Skoči do osrednje vsebine

Najslavnejši radovljiški arhitekt

28.05.2018 09:48

zapisala Kaja Beton, maj 2018

 

Eden najbolj prepoznavnih slovenskih arhitektov je bil rojen v Radovljici. Njegova najbolj znana stavba pa je tista s pisanim pročeljem na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Na spletni strani Turizma Ljubljana, jo imenujejo kar Vurnikova hiša.

Mimo stavbe na Miklošičevi ulici sem se največkrat sprehodila v času študija. Ima namreč odlično lokacijo med železniško postajo in Tromostovjem, njene barve pa so tudi take, da jo je zares težko zgrešiti. Pročelje nekdanje Zadružne gospodarske zbornice mi je bilo vedno zelo všeč. Njene živahne barve sredi Ljubljane so me tako navdušile, da sem šla težko mimo, ne da pogled obrnila v njeno smer. Verjamem, da nisem bila edina.

 

Ob letu evropske kulturne dediščine, in tik pred obletnico Vurnikovega rojstva, je prav, da nanj opozorimo tudi v našem blogu. Ob Jožetu Plečniku in Maksu Fabianiju velja namreč za pionirja moderne slovenske arhitekture in utemeljitelja urbanizma na Slovenskem. V Radovljici nanj spominja nekaj stavb v neposredni bližini starega mestnega jedra. 

 

Ivan Vurnik je bil rojen 1. junija 1884 v Radovljici v na videz preprosti kmečki hiši ne daleč od vhoda v staro mestno jedro. Hišo v nekdanjem Podmestu je leta 1843 kupil podobar Janez Vurnik starejši in v njej osnoval in vodil uspešno podobarsko delavnico. Obrt je zatem nadaljeval njegov sin, Janez Vurnik ml., ki je bil v svojem delu prav tako zelo uspešen. Izklesal je tudi kip Marije z detetom, ki krasi vogalno nišo hiše. Danes je original hranjen v Narodni galeriji v Ljubljani, nišo pa krasi kopija.

 

Rojstna hiša Ivana Vurnika

 

Ivan Vurnik, ki je študiral na Dunaju in v Rimu, se je leta 1911 poročil z dunajsko slikarko Heleno Kottler, kar je pomembno vplivalo tudi na njegovo delo. Z ženo sta namreč veliko in dobro sodelovala, tudi pri že omenjeni fasadi Zadružne gospodarske zbornice. V Radovljici je najboljši primer njunega sodelovanja tabernakelj v stranski kapeli cerkve sv. Petra. 

Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik

 

Vurnik je bil je eden od ustanoviteljev oddelka za arhitekturo na tedanji Tehniški fakulteti v Ljubljani, ki ga je kasneje tudi vodil. Prvi projekti po vrniti v Ljubljano leta 1919 so bili usmerjeni v iskanje nekakšnega posebnega "narodnega sloga". Rezultat je tudi fasada Zadružne gospodarske zbornice, po letu 1925 pa se je usmeril v funkcionalizem.

 

Njegova dela obsegajo stavbo sanatorija za pljučne bolnike na Golniku, Anatomski inštitut v Ljubljani, Narodni dom v Kranju in še mnogo drugih. Po letu 1930 je pričel ustvarjati urbanistične načrte za različna slovenska mesta, ki pa niso bili vsi realizirani. Leta 1966 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Leta 1970 je postal častni občan Občine Radovljica. Po upokojitvi leta 1957 se je skupaj z ženo Heleno vrnil v Radovljico in v svoji rojstni hiši živel do smrti leta 1971.

 

Kaj vse njegovega si lahko ogledate v Radovljici in njeni okolici si poglejte TUKAJ. S seboj pa si za spomin odnesite še katero od čudovitih Daril slovenske arhitekture.

 

Na pobudo Centra arhitekture je že pred leti v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje nastala tudi sodobna serija spominkov in poslovnih daril pod skupnim imenom Darilo slovenske arhitekture. Čudoviti in uporabni predmeti črpajo ideje v bogati zapuščini slovenskih arhitektov. Prvi sklop je bil namenjen prav Ivanu Vurniki in njegovi ženi Heleni Kottler Vurnik. Izdelke z motivi, ki sta jih zakonca Vurnik uporabila pri načrtovanju stavb, so mladi slovenski oblikovalci in oblikovalke pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani pretvorili v čudovite izdelke. Zbirka se stalno dopolnjuje, Vurnikova serija izdelkov pa je na voljo v TIC Radovljica

Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik

 

Povezane novice

Kapela sv. Frančiška Asiškega
Arhitektova zapuščina v njegovem rojstnem kraju

Ivan Vurnik je bil poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija pionir moderne slovenske arhitekture in utemeljitelj urbanizma na Slovenskem. V njegovi rojstni Radovljici si lahko ogledate kar nekaj njegovih del.

01.06.2023 18:00
Vila Savnik
Radovljica

Praznovanje 140. obletnice rojstva Ivana Vurnika, bodo pospremile razstave in drugi dogodki, ki bodo na ogled vse do konca junija.

do 30. junija, Šivčeva hiša Radovljica

V sklopu praznovanja Vurnikovih dni.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih