Skoči do osrednje vsebine

Zanimiva stranska vrata

Cerkev sv. Lenarta

V Kropi sta dve cerkvi. Cerkev sv. Lenarta je starejša, večja in laže dostopna.

Cerkev nad fužinarskimi hišami

Župnijsko cerkev Sv. Lenarta v Kropi je dal verjetno leta 1481 zgraditi Lenart Kazianer, zakupnik radovljiške posesti na Waldenbergu (Pusti grad). K cerkvi lahko pristopite iz različnih smeri. Najlažji dostop je po poti, ki se pri vigenjcu Vice usmeri strmo v breg.
 

Zunanja podoba

Cerkev je v osnovi gotska, kasneje pa je bila večkrat prezidana. V zunanjo fasado cerkve so vzidani kakovostni kamniti in liti nagrobniki ter spominska plošča žrtvam prve svetovne vojne. Ob cerkvi je pokopališče, ki ga krasijo kovani križ in številni kovani in kamniti nagrobniki. Z obzidja cerkve se ponuja enkraten razgled na Kropo in podružnično cerkev Matere božje na drugem bregu Kroparice.
 

Notranjost cerkve

Cerkev ima pet oltarjev. V niši glavnega oltarja je kip sv. Leonarda, njegova slika iz leta 1874 pa je delo Henrike Langus. Oltarno sliko Marije Brezmadežne je leta 1895 naslikala najpomembnejša slovenska slikarka Ivana Kobilca. Stranska oltarja sv. Jožefa in Ecco Homo sta opremljena s poslikavami slikarja Matevža Langusa iz bližnje Kamne Gorice. Njegovi sta sliki v nišah oltarjev in sliki na oltarnih mizah.

 

Dva oltarja sta še v stranskih kapelah. Slika v oltarju sv. Križa je delo tirolskega podobarja Ferdinanda Stuffesserja. Slika v oltarju Škapulirske Matere božje je leta 1898 naslikal Jožef Šubic. Poznobaročna prižnica s sliko Pridiga na gori je delo Layerjeve delavnice iz Kranja.

V cerkvi so tudi slike Leopolda Layerja, Janeza Potočnika in Matije Bradaška – njegovo delo so tudi freske z bogato dekoracijo (1900, 1901). Freska v luneti vhodnega portala je delo Mihe Maleša iz leta 1949. Orgle so delo Franca Ksaverja Deva iz Ljubljane.

V cerkvi ne manjka kovanih izdelkov domačinov Joža Šolarja in Joža Bertonclja.

 

Povezane novice

Cerkev Matere Božje
Legenda o kroparski Kapelci

Kroparska Kapelca stoji dvignjena nad Kropo sredi gozdnatega pobočja. Zgradili so jo zaradi čudežnega pripetljaja. 

Tradicionalne hiše ob potoku Kroparica
Zibelka kovaštva

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanje kovaško središče, ki vabi z ohranjeno kulturno dediščino.

Kovaški muzej Kropa
Dediščina kovanja na enem mestu

Prikaz obdelave železa od železove rude do žeblja. Zgodovina kovaštva zaživi ob številnih maketah, ki jih bodo pognali samo za vas.

Vigenjc Vice, Kropa
Ogled ročnega kovanja žebljev

Edina v celoti ohranjena kovačnica za ročno kovanje žebljev vas bo prevzela s svojo pristnostjo. Notranjost je na voljo tudi v aplikaciji RadolcaApp.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih