Skoči do osrednje vsebine

Praline, ki so se potegovale za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2022

Naj pralina 2022

30.03.2022 13:52

10 pralin iz petih slovenskih čokoaldnic se je potegovalo za naziv Naj pralina Festivala čokolade 2022. Rezultati so bili zelo tesni, zelo dobro pa so se odrezale nove čokoladnice v slovenskem prostoru.

Naj pralina festivala čokolade 2022
Julia in Josef Zotter pri ocenjevanju pralin

V torek, 29. marca, je v čokoladnici Zotter v Avstriji potekal izbor za Naj pralino Festivala čokolade 2022. Na tekmovanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic: Bon Bon Čokoladni Atelje, Čokoladnica Lucifer, Čokoladnica Rajska ptica, Radolška čokolada in Molinet hiša čokolade. Vsaka čokoladnica je na izbor poslala dva različna pralineja.

 

Tako kot v letu 2020 je ocenjevanje potekalo v eni najbolj prepoznavnih evropskih čokoladnic, ki svojo zgodbo gradi na pravični trgovini s čokolado, trajnostnem delovanju in izvirnosti kombinacij ter okusov. Vseh 10 pralinejev sta okušala ustanovitelj in lastnik Josef Zotter ter njegova desna roka na področju razvoja izdelkov, hči Julia Zotter. Ocenila sta izgled, izvirnost, okus in tehnično dovršenost.  

 

Prijavljene praline:

  • Bon Bon Čokoladni Atelje: Strastna pasijonka (1) in Bananin piškotek (2)
  • Čokoladnica Lucifer: Pralina Olivija (3) in pralina Štefanija (4)
  • Čokoladnica Rajska ptica: Pralina Picaso (5) in Zlati amareto (6)
  • Čokoladnica Molinet: Karamela z okusom zaseke (7) in Pistacija (8)
  • Radolška čokolada: Bio ajdova hrustljava pralina (9) in Vanilija in malina (10)

Josef Zotter je pohvalil tehnološko dovršenost vseh prispelih pralin, Julio pa je presenetila raznolikost izdelkov, saj se okusi niso podvajali. Pri ocenjevanju sta poudarek dala pravim kombinacijah okusov, izvirnosti ter sovpadanju vizualne podobe z obljubo okusa.

 

Po prvem okušanju vseh pralin, sta člana komisije izpostavila izjemno težko nalogo, saj je bilo kakovostnih več izdelkov. To se je izkazalo tudi po seštevku točk, saj sta se na drugo in tretje mesto uvrstili po dve pralini. Po seštevku točk je bil vrstni red pralin sledeč:

 

  1. Bio ajdova hrustljava pralina (Radolška čokolada)
  2. Strastna pasijonka (Bon Bon Čokoladni Atelje) in Pralina Olivija (Čokoladnica Lucifer)
  3. Bananin piškotek (Bon Bon Čokoladni Atelje) in Karamela z okusom zaseke (Čokoladnica Molinet)

Najboljše praline bodo na Festivalu čokolade predstavljene na svojih razstavnih prostorih s posebnim napisom, novinarji pa jih bodo lahko okusili na novinarski konferenci pred Festivalom čokolade.

 

Iskrene čestitke vsem čokoladnicam!

Povezane novice

12.04.2025 00:00
Največji čokoladni dogodek v Sloveniji

Največji čokoladni dogodek in najbolj atraktivna kulinarična prireditev v Sloveniji.

Radolška čokolada
Butična čokoladnica v Radovljici

Radolška čokolada je butična čokoladnica, ki tik ob Linhartovem trgu v Radovljici združuje ročno proizvodnjo in prodajalno čokolade. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih