Skoči do osrednje vsebine

Cerkev Matere Božje

Cerkev sv. Matere Božje

Kroparska Kapelca stoji dvignjena nad Kropo sredi gozdnatega pobočja. Zgradili so jo zaradi čudežnega pripetljaja. 

Podružnična cerkev Matere božje je med domačini v kovaški Kropi bolj poznana kot Pri kapelci ali Kapelca. Nekdaj je bila znamenita romarska cerkev.

 

LEGENDA O NASTANKU KAPELCE

Graditi so jo začeli leta 1712 nad naseljem na mestu, kjer je sedem dečkov leta 1707 našlo Marijino milostno podobico – Kroparsko Mater božjo. Najprej so tam postavili oltarček in vanj dali najdeno podobico. Eden od dečkov je bil nem, po pripetljaju pa je čudežno spregovoril. Kraj je postal cilj številnih romarjev. Na mestu oltarja so Kroparji sezidali cerkev.

Romarska pot je pozneje zamrla.
 

Oglejte si igrani film o legendi.
 

Zunanja podoba

Tloris cerkve je potegnjen osmerokotnik s kvadratnim prezbiterijem. Cerkev je primer baročne arhitekture. Zvonik so povišali sredi 19. stoletja in je visok kar 56 metrov. Oblikovno izstopa njegova novogotska streha.
 

Notranjost cerkve

Oprema cerkve je predvsem poznobaročna. Glavni oltar ima v niši podobo Matere božje, ki jo držita dva angela. Ob straneh so kipi svetnikov Florjana, Joahima, Ane in Nikolaja. Za glavnim oltarjem je slabo ohranjena slika Kroparske Marije s prikazom čudežne obuditve otroka, ki jo pripisujejo kranjskemu slikarju Leopoldu Layerju. 

 

V cerkvi je vrsta votivnih slik in fresk, povezanih z legendo o milostni podobici. O tem govori velika votivna slika v ladji in freski na slavoločni steni (ti sta delo Matije Bradaška). Med votivnimi slikami je tudi Odkritje čaščene Marijine podobe, ki se pripisuje domačemu slikarju Janezu Krstniku Potočniku.

 

Kako do Kapelce?

H Kapelci vodi pešpot. Pri hiši Kropa 7 zavijete v hrib in pot vas bo privedla do cerkve in vikarjeve hiše ob njej. Cerkev je zaklenjena.

Povezane novice

Zanimiva stranska vrata
Cerkev nad hišami kroparskih kovačev

V Kropi sta dve cerkvi. Cerkev sv. Lenarta je starejša, večja in laže dostopna.

Kovaški muzej Kropa
Dediščina kovanja na enem mestu

Prikaz obdelave železa od železove rude do žeblja. Zgodovina kovaštva zaživi ob številnih maketah, ki jih bodo pognali samo za vas.

Vigenjc Vice, Kropa
Ogled ročnega kovanja žebljev

Edina v celoti ohranjena kovačnica za ročno kovanje žebljev vas bo prevzela s svojo pristnostjo. Notranjost je na voljo tudi v aplikaciji RadolcaApp.

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih