Kapela sv. Frančiška Asiškega

Ivan Vurnik v Radovljici

Ivan Vurnik je bil poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija pionir moderne slovenske arhitekture in utemeljitelj urbanizma na Slovenskem. V njegovi rojstni Radovljici si lahko ogledate kar nekaj njegovih del.

Rojstna hiša Ivana Vurnika
Vurnikov mavzolej
  • Vurnikova rojstna hiša

Vurnikova rojstna hiša se nahaja ne daleč od starega mestnega jedra. Preprosto kmečko hišo krasi kip Marije z detetom v vogalni niši. Kip je kopija originala, original, ki ga je izdelal Janez Vurnik mlajši, pa hrani Narodna galerija v Ljubljani.

Ivan Vurnik je z ženo Heleno Kottler Vurnik v tej hiši živel tudi po vrnitvi iz ljubljane leta 1957 pa vse do svoje smrti. Na Ivana in Heleno, ki je umrla že nekaj let po prihodu v Radovljico, spominja okrogel mozaik s Kristusovim monogramom na vhodnem portalu.

Lokacija: Partizanska ulica 6, Radovljica

 

  • Letno kopališče Obla Gorica

Kopališče ki je pod gozdom Oble Gorice nastalo med 1932-1933, eno bilo najboljših Vurnikovih del. Kopališče s 50-metrskim osrednjim bazenom in otroškim bazenom, sanitarijami, garderobami in restavracijo je bilo oblikovano kot ena sama zgradba. Osrednji poudarek je bil eleganten železnobetonski skakalni stolp. Objekt danes zaradi večkratnih prezidav ne kaže več izvirne Vurnikove zasnove, tudi skakalnice ni več.

 

  • Stavba hotela Grajski dvor

Mogočna stavba na koncu nekdanjega grajskega parka je bila po arhitektovih načrtih zgrajena leta 1934. Zaznamuje jo simetrično zasnovana fasada z velikimi okni s poudarjenimi policami ter prekladami.

Lokacija: Kranjska cesta 2, Radovljica

 

  • Vila Savnik

Meščansko vilo na vhodu v staro mestno jedro Radovljice, je med leti 1922 in 1925 po načrtih Ivana Vurnika dal zgraditi trgovec Vinko Savnik. V njej je odprl takrat največjo trgovino v Radovljici, na katero spominja kovana podoba boga Hermesa oz. Merkurja na pročelju hiše.

Lokacija: Gorenjska cesta 2, Radovljica

 

Tabernakelj v cerkvi sv. Petra

V tridesetih letih je nastal izjemen tabernakelj za župnijsko cerkev sv. Petra v Radovljici. Zasnoval ga je Ivan Vurnik, s slikami pa ga je opremila njegova žena Helena Kottler Vurnika. Helena je bila slikarka in oblikovalka, ki je bila Ivanova tesna sodelavka. Tabernakelj krasi stranski oltar radovljiške cerkve.

Lokacija: Cerkev sv. Petra, Linhartov trg, Radovljica

 

Grobnica družine Resman Vidic in Vurnikova družinska grobnica

Grobnica družine Resman Vidic na starem radovljiškem pokopališču ima obliko šotoraste piramide, ki je sezidana s kamnitimi bloki, njen vhod pa zapira kovana kroparska mreža.

Ne daleč stran je Vurnikova družinska grobnica. Mavzolej je Ivan Vurnik postavil po drugi svetovni vojni za svojega sina, Nika Vurnika. Ta je kot 19-letni padel pod streli italijanskih vojakov. Mavzolej vsebuje elemente egipčanske arhitekture. Notranjost krasijo mozaiki, ki so delo arhitektove žene Helene.

Lokacija: pokopališče Radovljica

 

Vurnikova zapuščina na Brezjah

Vurnikova zapuščina se nahaja tudi na bližnjih Brezjah v sklopu Bazilike Marije Pomagaj. Že v pokoju, leta 1965, je Ivan obnovil fasado bazilike. Njeno glavno pročelje je preuredil v neorenesančnem slogu. Fasadno razgibanost je poudaril z živahnimi mozaičnimi okraski krščanske ikonografije.

Zadnje realizirano arhitekturno delo Ivana Vurnika ne le v okolici Radovljice, temveč nasploh, pa predstavlja kapela sv. Frančiška Asiškega v atriju samostana na Brezjah. Zasnovana je bila leta 1967 kot železnobetonska lopa z zelo strmo dvokapno streho. Krašena je z mozaikom, ki se vsebinsko navezuje na literarno delo Sončna pesem iz 13. stoletja.

Lokacija: Bazilika Marije Pomagaj, Brezje

 

 

 

Povezane novice

28.05.2018 09:48
Zapis o Ivanu Vurniku

zapisala Kaja Beton, maj 2018

 

Eden najbolj prepoznavnih slovenskih arhitektov je bil rojen v Radovljici. Njegova najbolj znana stavba pa je tista s pisanim pročeljem na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Na spletni strani Turizma Ljubljana, jo imenujejo kar Vurnikova hiša.

Vila Podin, ves mesec junij

Okusite jedi, ki sta jih imela zakonca Vurnik najraje v kulinarični preobleki mojstra Uroša Štefelina.

12.06.2019 17:00
Vila Savnik
Radovljica

Ogled Vurnikove rojstne hiše in njegovih del v Radovljici z umetnostnim zgodovinarjem.

do 30. junija, Šivčeva hiša Radovljica

V sklopu praznovanja Vurnikovih dni.

Okrasje po načrtih Ivana Vurnika
Romarsko središče z deli Ivana Vurnika

Brezjansko Baziliko obiščite zaradi milostne podobe Marije Pomagaj in zaradi del arhitekta Ivana Vurnika ter drugih slovenskih umetnikov.

 

Kmalu v Radol'ci

 

14.06.2019 00:00
iCankar
Kropa, 14.junij - 5. julij

Dnevi gledališča in glasbe v Kropo vabijo ljubitelje kulture. 

23.06.2019 18:00
O kresi se dan obesi na Gradu Kamen
Grad Kamen, Begunje

Praznovanje kresne noči in dneva državnosti v objemu ruševin Gradu Kamen pri Begunjah.

04.07.2019 20:00
Linhartov trg, Radovljica, julij

Prijeten ambient, odlični koncerti in okusna ponudba ulične prehrane Okusov Radol'ce.

06.07.2019 14:00
Srečanje Slovenk in Slovencev iz zamejstva in sveta

Prvo julijsko soboto se bodo v radovljiškem Grajskem parku zbrali Slovenci iz zamejstva in sveta. 

 

Aktualno & Blog

 

Pregled najboljših otroških igrišč

Zapisala Rebecca Svetina, marec 2019

 

Kje otroci vzamejo vso energijo?! Ko se morajo vaši otroci malce zdivjati, vi pa bi radi le posedeli na klopi ali si privoščili kavo, razmislite o obisku teh otroških igrišč v Radovljici in na Bledu ter v njuni okolici. Vsako ima svoje prednosti.

05.05.2019 12:31
Čebelarski muzej Radovljica

Čebelarski muzej v Radovljici že 60 let hrani najdragocenejšo dediščino slovenskega čebelarstva.

06.05.2019 12:33
S čebelico po Radovljici

Radovljica bo kmalu bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina S čebelico po Radovljici je namenjena spoznavanju čebel na igriv način in bo na voljo od 24. maja dalje.

13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev

Pripravili smo letošnji koledar poletnih prireditev.

Naziv vsebine

14.06.2019 08:03
13.06.2019 10:57
Koledar poletnih prireditev
12.06.2019 15:35
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih