sladki festival prišli z avtomobili, bodo svoje jeklene konjičke lahko pustili na brezplačnih parkiriščih, v Radovljico pa tudi med festivalskimi dnevi vozijo avtobusi. »Zaradi del na železniški progi in zapore gorenjske proge tokrat žal festivala ne bo mogoče obiskati z vlakom,« še sporočajo organizatorji festivala.

 

Dodajajo tudi, da »Radol'ca ponuja številne možnosti za aktivnosti v naravi ali odkrivanje kulturnih znamenitosti. Izkoristite ugodne vikend pakete pri ponudnikih nastanitev ter preživite konec tedna v Radol'ci. Poleg festivala čokolade vas vabijo tudi pohodne poti, turno-kolesarsko omrežje, znameniti kraji ter izvrstna lokalna gastronomija.«

 

Čisto za konec pa lahko dodamo še en, enostaven in hiter čokoladni recept. Našli smo ga v Špelini shrambi, kjer se skriva brezglutenska čokoladna tortica, v katero, poleg dobre merice na Gorenjskem izdelane čokolade, dodamo še mlete mandlje.

Povezane novice

30.03.2022 13:52
Praline, ki so se potegovale za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2022
Izbrana je najboljša pralina Festivala čokolade 2022

10 pralin iz petih slovenskih čokoaldnic se je potegovalo za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2022. Rezultati so bili zelo tesni, zelo dobro pa so se odrezale nove čokoladnice v slovenskem prostoru.

20.04.2024 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

06.04.2022 09:00
Festival Čokolade 2022

April je čas za največjo čokoladno prireditev- Festrival čokolade v Radovljici, ki se bo po dveh letih premora, ponovno odvijal v soboto, 23. in nedeljo 24. aprila.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih